Slujbele se vor desfășura fără participarea credincioșilor, a spus Marcel Vela, iar Paștile și lumina vor fi distribuite la locuințele oamenilor de către clerici și cinci voluntari din parohii.
Același ministru de interne a spus că pentru clerici și voluntari echipamentul de protecție (masca și mănușile) este obligatoriu, fără însă a mai explica și cel mai important detaliu al serii: ce instituție a statului va distribui în aceste zile, până sâmbătă seara, aceste echipamente tuturor parohiilor din România?
100.000 de oameni implicați
Potrivit statisticilor Secretariatului de Stat pentru Culte, în anul 2017, în România existau 16.403 biserici. În Biserica Ortodoxă Română activează 12.783 de preoți și diaconi. Dacă fiecare biserică va avea câte cinci voluntari, un calcul simplu ne spune că numărul total al voluntarilor din toată țara care vor împărți Paștile credincioșilor va fi de 82.015.
Dacă adăugăm la această cifră și numărul preoților și diaconilor, ajungem la un număr aproximativ de 100.000 de oameni implicați în distribuirea produselor sfinte în noaptea de Înviere.
Responsabilii din statul român care își asumă această organizare pascală sunt datori să precizeze de urgență instituțiile statului care sunt responsabile cu distribuția echipamentului medical pentru acești oameni.
Cum vor ajunge în toate satele din România în aceste zile, în toate bisericile, măștile și mănușile obligatorii? Aceste produse se vor distribui gratuit? Statul român le are deja achiziționate și dacă, da, la ce preț au fost cumpărate? Cine se va ocupa de distribuirea lor? Cine va fi tras la răspundere dacă vor fi prinși voluntari care distribuie bucățica de pâine fără a purta mască?
Toate aceste detalii trebuie să se regăsească într-un act oficial al statului român.
Lucrurile trebuie explicate cât mai clar, pentru că, dacă dorim relaxarea restricțiilor în viitoarele săptămâni – și probabil mulți dintre noi sperăm să ajungem cât mai repede la recăpătarea drepturilor noastre fundamentale – acele măsuri liberale nu ne vor arunca în normalitatea pe care o trăiam până la decretarea stării de urgență, ci va trebui să învățăm să trăim cu acest virus cel mai probabil pentru următorii doi ani, potrivit prognozelor externe.
Regulile de igienă, purtarea măștilor, respectarea distanțării fizice vor fi norme de conviețuire socială.
Fără responsabilitate, nu vom putea ajunge la libertate.