Primii pe care i-a demis premierul supererou au fost secretarii și subsecretarii de stat. Cam în același timp cu prefecții și subprefecții. După care a trecut la așa-zisele instituții descentralizate.

Cumva, mișcarea are logică. USR-PLUS a făcut o declarație de război care se dovedește încă fermă. Pentru că până și copilașii teribili ai politicii românești au învățat că la acest nivel nu se mai pot juca, au înțeles că nu mai funcționează scandalul infantil, live-urile bombastice din Parlament, spectacolele grotești în care umblă cu boxe prin comisii și dau la maxim muzici pseudo-protestatare. 

Cooptarea la guvernare, participarea la procesul de împărțire a porțiilor generoase din instituțiile și companiile de stat i-au responsabilizat pe rebeli mai rapid și mai eficient decât ar fi făcut-o zeci de cursuri de etichetă și bune maniere politice. Iar responsabilitatea a adus cu ea și fermitate în decizii, cel puțin până acum.

Din acest punct de vedere, așadar, Florin Cîțu reacționează după așteptări. Demite toți oamenii aduși în funcții de cei care i-au devenit dușmani implacabili. Cum USR a anunțat în mod repetat că nu se va întoarce într-un guvern în care prim-ministru este autoproclamatul Superman, nici domnul Cîțu nu se lasă mai prejos și arată că toate punțile de comunicare dintre domnia sa și contestatari sunt definitiv rupte. Este greu de spus cum ar fi reacționat oameni mai raționali și mai puțin exagerați decât actualul premier. În definitiv, ce se poate face, politic, dar și omenește, într-o situație de acest gen?

Căci situația este una ieșită din comun. Totul este blocat din cauza alegerilor interne din PNL. Alegeri care, oricum, au durat deja mult prea mult și și-au pus amprenta în mod negativ asupra întregului act de guvernare. S-au văzut cazuri în care premieri au încercat să mituiască electoratul cu bani guvernamentali, dar era vorba, de fiecare dată, de acordarea de așa-zise pomeni la nivel național. 

Acum este prima dată când sunt folosite zeci de miliarde de lei pentru a cumpăra voturile a 5.000 de membri de partid. Mita electorală pe cap de alegător corupt este de 2.000.000 de euro distribuite prin programul Anghel Saligny. Un record absolut în materie.

Dar cu banii ăștia Florin Cîțu poate obține cel mult președinția PNL. Nimeni nu-i poate garanta că va mai rămâne prim-ministru multă vreme. Să nu uităm că în decembrie 2020, Ludovic Orban era președintele PNL, dar, pentru că a fost respins de către aliații din USR-PLUS, nu a mai ajuns prim-ministru. 

Dacă nu face PSD vreo șolticărie specifică, zilele ca prim-ministru ale lui Florin Cîțu sunt numărate, iar funcția de președinte de partid nu-l va ajuta decât să obțină un scaun în primul rând la negocierea viitorului guvern. Și atât.

Aici devine greu de înțeles operațiunea de pârjolire a holdelor și otrăvire a fântânilor. Are un caracter mult prea definitiv în această fază a bătăliei. După 45 de zile de la demisiile membrilor USR-PLUS din guvern, Florin Cîțu va primi decizia definitivă a Parlamentului, nevoit fiind să ceară un nou vot de încredere, pe care cel mai probabil nu-l va primi. Dar ar putea pleca din funcție mai devreme de atât, în cazul unei moțiuni de cenzură reușite. 

Și atunci, ce rost are să demiți niște oameni puși politic acolo, dar să te grăbești să numești alții în locul lor, aproape imediat. 

Violeta Vijulie și-a văzut cu ochii visul de a redeveni „demnitar”, fiind unsă iar în funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Un fecior de primar penelist a ajuns pe neașteptate șef al Gărzii de Mediu. Și ca ei sunt zeci, dacă nu sute, de sinecuriști. Întrebarea este: pentru cât timp? Cât va dura starea aceasta de lucruri? Este foarte posibil ca negocierile pentru viitorul guvern să restabilească împărțeala făcută anul trecut pentru agenții și alte instituții similare. Și atunci? 

Aproape cert, Florin Cîțu s-a pripit în mod inutil. Probabil că numirile făcute în ultimele două săptămâni, mai pe față, mai pe șest, îi aduc niște voturi în plus la congresul de sâmbătă. 

Dar cei mituiți de el cu funcții publice pentru câteva zeci de zile au primit, în trecut, funcții și de la Orban, iar acum nu au nicio jenă să-l trateze pe fostul lor binefăcător așa cum îi tratează de obicei pe asistații social din Teleorman: cu dispreț și superioritate nejustificată.

România a trecut prin multe faze ciudate în ultimii 31 de ani, dar un nivel atât de ridicat al demenței politice parcă nu s-a mai atins niciodată.

Eminescu putea să-l invoce pe Vlad Țepeș, însărcinându-l să împartă ticăloșii în două cete și să-i bage în două case. Noi știm că Țepeș nu are competențe în ceea ce privește pușcăriile, fiind treaba procurorilor și a judecătorilor să trimită oamenii acolo. Dar pe cineva care să închidă ușa la casa de nebuni nu găsim și noi?

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News