Numai 25.535 de oameni şi-au făcut prima doză de vaccin ieri, în vreme ce alţi 31.826 şi-au făcut doza 3. 

La cum merg lucrurile, este plauzibil să ajungem la situaţia absurdă în care o treime din români vor fi vaccinaţi cu cine știe câte doze, iar restul deloc. Şi va fi o minune dacă nu-i dăm Europei o tulpină nouă de coronavirus. Tulpina „â din a”, de România. 

În acest context, CNCAV a ţinut astăzi una din tradiţionalele conferinţe de presă pe tema statusului vaccinării în România.

Când a început să le ţină, iarna trecută, lui Gheorghiţă îi plăceau la nebunie aceste întâlniri săptămânale cu presa. Era ocazia să se laude cu performanţele României, ca un elev sîrguincios care merge acasă cu carnetul de note. Avea şi cu ce atunci, startul vaccinării fusese încurajator. 

Astăzi, cu cearcăne mai mari şi mai multe fire albe decât atunci când a preluat misiunea de a organiza campania de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiţă face tot mai greu faţă asaltului de întrebări de la jurnalişti. Nu-i mai plac camerele. Îşi repetă mantrele: „vaccinurile sunt sigure şi eficiente”, „vaccinarea înseamnă un progres ştiinţific, un demers global fără precedent”, „este un lucru extraordinar faptul că oamenii au acces în momentul de faţă la vaccinuri” (Absolut adevărat tot ce spune, dar ştie şi el că repetarea unor fraze nu a fost suficientă până acum. Și nu e nici astăzi.) Încearcă să apeleze la solidaritatea oamenilor. Încearcă, fără succes, să nu arate că a rămas fără soluţii. 

Cea mai deschisă dintre întrebările jurnaliştilor, însă, produce un moment de sinceritate de care puteau fi scutiţi azi toţi cetăţenii României. Nu vine de la medicul Gheorghiţă, ci de la colega lui din CNCAV: Adriana Pistol.

Pistol este directorul Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. Este directorul structurii de sănătate publică însărcinată să dea statului cele mai importante date pe baza cărora să se poată lua decizii informate în controlul pandemiei. 

Întrebarea vine de la reporterul Alex Vlădescu, de la Antena 3: „Aş vrea să ştiu ce soluţii le mai rămân autorităţilor, în contextul în care avem un guvern interimar, în contextul în care spuneţi că spitalele sunt asaltate de pacienţi şi avem peste 15.000 de cazuri, a doua zi la rând. Ce aveţi în vedere ca să opriţi această creştere?”

„Noi personal nu avem în vedere implementarea unor măsuri. Nici nu putem, nici nu este obiectul nostru de activitate”, caută în orb un răspuns Gheorghiţă, „Dar avem soluţii de limitare a acestei pandemii: să ne vaccinăm, să purtăm mască, să evităm zone supraaglomerate, să fim solidari cu cei care respectă măsurile, să reducem ignoranţa. Toate lucrurile acestea sunt cele care vor salva vieţile oamenilor dragi”.

Dialogul ce urmează merită redat întocmai cum a fost.

Reporter: Nu m-aţi lămurit ce soluţii le mai rămân autorităţilor pentru a opri creşterea numărului de cazuri. Spuneţi doar că dumneavoastră nu puteţi lua măsurile.

Valeriu Gheorghiţă: Păi, nu pot eu.

Reporter: Dar ce soluţii le mai rămân autorităţilor?

Adriana Pistol: Eu v-aş răspunde. Dar de ce să fie soluţii la autorităţi?

Reporter: Dar cine să vină cu ele, doamna Pistol?

Adriana Pistol: De la dumneavoastră, de la fiecare dintre noi.

Reporter: Noi, jurnaliştii, să găsim soluţii?

Adriana Pistol: Nu, dumneavoastră ca cetăţeni. Toţi cetăţenii acestei ţări, care se confruntă cu o situaţie în care viaţa li s-a schimbat în totalitate… Nu trebuie să vină cineva să le dea soluţii… 

Dialogul vine la numai 5 zile de la un alt moment de sinceritate, cel în care preşedintele Iohannis a anunţat eşecul statului, după tragedia de la Constanţa. 

Criza cu soluția la purtător

Astăzi, Adriana Pistol a dus sinceritatea mai departe. Statul, aparatul de stat din care face Adriana Pistol, nu doar că a eşuat în misiunea de a-şi proteja cetăţenii. Un pas mai departe, refuză să-şi mai asume această misiune. Cetăţenii sunt aşteptaţi să vină cu propriile soluţii pentru sfârşitul pandemiei. 

Practic, la cinci zile după ce Iohannis pronunţa eşecul statului, Adriana Pistol îi anunţă că autoritățle au abandonat. Și chiar dacă putem spune că e declarația unui singur important funcționar din Sănătate, ea exprimă o stare de spirit. 

Cu jumătate de oră înainte de dialogul redat mai sus, telefonul mobil urla de la o nouă alarmă prin sistemul RO-ALERT. RO-ALERT ne anunţa că e pandemie şi ne îndemna să ne informăm din surse oficiale şi să ne vaccinăm. Aici suntem. 

Îmi imaginez cum milioanele de români încă nevaccinaţi s-au speriat de la bâzâitul telefonului, au înmărmurit aflând că e pandemie şi că există vaccinuri şi s-au grăbit spre un centru de vaccinare. 

Dacă acestea sunt soluţiile statului, poate că doamna Pistol are dreptate. Mai bine să vină cetăţenii cu propriile soluţii. Mai puţin inspirate decât ale guvernului e greu de crezut că vor fi. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News