Ambasada SUA la Tbilisi, Georgia, a emis o declarație după ce parlamentul georgian a votat, marți, o lege despre „transparența influenței străine”, declarând că „este o zi neagră pentru democrația din Georgia”.
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a făcut și el câteva declarații pe această temă, la un briefing de presă din 7 martie: „Acest proiect de lege lovește în drepturile esențiale ale oamenilor din Georgia și în chiar centrul aspirațiilor lor pentru o democrație consolidată, integrare euro-atlantică și un viitor mai luminos. Va stigmatiza și va amuți vocile independente și cetățenii din Georgia, care nu vor să facă nimic mai mult decât să lucreze împreună pentru a construi un viitor mai luminos, un viitor care este integrat cu Europa, un viitor care este democratic și liber, în care Georgia este o țară independentă și liberă”.
Și Uniunea Europeană s-a pronunțat asupra acestei legi, care nu a ajuns la votul final, declarând, prin vocea lui Josep Borell, că aceasta „este incompatibilă cu valorile și standardele UE. Ea contravine obiectivului declarat al Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, susținut de majoritatea cetățenilor georgieni. Adoptarea sa finală poate avea repercusiuni grave asupra relațiilor noastre”.
Aceste declarații tranșante, care vin de la cele mai înalte niveluri diplomatice ale Uniunii Europene și SUA, ne spun foarte clar că suntem în fața unor încălcări flagrante ale principiilor democratice. Mai mult, vorbim despre temerea că vor fi afectate drepturile la asociere și la liberă exprimare ale georgienilor.
Human Rights Watch, o importantă organizație care activează în domeniul protejării drepturilor omului, își arată, de asemenea, îngrijorarea și explică, pe larg, care sunt prevederile cele mai grave ale „Legii transparenței influenței străine”
– „Grupurile neguvernamentale și instituțiile de presă scrisă, online și TV care primesc 20% sau mai mult din veniturile lor anuale – fie sprijin financiar, fie contribuții în natură – de la o «putere străină» trebuie să se înregistreze ca «agenți de influență străină» la Ministerul Justiției. Proiectul definește «puteri străine» ca fiind guverne sau agenții guvernamentale străine, cetățeni străini, entități juridice neînființate în conformitate cu legislația georgiană și fundații, asociații, companii, sindicate și alte organizații sau asociații conform dreptului internațional”.
– „Organizațiile și instituțiile media înregistrate ca «agent de influență străină» vor fi obligate să depună o declarație financiară electronică, ce include date complete despre sursa, suma și scopul oricăror bani și alte beneficii materiale primite și cheltuite. Ministerul Justiției ar fi autorizat să investigheze și să solicite și să studieze informații suplimentare, inclusiv datele personale”.
– „Proiectul de lege spune că o persoană fizică sau o persoană juridică finanțată de o entitate din străinătate va fi considerată un «agent» al unei «puteri străine» dacă: participă la activități politice în desfășurare în Georgia [în interesul unei puteri străine]; acționează în calitate de consilier de relații publice, agent de publicitate, angajat al unui serviciu de știri sau consilier politic [pentru o putere străină]; sau finanțează diverse organizații din Georgia, împrumută bani sau alte proprietăți și reprezintă interesele unei puteri străine din Georgia în relațiile cu organele de stat”.
Proiectul de lege propune, pentru cei care nu se înscriu ca agent de influență străină sau nu-și depun declarațiile financiare obligatorii în acest caz, pedepse care merg de la amendă de aproximativ 9.600 de dolari până la 5 ani de închisoare.
În România s-a spus că georgienii au ieșit în stradă din cauza unei legi „de inspirație putinistă”. Pentru că există și în Rusia lui Putin o lege similară, chiar mai dură.
Dar oare există în alte părți ale lumii legi similare?
Da, există. Și sunt cel puțin la fel de dure ca legea georgiană.
De exemplu, există o lege numită „Legea înregistrării agenților străini”. Inițial, atunci când această lege a fost adoptată și promulgată, se numea „Legea înregistrării propagandiștilor străini”.
Cum funcționează legea în SUA
Conform acestei legi, orice „agent străin” sau „agent al unui responsabil străin” este obligat să se înregistreze la Ministerul Justiției.
Acolo trebuie să declare și pentru cine lucrează, și ce activități desfășoară pentru respectivul responsabil străin și, de asemenea, trebuie să declare veniturile obținute de la acesta, cum le-a cheltuit, toate datele firmei, inclusiv ale angajaților/membrilor sau toate datele personale.
„Responsabil străin” este, conform acesti legi: „un guvern al unei țări străine sau un partid politic străin; o persoană din afara [țării], cu excepția cazului în care se stabilește că acea persoană este o persoană fizică și un cetățean al [țării] și are domiciliul pe teritoriul [țării], sau că acea persoană nu este o persoană fizică și este organizată conform legilor [țării] sau al oricărui stat sau alt loc aflat sub jurisdicția [țării] și are sediul principal de afaceri în [țară]; un parteneriat, o asociație, o corporație, o organizație sau o altă combinație de persoane organizate în conformitate cu legile sau cu sediul principal de afaceri într-o țară străină”.
