• IPI este o rețea globală de editori, jurnaliști și profesioniști din media din aproape 100 de țări.

Președintele rus Vladimir Putin ne-a arătat unde pot duce dizolvarea instituțiilor democratice și sufocarea presei libere. Fără control public exercitat prin intermediul unor instituții de presă independente, sunt mai multe șanse ca autocrații să recurgă la agresiune împotriva cetățenilor și chiar a altor națiuni.

Aproape 60 de jurnalişti au fost asasinați în Rusia în ultimii 30 de ani. Au fost împușcați în cap, otrăviți, bătuți până la moarte, loviți de mașini, aruncați pe geam sau uciși după ce au fost luați ostatici. În cele mai multe cazuri, numele celor care au ordonat aceste asasinate nu au ieșit niciodată la iveală. Lumea își amintește doar câteva nume ale jurnaliștilor uciși care au căutat adevărul și au înfruntat uriașa mașină de propagandă de stat.

Asasinarea jurnaliștilor este un indicator clar că lucrurile au mers într-o direcție teribil de greșită într-o țară și că lumea ar trebui să fie îngrijorată.

Putin, însă, a mers și mai departe. Acum forțează Europa să trăiască inimaginabilul.

„Separăm faptele de propagandă 24 de ore pe zi”

Jurnaliştii din centrul şi estul Europei scriu despre un război care are efecte în întreaga regiune. Spunem povești despre pierderi care vor afecta generații și despre dureri care nu pot fi vindecate de timp. Explicăm și oferim context imaginilor tulburătoare, declarațiilor politice și cifrelor. Separăm faptele de propagandă 24 de ore pe zi.

Am fost obligați să ne asumăm noi roluri jurnalistice. Demascăm dezinformările diseminate de fabricile de troli și monitorizăm statul pentru a vedea dacă măsurile pentru a reduce propaganda rusă sunt în conformitate cu legea. Lucrăm pentru a da voce sutelor de mii de refugiați ucraineni în căutare de umanitate și solidaritate în țările vecine, astfel încât să își poată construi o viață demnă în afara țării lor.

De asemenea, îi sprijinim pe colegii noștri din Ucraina, care se află în cea mai dificilă misiune, riscându-și adesea viața pentru a putea aduce informații cititorilor lor. Nouă jurnalişti au fost ucişi în timp ce erau în misiune în Ucraina.

Ne arătăm solidaritatea cu jurnaliștii independenți rămași în Rusia, care au susținut valorile jurnalistice într-un mediu din ce în ce mai ostil. Mulți dintre ei au fost fie arestați, fie exilați, fie publicațiile lor au fost închise. În propria noastră regiune există alte țări care se află sub vraja Rusiei, unde propaganda este ridicată la nivelul doctrinei de stat. Nici măcar faptul că e parte din UE nu ar putea îndepărta Ungaria de pe această cale. Recenta victorie electorală a lui Victor Orbán și a partidului său Fidesz pune o presiune suplimentară asupra peisajului media maghiar, care e deja distorsionat. Câteva instituții media independente se luptă să supraviețuiască și să păstreze regulile jurnalismului, așa cum este înțeles în societățile democratice.

Cu Orbán răspândindu-și influența iliberală în regiune, soarta jurnalismului independent din Ungaria este soarta noastră comună europeană.

Acest lucru este evident mai ales în Polonia, unde din 2015, când partidul Lege și Justiție (PiS) a venit la putere, presa independentă a căzut victimă unor presiuni juridice, economice și politice masive sub formă de procese, multe dintre ele SLAPP-uri, intentate de persoane politice; reclame retrase din presa liberă; atacuri împotriva mass-mediei independente din partea propagandei de stat; o epurare a reporterilor și editorilor independenți din mass-media regionale și locale, achiziționate de o companie controlată de stat.

În Bulgaria, Republica Cehă și acum Slovenia, guvernele autoritare sau iliberale au fost înlocuite. Dar noul guvern ceh a întârziat să pună în aplicare reformele promise în media. În Bulgaria, noua coaliție de guvernământ nu exercită presiuni asupra presei, însă partea deja capturată a presei a devenit un instrument al propagandei ruse și este folosită pentru a fractura opinia publică despre războiul din Ucraina.

Cazurile Emilia Șercan și Libertatea în România

În România, jurnaliștii se confruntă în mod regulat cu hărțuirea pentru că își fac treaba: jurnalista de investigație Emilia Șercan a fost recent victima unei operațiuni de tip kompromat, care a pornit de la un document scurs de la poliție, iar anul trecut, echipa de investigații a ziarului Libertatea a fost hărțuită legal de către primarul sectorului 4, care le-a intentat jurnaliștilor peste 30 de procese. 

Dar noi, jurnaliștii, nu suntem neputincioși. În ciuda atacurilor verbale, campaniilor de calomnie, presiunilor politice și economice, continuăm să ne servim cititorii din întreaga regiune. Înțelegem că fiecare jurnalist tăcut, fiecare atac politic, indiferent de țara în care se întâmplă, privește întreaga comunitate jurnalistică.

Jurnalismul ne învață să facem un pas înapoi și să lăsăm sursele, faptele, argumentele și poveștile să vorbească prin munca noastră. Dar Ziua Mondială a Libertății Presei este o ocazie cu care simțim nevoia să spunem clar că jurnaliștii independenți reprezintă una dintre ultimele bariere care protejează societățile democratice pentru ca acestea să nu cadă victime autocrațiilor. Iar autocrații fără control public ar putea recurge în cele din urmă la război.

traducere: Diana Meseșan

foto: Jurnaliști moldoveni participă la un flash-mob pentru o presă independentă și împotriva uciderii jurnaliștilor, în fața Ambasadei Rusiei din Chișinău, Moldova, de Ziua Mondială a Libertății Presei, 03 mai 2022/Hepta

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News