2003 nu este doar anul în care Nicolae Ciucă a absolvit doctoratul pentru care este astăzi acuzat de plagiat, ci și cel în care au devenit doctori la Universitatea Națională de Apărare alți patru generali care activează în cadrul CSAT. Cum nu am primit până acum numele tuturor absolventilor din acest an de grație, 2003, m-am concentrat pe doctoranzii din zona cu epoleți din 2010. Aici am descoperit că cele două academii au ajuns fabrici de urmăriți penal. Dar să începem cu CSAT.
CSAT – 25% doctori în aceeași promoție și Universitate cu Ciucă
Mihai Șomordolea, secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, are un doctorat primit în 2003 de la Universitatea Națională de Apărare (UNAp). UNAp este una dintre instituțiile de învățămînt superior aflate în subordinea Ministerului Apărării.
Tot în 2003, domnul general Nicolae Ciucă plagia la exact aceeași instituție și primea și el un doctorat, după cum a arătat jurnalista Emilia Șercan.
Adrian Tonea, până în 2019 adjunctul lui Ciucă, are și el un doctorat obținut tot în 2003, doctorat făcut, ca și Mihai Șomordolea, cu Iulian Topliceanu, fost membru al CC al PCR și reprezentant în Marea Adunare Națională, care a fost găsit vinovat și trimis la pușcărie pentru moartea și rănirea oamenilor în timpul revoluției. Topliceanu a decedat în 2015.
Tot în 2003 termina UNAp și domnul Daniel Petrescu, actualul șef al Statului-Major General al Armatei Române. Doctoratul îl face mai târziu, în 2010, coleg fiind cu domnul Petre Tobă, plagiator, fost ministru la interne și membru al CSAT.
În același an de grație 2003, consilierul prezidențial Ion Oprișor termina un curs la UNAp – un curs de engleză – deși omul a fost în anii 90 mare șef la Biroul de Traduceri la Comandamentul Artileriei, cel mai probabil din păsărească cu pi, că alte limbi nu vorbea.
Nicolae Ciucă, Daniel Petrescu și Ion Oprișor sunt generalii cu drept de vot dintre cei 12 membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Țărișoarei (CSAT) și deci controlează 25% din vot. Deciziile se iau cu consens. Apoi sunt înregistrate de secretarul CSAT, general și el – Mihai Șomordolea.
În concluzie, anul 2003 rămâne în istorie pentru producția de doctori în științe militare care nimeresc întâmplător în același CSAT, dar se pare că a fost un an excelent și pentru Fetească Neagră.
Se ia un an, la întâmplare, și se verifică. Te iei cu mâinile de cap
Cum lista doctorilor din 2003 este mult mai greu de verificat, am decis să mă opresc la lista celor care au devenit doctori în 2010 la Apărare și Informații.
Aici e ce am găsit.
Cristian Sorin Banu – are un CV ce nu lasă loc de interpretări: absolvent de TCM în 1993, a fost imediat angajat la Vamă. Până în 2005 a fost vameș. A fost demis pentru incompetență din poziția de șef peste vămile din București.
În 2005, termină un masterat la ASE. În 2006 este lovit de harul academic, așa că termină în același an și SNSPA, și studii postuniversitare la UNAp și devine, printr-o minune, cu zero experiență în domeniu, manager al Spitalului de boli infecțioase și tropicale Dr. Victor Babeș București.
E drept, tot în 2006, harul face să termine și Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar. Postul de manager de spital obținut cu ZERO experiență, că doar este membru PNL (la guvernare), îi dă răgazul să facă în 2007 și Cursul postuniversitar de Înalți Funcționari Publici – Institutul Național de Administrație și să înceapă doctoratul la UNAp, pe care îl termină glorios în 2010.
Domnul Banu a încasat în 2021 peste 5.000 de euro pe lună de la statul cel bun.
A fost judecat pentru înșelăciune pentru un credit de 2,6 milioane de euro luat de firma la care era acționar. A fost achitat.
De la „Babeș” a fost demis pentru incompetență. El spune că politic. Oricum, revine.
