Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a finalizat și dat publicității raportul de evaluare a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Comisia UBB a anunțat că „Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”. E adevărat că a revenit și a anunțat că 2,95% din ce s-a semnalat, că nu putea analiza, spune Comisia, toată teza. Discutăm, așadar, pe datele disponibile în acest moment.
Reacția liderilor USR: „Demisia”
Cristian Ghinea, actualmente coordonator al Departamentului de politici publice al USR, a reacționat imediat pe Facebook, cerând demisia lui Lucian Bode pentru că a plagiat (…). „Furtul este furt”, a tunat domnul Ghinea, fost coleg de cabinet al domnului Bode în guvernul Cîțu.
A venit, pe turnantă, și președintele USR, domnul Cătălin Drulă. Domnia sa, de asemenea, așteaptă demisia din guvern a domnului Bode, fostul său coleg de cabinet în același guvern Cîțu.
„E bățoasă așa. Această bățoșenie e foarte coerentă cu imaginea de Ioana DArc, e foarte pretabilă, are acest unidimensionalism – faptul că nu știm despre ea decât că a fost un procuror-șef eficient, nu știm viață personală, nu știm opinii filozofice”. Asta declara Cristian Ghinea, la vremea aceea parlamentar USR, în 2018, într-un articol-odă din DOR, despre Laura Codruța Kovesi.
Trecuse un an și jumătate de la raportul CNATDCU prin care se aducea la cunoștința opiniei publice faptul că Laura Codruța Kövesi plagiase 20 de pagini din cele 444 ale tezei sale de doctorat, respectiv 4% din teză. În acel an și jumătate, parlamentarul Cristian Ghinea nu ceruse nici măcar o singură dată demisia șefei DNA (la acel moment).
Deși 4% înseamnă mai mult decât 2,95%, „furtul” nu era „furt” în 2016, dar a devenit astăzi.
De la hoț la Ioana DArc
Furturile sunt comise de către hoți. Conform constatării domnului Ghinea, că „furtul este furt”, Lucian Bode, care a comis furtul, este un hoț. Doamna Laura Codruța Kövesi, care a comis un furt cu 1,05% mai consistent decât Bode însă, nu este o hoață, ci este Ioana DArc.
Până la un punct, domnul Ghinea poate avea dreptate, deși nu în sensul dorit de domnia sa. Există numeroase asemănări între Laura Codruța Kövesi și Ioana DArc, ambele fiind niște legende fabricate în scopuri propagandistice. Dar există și două diferențe majore. Prima constă în faptul că legenda Ioanei DArc a fost fabricată la aproape 500 de ani de la moartea acesteia, în timp ce legenda Codruței Kövesi a fost și mai este fabricată în timpul vieții acesteia, în ciuda evidențelor palpabile. A doua mare diferență este că Ioana DArc nu a comis vreun furt. Mai ales nu unul intelectual, acest lucru fiind inaccesibil unei analfabete, precum era eroina istorică a Franței.
Și, totuși, care este diferența majoră, în ochii lui Cristian Ghinea, dintre doamna Kövesi și domnul Bode? De ce al doilea este un hoț care trebuie să-și dea demisia din funcția de ministru de interne, iar cea dintâi este o eroină care trebuie susținută în continuare în funcția de șefă a Parchetului European?
Cristian Ghinea este autorul cărții „Eu votez DNA!”, publicată în 2012 la Humanitas. Dincolo de faptul că DNA, salvă Domnului, nu a candidat până acum, românii, din păcate, rămân în continuare fără alternativă electorală, putând vota doar practicanți ai dublei măsuri și ai intransigenței selective, care pot să-i spună unui hoț că e hoț, în timp ce pe altul îl pot transforma în întruchiparea lui Themis, zeița greacă a dreptății.
Chiar, cine ar fi răul cel mai mic într-o confruntare directă Bode-Kövesi? Căci, deocamdată, până când n-ajunge cancel culture și la matematică, 4 este mai mare decât 2,95.