„Poporul”, de fapt mase largi, încep să creadă în soluții nebunești la probleme reale. Iar „elitele” democratice devin mai puțin democratice și pierd încet legătura cu problemele unor milioane de oameni. Cred că cel mai bun exemplu ne vine de la noul președinte NATO, Marc Rutte, care a venit cu o „idee” de colectare de bani pentru apărare: să se ia de la pensii și din alte sisteme sociale!
Deci UE oricum se clatină periculos, mulți cetățeni europeni nu mai cred în această structură, votează împotriva ei, și tot ce ai tu de sugerat e să tai din pensii să bagi în arme! Așa arată o propunere suicidară. UE e săpată direct de NATO cu astfel de declarații. Rutte e știut drept un neoliberal turbat, dar cineva mai trebuie să-i taie și din ideile proaste. Cine să-i dea o replică din UE?
Iar ideile proaste vin în armonie cu noile politici anunțate de Trump, marele iubitor de pace, idolul „luptătorilor antisistem” din toată lumea. Trump vrea să închidă un război care a produs dezastru economic în Europa, propunând o pace foarte scumpă. Noua lui obsesie: 5% pentru apărare. De la 2% contribuția membrilor NATO, la 5%! Așadar, Trump vine și ne propune o pace mai scumpă decât războiul! Iar ideile lui sunt purtate cu mândrie deja de funcționari precum Rutte care dau și idei de unde să tăiem pentru avioane și tancuri – de la asistența socială și pensii!
Și „poporul” are chef de autodistrugere
În replică la aroganțele și politicile nerealiste ale elitelor, c-or fi ele europene sau românești, există o mișcare populară clară care-și zice „popor” și care vrea să radă acest establishment. Mai întâi, să ne înțelegem, e o aroganță să-ți spui „popor” când, dacă numeri voturile vezi totuși că n-ai nici jumătate (Georgescu și Simion au mai puțin decât restul adunați). În al doilea rând, mulți se dau „oameni simpli”, dar sunt și mulți oameni nu prea simpli, tot felul de rentieri, pensionari de lux, afaceriști mici și mijlocii, care toarnă gaz pe acest foc cu speranța nebună că dau jos globalismul și fac capitalism dacic, bun doar pentru ei.
Dacă analizăm furia oamenilor fără agendă ascunsă, ci doar sunt revoltați împotriva sistemului, observăm incoerențe cât casa de argumentare. Întrebările sunt corecte, răspunsurile sunt dezastruoase.
Sănătatea a ajuns o industrie cinică în care ți se cer bani doar ca să nu mori pe targă. Ok, până aici suntem de acord. Sănătatea nu trebuie să fie business, ci drept fundamental. Problema e că raționamentul continuă cam așa: dacă sănătatea e atacată de businessul cinic, atunci trebuie să nu mai mergem la doctor și trebuie să ne tratăm cu ceai de merișor. Păi unde e logica? În loc să vrei să scoți profitul și să lași sănătatea, tu scoți sănătatea și le dai fix ce vor: ieșirea ta din sistem?
Sau: NATO ne bagă în război. Deci să-l iubim pe Trump. Păi Trump nu e anti-NATO, Trump cere și mai multe cheltuieli militare contra păcii. Să răspundă trimisul lui Trump pe pământ românesc la asta, adică Georgescu: ce faci dacă-ți cere Trump o sumă dublă pe pace, față de cât ne costă războiul?
Sau: Nu mai suportăm multinaționalele care ne strică tradițiile. Ok, să facem un regim mai strict, mai corect taxat pentru multinaționale. Nu, răspunsul suveranist e să mutăm bogăția la niște Elon Musk locali, la alde „șîieu”, că știu ei ce să facă mai bine cu banii. Îmi pare rău, deocamdată salariile mai mari la alb sunt la multinaționale, când o să învețe patronul român să respecte angajații să mă anunțați.
Sau: Statul e hoț. Statul e obez. Asta o aud și de la diaspora, ceea ce-mi arată că unii chiar merg prin țări străine și nu înțeleg nimic. Să vă spun eu ceva: toți fugiți în țări cu „stat obez”. Franța, Germania, Spania au state sociale puternice. Europa e unică în lume pentru statul său social, în rest nu mai are nimic special. De aceea e prostesc să „americanizezi” statul: să tăiem din statul social, să devenim „competitivi”? Părerea mea e că de aici începe sinuciderea, când nu înțelegem ce avantaje mai avem ca europeni.
Falșii eroi. Tâmpenii cu Elon Musk
Cine-s eroii neamului? Fasciștii din interbelic și luptătorii anticomuniști – toate aceste prostii le-am auzit de mic, sunt rezultatul unei educații istorice și politice stupide a anilor ‘90-2000. Stânga e diabolizată, dreapta e preamărită, culmea, tocmai de sărăcanii pe care stânga se presupunea că-i apără. Una dintre cele mai puternice ideologizări a analizei istorice a fost echivalarea nazismului cu stânga extremă. Roadele acestei intoxicări sunt niște aberații cât casa pe care le-am auzit și în celebrul interviu pe care miliardarul Musk l-a luat șefei extremiștilor germani de la AfD, Alice Weidel.
Una dintre cele mai mari tâmpenii: „Hitler a fost comunist”, așa a declarat Wiedel, satisfăcând armate de IT-ism radicalizat și semidoct, de tip Elon Musk. Afirmația mistifică total un adevăr istoric, anume că extrema dreaptă de tip nazist a fost „soluția” găsită de unele state tocmai împotriva valului socialist de la începutul secolului XX.
Iată că extrema dreaptă care pupă mâna miliardarilor și vrea să taie taxele din care ne ajutăm noi, restul prostimii, se consideră acum și ea anti-Hitleristă! Vorba lui Maiorescu, dacă asta vom începe să predăm în școli, mai bine le închidem!
Poate aici cei care se consideră „popor” se vor întreba de ce astfel de falsuri istorice sunt comise de miliardari fruntași împreună cu luptători anti-sistem pe care sistemul bogătan deja îi iubește (vezi Trump). Poate pentru că Musk lucrează peste tot cu bani publici și scutiri, de altfel el beneficiind de tot felul de reduceri de taxe și pentru fabrica Tesla din Germania. Ce vrea e și mai mult din banii noștri/voștri.
Un interviu ca ăsta nu ne spune decât ce ne așteaptă dacă ne distrugem statul în loc să-l facem puternic și social: ne așteaptă Musk și alții ca el care vor deține din ce în ce mai mult din resursele publice. Eu zic să medităm adânc la ce alegem între un sistem de sănătate sau de educație funcționale și avioanele din capul unora care se tratează cu urzici și care cred că pământul e plat. Atenție, „educația” pe TikTok nu costă nimic, la fel și vindecarea pe Instagram – de bune ce sunt!
Până acum, revoltele legitime se sufocă în răspunsuri proaste. Nu e târziu să căutăm răspunsuri mai istețe. Și mai ales să evităm să intrăm în hora sinucigașă a elitelor liberale cu tot soiul de „popoare” care s-au „eliberat în conștiință”.