„Agent al unui responsabil străin” sau „agent străin” este: „orice persoană care acționează ca agent, reprezentant, angajat sau servitor sau orice persoană care acționează în orice altă calitate la ordinul, cererea sau sub îndrumarea sau controlul unui responsabil străin sau al unei persoane ale cărei activități sunt direct sau indirect supravegheate, dirijate, controlate, finanțate sau subvenționate în totalitate sau în mare parte de un responsabil străin și care direct sau prin orice altă persoană: se angajează în [țară] în activități politice pentru sau în interesul unui astfel de responsabil străin; acționează în [țară] în calitate de consilier pentru relații publice, agent de publicitate, angajat al serviciilor de informare sau consultant politic pentru sau în interesul unui astfel de responsabil străin; în [țară] solicită, colectează, plătește sau distribuie contribuții, împrumuturi, bani sau alte lucruri de valoare pentru sau în interesul unui astfel de principal străin sau reprezintă interesele unui astfel de responsabil străin în țară sau în fața oricărei agenții sau funcționari ai țării și orice persoană care este de acord, consimte, presupune sau intenționează să acționeze ca, sau care este sau se pretinde a fi, fie sau nu în temeiul unei relații contractuale, un agent al unui responsabil străin, așa cum este definit în această subsecțiune”.
Conform legii despre care vorbim, „termenul „persoană” include o persoană fizică, un parteneriat, o asociație, o corporație, o organizație sau orice altă combinație de indivizi”.
Conform acestei legi, inclusiv reprezentatul lui Volodimir Zelenski (altul decât ambasadorul) a fost obligat să se înregistreze la Ministerul Justiției ca agent străin, încă din 2019.
Cei care încalcă prevederile Legii înregistrării agenților străini sunt pasibili de amenzi de 5.000 sau 10.000 de dolari și de închisoare de până la 6 luni sau de până la 5 ani.
Partidul georgian de dreapta spune că a copiat „Legea înregistrării agenților străini” din SUA
Văzând reacția fermă a lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA la legea propusă de parlamentarii ucraineni, poți să te întrebi de ce Departamentul de Stat al SUA nu condamnă la fel de ferm și „Legea înregistrării agenților străini”, care este identică, aproape, cu proiectul georgian.
De fapt, parlamentarii georgieni din partidul Visul Georgian, partidul de guvernământ în Georgia, care au inițat legea, au și susținut că proiectul lor, în cea de-a doua variantă depusă, este, de fapt, o traducere fidelă a „Legii înregistrării agenților străini”. Din informațiile disponibile în acest moment, într-adevăr, a doua variantă propusă de către parlamentarii georgieni este exact o traducere a „Legii înregistrării agenților străini”.
Așadar, de ce Departamentul de Stat nu a criticat niciodată acea lege, dar critică tocmai copia georgiană?
Simplu: pentru că „Legea înregistrării agenților străini” are titlul, în original, „Foreign agents registration act”, codul național „22 U.S.C. § 611 et seq”, este prescurtată „FARA” și este o lege adoptată în Statele Unite ale Americii în 1938, în vigoare și astăzi.
Așadar, Departamentul de Stat al SUA, Ambasada SUA în Georgia, UE, ONU, Human Rights Watch, 400 de ONG-uri și asociații din Georgia precum și mii de cetățeni georgieni contestă, critică și demonizează o lege care este copia fidelă a unei legi a SUA care nu doar că este în funcție, dar pe care politicienii americani vor să o și întărească, ultima inițiativă în acest sens datând din 2022.
În varianta georgiană, legea este „putinistă” și inacceptabilă, un atentat la democrație, atentează la drepturile omului și le răpește oamenilor libertăți esențiale.
În varianta americană, aproape identică, mai ales în punctele esențiale, legea este perfect democratică, nu atentează la democrație, respectă drepturile omului etc.
Dacă legea care i-a scos pe georgieni în stradă și i-a înfuriat atât de tare încât au început să arunce cu sticle incendiare în forțele de ordine și în clădirile unor instituții ale statului este o lege putinistă, atunci Franklin Delano Roosevelt, care a promulgat FARA a fost un putinist. Congresmanii și senatorii americani care au votat legea au fost niște putiniști, cum putiniști sunt și congresmanii și senatorii americani de azi, care nu o abrogă. Cu singura mențiune că Putin s-a născut cu 14 ani mai târziu decât data la care a intrat în vigoare „Foreign agents registration act” în SUA.
Cum zic pe la noi polițiștii din județul Neamț: „cheis clouzd”.