Din 2012 este managerul Spitalului Clinic Nr. 1 CF Witting din subordinea Ministerului Transporturilor. Acum semnează deja dr. Banu, după ce a ajuns doctor în științe militare.
Mai avem un doctor în științe militare, în 2009, de la UNAp – domnul Spinean Vasile – care printr-o minune ajunge din militar șef la Casa de Asigurări de Sănătate, în urma unui concurs la care a fost singurul candidat. Ce e drept, soția domniei sale este medic.
Godeanu Teodor Narcis are și el un CV halucinant. A terminat „Spiru Haret” înainte ca universitatea să aibă acreditare, în 1999, și a rămas să predea acolo până în 2011. În timp ce lucra la universitate, între 2000 și 2001, domnul Godeanu reușește incredibila performanță de a face două cursuri postuniversitare la două facultăți diferite și începe un doctorat la celebra fabrică de diplome Academia de Poliție, unde conducător de doctorate era Gabriel Oprea.
Îl termină în 2009, când era în anul doi la doctoratul de la UNAp. Făcea cele două doctorate în paralel în timp ce era și conferențiar la „Spiru Haret”.
A participat și la alegerile pentru Parlamentul European din partea partidului preacinstitului Gigi Becali. În 2011 a primit de la Partida Romilor aproape 100.000 de lei, adică mai mult de dublu față de cât câștiga la „Spiru Haret”.
În 2012 este vicepreședintele PDL Argeș și este numit, fără niciun fel de logică și cu zero experiență, vicepreședinte la una dintre cele mai râvnite autorități naționale, cea pentru restituirea proprietăților (ANRP).
În 2016, în lipsa sinecurilor, trăiește doar din salariul de 2.655 de lei de la „Spiru Haret”. Cum a ajuns la ANRP, subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe, director de cabinet la Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc și acum secretar general la ONJN, unde face de 4 ori mai mulți bani, sunt întrebări fără rost.
Octavian Mitu a fost partenerul de afaceri al generalului de securitate Aron Bordea și firesc, când a ajuns în Parlament, în 2000, a fost membru în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și în Comisia Specială de Tehnologia Informației. CV-ul public al domniei sale din perioada în care era în Parlament este o glumă.
Faimos pentru îmbogățirea fulminantă și venirile cu elicopterul la Tg. Jiu, toată cariera domnului Mitu pare legată de servicii, mai vechi sau mai noi. Are și o lucrare semnată împreună cu generalul Constantin Onișor, celebru pentru faptul că a condus doctoratul lui Secureanu.
Certați cu legea
Cazacu Marinică – fost prefect de Ialomița, condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În 2008, când își făcea doctoratul la UNAp, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu adus statului de peste 6 milioane de euro. Teza lui de doctorat, ironic, este pe managementul situațiilor de urgență. A fost din 1984 până în 1997 mecanic auto, iar apoi a terminat Facultatea Alexandru Ghica din Alexandria, facultate implicată într-un scandal uriaș cu diplome false.
Niță Constantin – în 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Niță Constantin, ofiţer de poliţie (cu gradul de comisar-şef), coordonator regional al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă. Nu știu ce s-a mai ales de dosar.
Tucmuruz Ionel, fostul adjunct al șefului Secției 14 Poliție București, primește, în 2018, o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Domnul Tucmuruz este fost coleg de școală generală cu domnul Petre Tobă, care a obținut în același an doctoratul la UNAp. Cei doi au avut o introducere identică la lucrarea de doctorat. Despre corupție, nepotism și legăturile lui Tucmuruz cu Primăria Sectorului 4 și contracte de milioane a scris presa.
Adrian Semcu, de două ori deputat PNL, reținut de DNA pentru trafic de influență într-un dosar în care apare și celebrul Sebastian Ghiță și urmărit în trei dosare penale, primește aproape 6.400 de euro pe lună de la statul cel minunat. Este sinecurist din 1990 și a trecut de la inginer agricol la drumuri și poduri la hidroenergie.
