Ultima măsură venită pe nepregătite – creșterea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, după ce aceleași partide au mărit impozitul de la 5% la 8%. În acest timp, banii de la buget continuă să vină pentru partide ca și cum nu există nici urmă de austeritate bugetară. Momeala pentru un viitor mai bun e aruncată și pentru primari, în speranța că vor aduce oamenii să voteze așa cum trebuie.
Austeritatea bugetară ajunge să se bazeze pentru a nu știu câta oră pe taxarea privaților și pe împovărarea cu biruri mai mari a cetățenilor care încearcă să mai miște ceva în mediul antreprenorial. Liberalismul din guvern a murit, cu un PNL care cu greu își mai amintește care e(ra) electoratul său.
Cu un rol mai degrabă incert, PNL a acceptat creșterea impozitării dividendelor de la 8% la 10% începând cu 1 ianuarie 2025. La fel de impasibili au fost liberalii și în 2022, când acest impozit a crescut de la 5% la 8%. Nu mai vorbim că în ultimii ani au fost și mai bine taxate (cu TVA crescut) acei producători de produse bio, montane ș.a.m.d, adică exact persoanele clamate de PSD cu „patriotismul economic” și bune pentru PNL-iști când țin discursuri.
În ultima ordonanță a Guvernului, pragul la microîntreprinderi, care în prezent era la 500.000 de euro, scade la 250.000 în 2025, iar de la 1 ianuarie 2026 – la 100.000 de euro. Puterea a venit și cu impozitul pe construcții speciale, așa-zisa taxă pe stâlp, care inițial era de 1,5%, iar acum rămâne la 1%. Oare domnul Ciolacu ce face? Se gândește la locul unde să se tatueze, la început de 2025?
Revenind la taxele și impozitele noastre crescute, economiile făcute de Guvernul Ciolacu 2 se bazează tot pe mediul privat, în timp ce la stat sunt făcute doar unele ajustări. Pe scurt, sunt cvasiînghețate angajările (pentru că sunt lăsate pârghii de adus noi oameni), pentru moment nu sunt mărite salariile și nici pensiile nu mai cresc de la începutul anului, așa cum trâmbițau în toamnă Marcel Ciolacu, dar și reprezentanții PSD și PNL.
Primarii sunt luați de proști
Apărute în 2019, prin ordonanță de urgență care a adoptat Codul administrativ, indemnizațiile pentru limită de vârstă, cunoscute popular sub denumirea de pensii speciale, ale aleșilor locali (primari, viceprimari, președinți de CJ și vicepreședinți de CJ) nu vor intra în plată nici la 1 ianuarie 2025. Este pentru a cincea oară când un premier (Ciolacu e deja la a doua prorogare) decide să-i ducă cu zăhărelul aleșii locali, în condițiile în care nici nu sunt de acord cu eliminarea acestor pensii, nici cu intrarea în plată. Practic, doar le sunt arătate primarilor aceste venituri de care nu se știe dacă vor beneficia vreodată.
Însă aleșii locali mai au o întrebuințare majoră în 2025. Cum turul I al alegerilor prezidențiale a fost anulat, iar scrutinul va fi repetat în această primăvară, primarii și consilierii locali vor fi în continuare o armă electorală care nu trebuie neglijată de prezidențiabili.
Cine-mparte, parte-și face
În „Ordonanța trenuleț” a Guvernului Ciolacu 2 un articol prevede că în 2025 banii dați partidelor vor fi cu 25% mai puțini față de 2024, când a fost an electoral cu patru alegeri – trei validate și un rând de alegeri anulate. În 2024, inițial spre partide trebuiau să meargă 313 milioane de lei, pentru ca apoi, la o rectificare din septembrie, alte 62 de milioane să completeze banii pentru partide. Așadar, 375 de milioane au mers către partide.
75% din această sumă ar însemna aproximativ 281 de milioane de lei. În 2023, când nu era an electoral, partidele au primit 227,4 milioane de lei (reușind să cheltuiască mai mult față de această sumă). Prin urmare, așa-zisa economie prin tăierea din finanțarea partidelor e doar o perdea de fum, în realitate fiind tot o sumă mare. În cursul discuțiilor pentru ordonanță, dinspre partide fusese transmisă informația că li va tăia drastic din finanțare, adică să fie între 0,005 și 0,01 la % din PIB, nu între 0,01și 0,04% din PIB, așa cum e în prezent. Însă, între timp, liderii partidelor și-au dat seama că mai bine păstrează posibilitatea unei finanțări mai generoase.
Foto: Dumitru Angelescu
Ronron • 02.01.2025, 14:32
Statu' e dracu'. Iar privatul sa incerce sa nu-si mai ucida angajatii. Daca se poate abtine, chiar si cand angajatul ii este net superior si il complexeaza.
dinamo_forever_77 • 01.01.2025, 12:45
SI ce va mirati? Nu sunt suficienti creduli, care in loc sa voteze cu capul voteaza cu punga? Cum sa pui stampila pe niste partide fantoma, a caror reprezentanti nu au facut nimic notabil in viata lor sau a unor partide care ne duc in aceasi fundatura ca psd si pnl. Eu nu inteleg de ce cei ce lucreaza in mediul privat nu ies la prosteste? Ca la proteste ies doar imbuibatii din sistem. Da da....doar aia.
stanvasile • 01.01.2025, 12:31
Dacă aduni toate taxele salariale, pe venit, TVA, accize etc. statul iti ia mai mult de trei sferturi din bani. Nici când eram tarani legati de pământ, supususi ai mperiului otoman nu plateam biruri asa grele.