DSP este direct subordonat Ministerului Sănătății.
Sigur că Guvernul Orban evită să spună asta, comportându-se ca și cum DSP aparține Executivului numai când e vorba de fosta administrație a țării.
Dar PNL guvernează de o jumătate de an și felul în care cei din DSP tratează oamenii din casele cu nevoi speciale nu mai poate fi aruncat mereu pe “greaua moștenire”.
Căci nu e vorba de resurse, ci de atitudine. Povestea din Berceni arată cât de nepăsători sunt oamenii din DSP și șefii lor din Ministerul Sănătății. Și, de data asta, Gabi Firea are dreptate când spune că Municipalitatea a fost silită să se descurce pe cont propriu. Dar sănătatea publică e treaba DSP.
Ieri, când am văzut comunicatul Ministerului Sănătății, m-am grăbit și am scris un text care ataca faptul că DSP a anunțat că va face “Cohortarea, după testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei”. Mi s-a părut cinic să discuți despre “cohortarea” unor oameni.
“Cohortare” sună orbil, însă m-am lămurit că e un termen medical, folosit în descrierea anchetelor epidemiologice.
Am scos imediat textul, însă n-am explicat de ce, așa că revin după ce Cristi Șelaru, de la știripesurse.ro, m-a făcut atent, nedumerit pe bună dreptate de decizie.
Într-adevăr “cohortare”, așa cum l-a folosit MS în comunicat, nu înseamnă ceea ce sugerează în limbajul comun, alinierea și conducerea mulțimii în camere.
Însă felul în care ministerul și autoritățile sanitare din subordinea lui Nelu Tătaru s-au comportat față de bătrânii și față de personalul centrului din Berceni e conform cu sonoritatea limbajului din comunicate.
Statul vorbește ca în conferințe și acționează ca la abator.