Împăturești foaia și o bagi în portmoneu. Ai o singură curiozitate, mai bine zis frică: prețurile. Dar pleci resemnat – ai să cheltuiești pentru tot ce-ai notat pe listă. Asta este singura ta provocare: să cheltuiești cât îți permite lista, nimic în plus.
Însemnare*: „Vreme de secole, din primele zile ale Romei, sclavii morți erau abandonați într-un șanț de la marginea orașului. Era și locul rezervat răstignirii sclavilor care provocaseră necazuri stăpânilor. Cu patruzeci de ani înainte de nașterea lui Hristos, nicio moarte nu era mai îngrozitoare și mai vrednică de dispreț decât răstignirea: să atârni o veșnicie în agonie, despuiat și neputând să alungi vulturii nerăbdători. Era pedeapsa potrivită pentru sclavii răzvrătiți – căzuseră de acord membrii elitei romane”.
Tragi căruțul gol și golul se cască în sufletul tău. Aglomerația pe care o anticipezi printre rafturi te indispune, dar nu te descurajează. Ai putea foarte bine să te întorci, să-ți cumperi ceva de băut – un vin roșu, desigur! – și să bei, să bei în toată această săptămână: sângele Domnului în corpul omului! Tu ești omul care își trage căruțul spre locul pedepsei tale, o pedeapsă care se repetă în fiecare an.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bc7c3d8f4eaff01872d9ef866ad42d15.webp)
Însemnare*: „Călăii nu se dădeau în lături de a face spectacol cu victimele lor: îi crucificau cu capetele în jos, le străpungeau organele genitale cu un țăruș, le prindeau brațele într-un jug. Dar atât de grea era duhoarea de cadavru, încât mulți privitori se simțeau vinovați doar prin faptul că erau martorii unei răstigniri. La această practică de a prinde în cuie un om de o cruce, totul era respingător. Dar ordinea Romei, ordinea iubită de zei, trebuia menținută de judecătorii învestiți”.
Zeii supermarketului sunt promoțiile. La acești „zei” trebuie să te închini, să te rogi ca să obții niște discounturi. Dar ești prea istovit pentru a alerga după promoții, deși sunt din belșug în această Săptămână a Patimilor. Treacă de la tine! Contează lista din portofel. Prețurile te vor doborî, parcă vor fi niște piroane bătute în palme, în inimă, în creier. Ești călit. În fiecare an ai trăit cu aceste cuie. Strânge mânerul căruțului, așază-l în căruciorul supermarketului, pornește printre rafturi! Simți un ciudat disconfort, parcă ai urca un deal. Stai liniștit – nu-i dealul Golgotei. Concentrează-te pe listă!
Însemnare*: „După primirea sentinței, a fost dat pe mâna soldaților, care l-au biciuit. Pentru că susținea că este regele evreilor, gardienii l-au scuipat, l-au batjocorit și i-au pus o coroană de spini. Apoi, târându-și crucea pe drumul spre Golgota, a pornit pe ultimul său drum. Acolo i-au fost bătute cuiele în mâini și în picioare și a fost răstignit. După ce a murit, o suliță i-a străpuns coasta”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_81b505c4f2d6ddf9664aaedcb496e176.jpg)
Nu există niciun motiv să pui la îndoială această poveste. Pentru că, așa cum scrie în cărțile de marketing, orice experiență de shopping trebuie să fie o poveste. Dar povestea ta de consumator din această săptămână seamănă cu cele precedente și va semăna cu cele viitoare. (Dacă până atunci nu te vei înălța la ceruri.)
Ceea ce te intrigă sunt golurile din rafturi și-ți vine să strigi: „Aduceți marfa! Băgați marfa!”. Și te mai intrigă ceva: mărfurile de pe rafturi sunt hărtănite, amestecate, despuiate, de-a valma, parcă au trecut niște animale pe-aici! Îți vine să strigi: „Aranjați marfa! Aranjați marfa pe rafturi!”. Ce penibil poți să fii! Iată o poveste pe care n-o poți pune la îndoială: povestea ta, experiența ta.
Însemnare*: „Cu siguranță, suferința Lui n-a fost cu nimic excepțională. Durerea și umilința erau un loc comun pentru cei care erau crucificați. Coborât de pe cruce, trupul i-a fost salvat de groapa comună și pus într-un mormânt acoperit cu o lespede grea. Toate cele patru relatări, care în greacă erau numite euangelia (vești bune), ce aveau să fie cunoscute sub numele de evanghelii, sunt demne de toată încrederea. Nu sunt de necrezut”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_dd738bb13c8b1df33c91f2e80e5cad75.webp)
Căruciorul pe care-l împingi printre rafturi s-a umplut, conform listei. În sfârșit, te simți puțin mai liniștit, mai luminat. („Luminat”? Exagerezi.) Ar trebui să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru că te-a ținut pe picioare și ți-a dăruit puterea să mai trăiești această experiență. Una banală, care ține de burtă.
Sigur n-a fost o sărbătoare – știi bine că este Săptămâna Patimilor. Sărbătoarea Învierii va fi însoțită de ceea ce ai adunat în acest cărucior. Pentru burta ta, pentru poftele celor din familia ta. N-ar fi mai bine să te rogi lui Dumnezeu? Acum, când te așezi la coada de la casă, ai timp să te rogi…
Însemnare*: „Pe parcursul următoarelor 40 de zile, le-a apărut adepților săi, nu ca o fantomă sau ca un cadavru reanimat, ci înviat într-o formă nouă, plină de slavă, după ce îndurase cea mai agonizantă moarte cu putință. Învinsese moartea. Chiar și cei care L-au recunoscut pe Iisus drept «Hristos», Cel Uns al Domnului Dumnezeu, puteau să tresară văzând în față modul cum a murit și a înviat”.
Tragi căruțul plin cu tot ce-ai notat pe listă. Apropo de listă: ai aruncat-o în primul coș de gunoi. Tragi ca o vită la jug, dar ești încântat de condiția ta de consumator al secolului XXI. Ești încântat pentru că, indiferent dacă vrei sau nu vrei să te rogi, dacă crezi sau te îndoiești, ești „un produs” al civilizației creștine. Pentru că tot ceea ce te înconjoară este creația creștinismului care a modelat întreaga lume. Ești creștin. Bucură-te: „Hristos a înviat!”.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/crestinismul-de-tom-holland-725x1024.jpeg)
* „Însemnările” au fost inspirate de lectura cărții „Creștinismul”, de Tom Holland, editura Litera, traducere de Georgiana Harghel, anul 2022.
Foto: suceavalive.ro

Moravurinoi • 18.04.2025, 00:02
Probabil autorul articolului singurul care patimeste in imbulzeala cumparaturilor pascale cu gandul la patimile originare
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0320cd177a7512d93eccc74b56464446.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_40c4fb59fac549bece95be4a3d37f0eb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_8e09688e1c30ca8de421e14a19b26a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_30650e5a7ff131bc18e3e9d6f76d5803.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_b976b81a3dc2770b2e1a9081e4effd14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d5d24e6cc733b5f8a88c756a01c42c0a.jpg)