„Denazificarea și dezarmarea Ucrainei” sunt condițiile cu care partea rusă a venit la negocierile de la Minsk, conform relatărilor despre discuția ulterioară, în care președintele Vladimir Putin i-a explicat omologului său Emanuel Macron ce dorește pentru încheierea războiului.
Ziarul rus Izvestia îl citează pe Vasili Kashin, doctor în științe politice și expert în studii militare la Moscova. El spune că, „din cauza minciunilor Ministerului Apărării din Ucraina, care a fost prins cu neadevăruri în mod repetat, situația reală de pe teren poate fi greu evaluată”.
Vasili Kashin susține că este crucială izolarea Kievului, pe care rușii încearcă din nou să o realizeze marți, 1 martie, printr-o coloană militară de zeci de kilometri, vizibilă din satelit. Izolarea armatei lui Zelenski s-a întâmplat deja în estul Ucrainei, susține Kashin, dând exemplul zonelor declarate independente de Kremlin.
„Trebuie să le înfrângem armata, să distrugem infrastructura militară și să facem reforme politice. Rezolvarea unor astfel de sarcini poate dura trei săptămâni, o lună sau chiar mai mult”, a spus expertul citat de Izvestia.
Declarațiile sale nu sunt primele opinii dinspre Moscova care vorbesc despre un război de înglobare ideologică. Un articol ulterior șters al agenției ruse RIA Novosti a fost descoperit de presă. În analiza de la RIA Novosti, politologul rus Petr Akopov a scris că, prin războiul pornit de Vladimir Putin, „Ucraina a fost întoarsă la Rusia. Va fi reorganizată la starea naturală de parte a lumii ruse”.
Pentru realizarea acestui obiectiv Putin și-a asumat greul, „prin decizia de a nu lăsa soluționarea problemei ucrainene pe seama generațiilor viitoare”, notează Akopov, un istoric cunoscut pentru ideile sale apropiate filosofiei „Marii Rusii”.
Akopov spune că Ucraina va continua să existe ca stat, dar cu alte coordonate politice. „Nu înseamnă că statalitatea sa va fi lichidată, ci va fi reorganizată”, crede el. Istoricul susține că Occidentul a vrut să domine economic Rusia, precum alte țări din Est și, nereușind, acum se răzbună, încercând să oprească reunificarea „lumii ruse, adică cele trei state, Rusia, Belarus și Ucraina, care acționează în dimensiunea geopolitică ca un întreg”.
„Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru faptul că s-a întors, pentru că nu-i justifică planurile de a profita pe cheltuiala sa, pentru că nu permite extinderea spațiului occidental spre est”, spune acesta în articolul care apoi a dispărut de pe RIA Novosti.