Marele capital şi faimoşii “investitori strategici” nu vor concurenţa capitalului autohton prin diverşi baroni PSD. Vor manageri tehnocraţi, care se mulţumesc cu tăiatul hârtiilor. E o sete de monopol teribilă. Asta e unu.
Doi: stilul de politică şi economie puţin mai arhaică, bazată pe un tip de corupţie “medievală”, cu relaţii, taxe negre, nepotism deşănţat în structuri, bani la plic, licitaţii trucate brutal etc.
Aceste forme de „distribuţie primitivă” nu mai sunt permise. Asta nu mai înseamnă “civilizat”, nu se mai acceptă. Astăzi se lucrează prin “corupţia legală”: un sistem de lobby puternic, implicarea ambasadelor pentru “cauze măreţe” care ascund interese economice. Se urmărește legalizarea unor interese economice şi politice prin oferta unor scutiri de taxe şi impozite, prin scoaterea profiturilor netaxabile cu scheme ingenioase, prin ascunderea profiturilor în „paradisuri ficale” etc. Oare de ce nu au băncile profit în România?
Astăzi este acceptată doar ”corupţia legală” a gulerelor albe, a ”lumii civilizate”.
Şi trei: Poate una dintre cele mai dure lovituri anti-PSD sunt atacurile constante prin instituţiile juridice asupra eşaloanelor de vârf ale partidului. Aşa au fost măcinaţi “liderii de top” în momente esenţiale, deloc întâmplătoare. Aşa a parvenit în fruntea partidului eşalonul patru.
Practic, Dragnea este un co-produs PSD-DNA. Când Ponta a fost pus la zid şi a demisionat – ca să aflăm mai târziu că pe nedrept -, i-a luat locul Dragnea. E bine? E rău? O să aflăm în timp.
Cine pierde și cine câștigă după ce PSD a fost dat jos
Cert este că e un fenomen riscant: un partid prea puternic este periculos, iar un partid prea puternic care se dizolvă şi lasă un loc gol imens e la fel de periculos.
Toate astea duc, în definitiv, la dizolvarea statului. Sau cum numeşte, mândră, „noua elită”: stat minimal. Un stat total impotent şi disfuncţional.
PSD a fost dat jos. Meritat. PSD a fost dat jos de păturile pentru care a făcut, din punct de vedere economic, cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferențiale, privatizări cu dedicație, ”investitori strategici” etc. Acesta e paradoxul.
Noile pături sociale urbane și cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins și vor victoria până la capăt. Și vor decapita PSD. Deja procesul e în plin. Așa e în politică. Bătălia e pentru monopol asupra resurselor și nu are nimic cu lupta anticorupție, care e doar o bâtă politică.
Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, păturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i-a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei, nimeni nu vrea să-i reprezinte, iar pentru „victorioși”, ei sunt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mâinii ieftine de muncă”.
Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră, pe care o exploatează la greu toți, ca sursă de îmbogățire. Ei sunt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele. M-am uitat ce le promite USR-PLUS, ca să nu mai zic de PNL. Ei promit un soi de Guvern Boc 2.0: austeritate.
Epoca post-PSD
PSD își merită soarta, însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Peste 50% ai acestei țări? Și cine va lua locul gol imens lăsat de un partid atât de mare și de care erau legate multe speranțe ale unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sunt străine de interesele celor din clasele privilegiate şi de mijloc, foarte vocali.
Epoca post-PSD se anunță periculoasă. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale și conservatoare cum nici PNL și USR nu au visat. Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.
PSD cred că nu prea mai are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că mașinăria de cadre funcționează pe invers: de la eșalonul 1 la eșalonul 3 sau 4.
La capitolul resurse umane, nici Opoziția nu este mai brează. PSD, acum, a pierdut și legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.Pot ”victorioșii” moțiunii să preia problemele sociale care macină țara și au fost uitate de PSD.
Partide noi? USR e o mare dezamăgire, de o incompetență politică ce sperie uneori, populistă și redusă la un program care reprezintă interesele unui grup restrâns. Ceea ce promite USR e exemplu de ”așa NU”.
Cei de la PLUS par rupţi total de politic, ei vorbesc în temeni tehnocraţi puri. Dar asta nu e politică. Politica este despre negociere şi putere, nu despre cum se repară un bancomat. Citind programele celor de la USR-PLUS, aceștia par a fi un soi de PSD pentru „elită” şi clasa de mijloc, mult mai radicali.
PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Adică e un PSD de mâna a doua.
Ponta, cu al său partid, pare încă o necunoscută în ecuaţie cu toate că dă de înţeles că e singurul din noua generaţie care ştie, cât de cât, politică.
Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această țară, adică sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educație, acces la piața muncii, redistribuție, problemele ruralului și ale urbanului mic, teme total abandonate, dar care macină țara? Din cele parlamentare, deocamdată NU.
PSD nu se predă ușor și o să arunce în luptă forțe care vor distruge destul de mult instituții ale statului care și așa sunt fragile și se luptă între ele.
Dar instituțiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal și impozite zero. ”Victorioșii” vor apela la instituții private, iar ”perdanții” vor rămîne pe cont propriu și vor fi ”resursă” pentru ”victorioși”.
România are toate șansele să devină un soi de ”lumea a 3-a din UE”. Dacă nu a devenit deja.