Cu un ochi stau pe ulița din satul în care sunt. Am auzit “hai la votare” încă de pe la 7 și ceva, plus câteva strigăte vesel alcoolizate matinal. Iar aseară, unul din cârciumarii satului, supranumit “Bobiță”, după Las Fierbinți, cum altfel?, m-a anunțat că deja se dau bătălii PNL-PSD în satul vecin și că mascații sunt pe drum.
Secretul din Măicănești (Vrancea) e că primarul în funcție are enșpe mandate și simte că l-ar putea pierde pe următorul și atunci s-au apucat să reclame fraude în avans. “Bobiță” mi-a explicat că a fost anchilozată rău treaba cu alegerile tura asta, deși trupele electorale au tot bătut satul în lung și în lat. Alegerile dintr-un tur nu prind bine nici cârciumioarelor sătești.
Cu ălălat ochi stau pe bula virtuală de unde desprind primele glume și observații importante cu care mă identific.
Pentru bucureșteni: ne îmbătăm cu apă rece sau cu apă caldă?, asta ar fi întrebarea, scrie Alexandru Evanghelidis foarte bine.
Arthur Suciu, un alt prieten, are o observație extrem de pertinentă.
Am putea asista pentru prima oară la două forme de vot negativ, în unele zone la fel de puternic reprezentate. Un avânt antipesedist clasic, dar și un avânt antipenelist de rit nou, după constatarea că “nici ăștia nu-s mai breji”, că și “PNL e un fel de PSD” etc.
Asta vine și din faptul că puterea e încă distribuită variat. S-a văzut în presa stipendiată agresiv în acest an, nici ei nu mai știau pe cine să satisfacă, guvernanți peneliști sau blocuri de publicitate media locală (cu Firea în frunte, desigur). S-au descurcat până la urmă, cei mai mulți au luat bani de la toți și i-au pupat în fund pe toți.
“A lupta cu puterea” n-a fost nicicând mai vag. În Timișoara poate, un astfel de dublu vibe negativ îndreptat că trei partidele clasice ar putea avantaja candidatul venit dinspre cea de-a treia forță care se dă antisistem.
Totul depinde de prezență, ni se tot spune. A ajuns un simplu slogan de dreapta care se tot împăunează că are votanții mai educați, din ăia de se trezesc mai târziu. Mobilizarea pentru vot ar fi trebuit să vină măcar din dezbateri reale, din confruntări cu candidații.
Când mai auziți câte o sclifosită poveste cu dreptul la vot pentru care s-a murit la Revoluție, întrebați-i pe respectivii dacă nu s-a murit și pentru dezbatere, confruntare. Că poate s-o fi murit doar pentru marketing și PR.
Tot ce sper e să nu asist la o previzibilă lamentație cu dreptul la vot după ce se vor fi creat cozi în orașele mari, cozi cauzate, firesc, de precauțiile anti-COVID.
Foto: MEDIAFAX/HEPTA