Între 2007 și 2008, domnul deputat inginer agronom și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură își făcea în același timp un masterat în Securitate și Apărare Națională, un doctorat în Științe Agronomice, un alt doctorat în Dezvoltare Rurală și securitatea națională la UNAp și un curs postuniversitar de management la Politehnica din București. Două doctorate, un masterat și un postuniversitar. Jos pălăria! De fapt, cascheta.
Moisescu Iulian a fost mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea la partidul cel mai plin de foști securiști – UNPR și coleg al domnului primar încarcerat Popescu Piedone. Ba chiar liderul cavalerilor de Malta. El a fost acuzat în 2015 de o evaziune de 500.000 de euro și a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Soarta dosarului n-a fost consemnată în presa vremii.
Doctorate pentru toți oamenii sistemului
Stejărel Olaru, în timp ce își făcea doctoratul la UNAp, era în același timp și consilier de stat pe probleme de securitate națională pe o normă întreagă, director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, tot normă întreagă, avea și o colaborare foarte bănoasă cu TVR, unde lucra soția, membru în CA la Electrica și făcea și trei cursuri postuniversitare – unul în Israel, unul la Bruxelles și unul la Harvard. A încălcat legea și a fost obligat de ANI să părăsească funcția de demnitar public de la Radiodifuziune, unde era în consiliul de administrație.
Stănișteanu Sergiu – CV-ul domniei sale nu este disponibil, dar din declarațiile de avere rezultă că și-a făcut doctoratul în timp ce era director adjunct la un liceu din Giurgiu și ocupa o mulțime de funcții extrem de importante în stat – prefect la Giurgiu, secretar general la Secretariatul General al Guvernului, secretar general la Ministerul Mediului și membru în consilii de administrație.
Cârnu Fănică a reușit și el să-și facă doctoratul la București în timp ce avea una dintre cele mai stresante slujbe – comandant al Componentei Operaționale Aeriene, comandant al Comandamentului Operațional Aerian Principal (și comandant al Forțelor Aeriene Operaționale), dar și în timpul în care a studiat engleza nivel avansat și era membru în Consiliul de Administrație al R.A. Aeroportul Internaţional Sibiu.
În 2019, a încasat de la statul cel minunat 185.000 de euro în salariu și 36.500 de euro pensie, deci 221.500 de euro sau în jur de 18.500 de euro pe lună. Și soția tot cu el lucra, pe un salariu de râs, de peste 5.000 de euro pe lună.
Florea Constantin – prelucrător prin așchiere în timpul comunismului, acum inspector general al Jandarmeriei. Familia Florea primește și ea de la statul cel minunat undeva în jurul a 100.000 de euro pe an.
Gavrilă Georgeta este secretar general la Ministerul Apărării. Despre CV-ul halucinant și sumele enorme primite de la stat de familia Gavrilă am scris într-un alt articol din Libertatea.
Gherasim Lucian-Gabriel, consilier PSD și apropiat al domnului Pandele și al domnului Oprea, om cu o afacere de schimb valutar la Otopeni.
Ioan Grecu este general în rezervă. Fiul lui, Dan Grecu, este directorul general de la „Piețe” la sectorul 4 și a avut niște contracte despre care presa a ridicat multe semne de întrebare. Despre contracte și incredibilul număr de militari în rezervă apropiați ai domnului Grecu, angajați de fiul acestuia, a scris Tolo.ro.
Mihaela Andrițoiu a fost colegă cu domnul Ciucă la Craiova. De la 33 de ani, din 1997 și până acum, în timp ce a lucrat cu normă întreagă pentru armata noastră cea minunată, doamna Andrițoiu a terminat o facultate, a făcut două doctorate și opt cursuri postuniversitare.
O concluzie înspăimântătoare – este de minimum 5 ori mai probabil decât media națională să fi fost anchetat de organele statului și să fi fost condamnat dacă ai terminat doctoratul în 2010 la UNAp. Sunt o mulțime de oameni din cei 41 de doctori pentru care nu am reușit să le găsesc CV-urile.
Foto: Agerpres