Dar evident era și în urmă cu 10 ani, în urmă cu 20 și chiar în urmă cu 60-70 de ani. Mișcările și preocupările ecologiste au apărut pe la jumătatea secolului trecut. Poluarea industrială apăruse cu multă vreme înainte, în momentul în care omenirea a descoperit că poate crește productivitatea dacă folosește forța aburilor. Iar aburii îi obținea arzând cărbune.
De la abur încolo s-au dezvoltat multe alte ramuri poluante ale economiei. Chimia a prins aripi, noile materiale sintetice au devenit indispensabile. Chiar dacă în multe locuri cărbunele a fost înlocuit de gaze naturale și de energie electrică, nu înseamnă că am făcut vreun pas spre o planetă mai puțin siluită. În definitiv, încă se mai obține energie electrică prin arderea cărbunelui…
În secolul trecut și mare parte a acestui secol, ecologia a fost apanajul stângii ideologice. Pentru că, ce să vezi, ecologia era anticapitalistă. Dacă s-ar fi pus în practică cerințele ecologiștilor, întregi industrii capitaliste ar fi avut de suferit. Financiar, desigur. Și nu doar că ecologiștii erau de stânga, dar comuniștii se foloseau de ei pentru a lovi în adversarii de după Cortina de Fier. Până la destrămarea Uniunii Sovietice, Green Peace n-a protestat absolut niciodată împotriva centralelor nuclear-electrice de pe teritoriul URSS. Green Peace a luptat cu testele nucleare al Franței, ale Marii Britanii sau ale SUA, dar n-a deschis gura în ceea ce privește testele nucleare ale sovieticilor. E un fapt, nu dovada vreunei conspirații sau complicități.
Verzii au boicotat lungi perioade centralele atomice din Europa. Dar acestea nu au fost închise pentru că erau, totuși, mult mai curate decât termocentralele. Acum, Germania se pregătește să-și închidă toate centralele nuclear-electrice. Poluează. Ele în sine nu poluează. Dar ceea ce rămâne după producerea energiei electrice, combustibilul folosit devenit deșeu radioactiv, este îngrijorător.
Problema, de fapt, e alta. În Europa, centralele nucleare au fost construite și dezvoltate de state. Nu de companii private. Mediul privat, investitorii, nu câștigă nimic din exploatarea acestor centrale, cum nu câștigă nici din centralele hidroelectice. Dar se câștigă fabulos din energia eco, mai ales din subvențiile primite de la state precum Germania.
Așa se face că ecologia a devenit, din apanajul stângii, foarte prizată de dreapta politică și economică.
Se fac bani din ecologie, din energie verde, din aer mai curat. NU se făceau, dar acum se fac. Și se vor face din ce în ce mai mulți. Așa că marile companii, care au otrăvit fântânile și holdele, râurile, mările și oceanele, au devenit foarte eco, foarte verzi, foarte…
Asta nu înseamnă că planeta va fi mai curată în viitor. Înseamnă doar că vom plăti mult mai mult pentru energia pe care o consumăm. Industriile poluatoare vor fi mutate în zone precum China și altele similare, conduse autocratic și cu nepăsare față de mediu. De acolo vor polua suficient cât să ne afecteze și pe noi. Dar noi vom fi fericiți. Vom fi salvat planeta, vom respira, prin măștile noastre cu filtre produse în Asia, un aer mai curat. Și mult mai scump, căci, de ce nu, poate n-ar strica să cesionăm investitorilor privați gestionarea aerului pe care-l respirăm. Doar statele s-au dovedit incapabile să o facă.
Ecologia a devenit atrăgătoare pentru establishmentul occidental din momentul în care a devenit aducătoare de venituri. Dacă lăcomia poate salva planeta de poluare, atunci să ne lăsăm liniștiți în seama ei. Dar asta ar însemna că n-am învățat nimic din istoria lăcomiei universale.