Ucenicia într-un partid liberal a devenit desuetă de zece ani. În urmă cu un deceniu, PNL a învățat că se poate și cu trecerea prin cursul scurt de istorie al marii formațiuni liberale, care a dat nume ca Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu sau I.G. Duca.
Iar primul privilegiat a fost cel care la acea vreme era cunoscut drept candidatul de la Grivco: Klaus Iohannis. Actualul președințe a primit derogare de la partid pentru a candidat la Congresul din 2014, pentru șefia partidului. A primit-o și a câștigat prin jocuri de culise și trădări ale celor care mult timp fuseseră în spatele lui Crin Antonescu și îi sorbeau discursurile.
Și pentru Iohannis a venit și a doua derogare. Cea privind vechimea pentru a fi candidatul PNL la prezidențiale. A primit-o, a intrat în cursă și a câștigat, când o bună parte din media voia să nu fie acaparată puterea totală de Victor Ponta și PSD. Ce a urmat știm sau simțim cu toții. De la un om în care mulți aveau speranță s-a ajuns la un politician al cărui nume nu mai trezește nimic pozitiv.
De derogare a beneficiat și Florin Cîțu, când a candidat la șefia PNL în 2021. A fost „festivalul democrației” din sezonul vară-toamnă 2021, unde o bună parte din cei care azi se încolonează în spatele generalului Ciucă încercau să iasă în evidență pe lângă Florin Cîțu. Prăbușirea lui Cîțu a fost mai bruscă decât ascensiunea.
Dar aceiași liberali s-au înghesuit lângă generalul Ciucă în doar câteva luni. Ciucă, un candidat fără adversari, a preluat șefia partidului în aprilie 2022, după ce conducerea i-a dat derogare de vechime. Ciucă intrase în partid în octombrie 2020, iar vechimea necesară era de cinci ani. Acum, Ciucă beneficiază de o a doua derogare. Simbolul liberalismului promovat de PNL are un trecut așa de consistent în apărarea valorilor partidului încât are nevoie de dispensă că nu face anii necesari să reprezinte formațiunea în cursa prezidențială.
Anunțul a fost făcut joi de Rareș Bogdan, într-un interviu pentru TVR Info, care a precizat că Biroul Executiv al PNL a votat o derogare de la statut, pentru ca Nicolae Ciucă să-și poată depune candidatura.
La final las câteva date comparative. Vintilă Brătianu, din care lui Ciucă îi place să tot citeze prin interviuri, a avut 26 ani de politică de partid, cu funcții mai mult sau mai puțin mărunte, până la a fi prim-ministru și a deveni șef al formațiunii. Ion I.C. Brătianu a avut 14 ani de viață de partid până să-l preia, cu mai multe portofolii ministeriale la activ. Cu ei timpul avea răbdare. Acum, arderea etapelor devine constanta. Cu ce rezultat vom afla pe 24 noiembrie și 8 decembrie.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Mirciulica • 15.09.2024, 10:19
Ciuca este destinat unei situații de mare perdant in cursa prezidențială. El nu va obține voturi suficiente pentru a ajunge in turul doi. Nici nu merita. Nu are nicio calitate, absolut nicio calitate, pentru pozitia de președinte. Păpușării din peneleu și din zona de siguranță a peneleului, au avut mana proasta cu un claun iohanis, dovedit o nulitate politica dar și cu ciuca, la care, din păcate pentru el, nulitatea s-a demonstrat înainte de se dedulci la poziția cea mai înaltă. Un om fără aptitudini deosebite, cu o cultură precară, un mediocru fata de care ar trebui sa avem putina compasiune. El nu înțelege ce i se întâmplă și nici că este scos la posta doar că sa fie făcut de râs.
S0s0 • 15.09.2024, 10:03
Da, dar a scăzut drastic calitatea importului. De la cârnat nemțesc de calitate medie la pastă vietnameză de creveți expirați.
gavrildragan • 15.09.2024, 06:17
PSD a scos și va mai scoate și la alegerile din toamnă PNL,EU din mocirlăSă vedeți care vă fi răsplată.