Domnul Vasile Panaite a terminat în 1990 un liceu industrial din Piatra Neamț. Ambițiile sunt mari încă din adolescență, când semnează un angajament cu Securitatea. Nu a făcut poliție politică, a stabilit CNSAS.
Până la 24 de ani a fost operator de tablou de comandă, apoi a devenit director de firmă la Piatra Neamț. În timp ce era director de firmă la Piatra Neamț și apoi contabil-șef la Primăria comunei Dragomirești din județ, făcea la zi și Teologia la București plus un curs de perfecționare de contabilitate.
Primar PDL
Termină Teologia în 2000, iar în 2004 ajunge primar PDL la Dragomirești. În perioada 2005-2007, în timp ce era primar la Neamț, făcea în același timp facultatea la ASE la București, un masterat tot la ASE și un curs în Olanda. Capabil.
Potrivit primei declarații de avere completate în calitate de primar în 2008, domnul Vasile Panaite nu trece nimic la capitolul venituri și averi. Asta deși era în continuare primar la Dragomirești.
Avea o casă din 1994 și cumpărase pe credit un apartament la Piatra Neamț. Credit de la cine? Mister, căci în declarația de avere nu apare nicio bancă. Zero lei, nu mașină, nu firme, nu nimic.
O firmă „binecuvântată”
Firma soției, SC Izopoint, are însă un noroc teribil la contracte cu statul. E drept că până să ajungă soțul primar firma avea doar datorii la stat. Dar odată cu funcția, răsare și soarele pentru familia Panaite.
Binefăcătorul pare să fi fost celebrul Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, primar al municipiului Piatra Neamț din 2004 până în 2014, vicepreședinte PDL, baron local.
Lovitura DNA
În firmă au intrat milioane de euro până în momentul în care DNA l-a trimis pe domnul Ștefan în spatele gratiilor.
Între 2009 și 2013, perioada cea mai rodnică a PDL-ului, domnul Vasile Panaite cumpără vreo 20 de hectare de teren plus vreo 2.360 de metri intravilan în Piatra Neamț.
Mai cumpără și două case, una la el în comună și alta la Piatra Neamț, ambele de 200 de metri pătrați, la care mai adaugă și niște dependințe, tot de vreo 200 de metri pătrați. Plus un Mercedes.
Fuga la PSD
Căderea baronului PDL de Neamț pare să fi zdruncinat și convingerile politice ale domnului Panaite, care trece rapid sub aripa PSD, partid controlat pe plan local de un alt viitor client al DNA, Ionel Arsene.
Brusc își revine și firma. În 2016, dividendele încasate de soție sunt de peste 1 milion de lei.
După ce a stat primar la Dragomirești timp de 13 ani, în 2017 devine prefect, de pe-o zi pe alta.
Unii ar spune că s-a făcut o șmecherie. Pentru că dimineața este numit inspector asistent la o comună, iar pe seară a fost numit prefect PSD de Neamț.
Omul de legătură
Numele lui Vasile Panaite apare în dosarul care l-a adus pentru o perioadă în spatele gratiilor pe șeful său de la PSD, Ionel Arsene. Dosar care încă se mai judecă.
În presă a fost publicată stenograma unei convorbiri purtate în 2017 de domnii Panaite și Arsene în care prefectul primește sarcina de a-l convinge pe domnul Gheorghe Ștefan să nu mai vorbească în fața procurorilor.
În ianuarie 2018, domnul Ionel Arsene a fost reținut și acuzat de procurorii DNA că, în 2013, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene Neamț a PSD, a primit de la Gheorghe Ștefan, martor în dosar, suma de 100.000 de euro.
Averea donată
La scurt timp, domnul Panaite este demis din funcția de prefect. Încet-încet se adună și datoriile la stat la firma soției.
În 2019, datoriile firmei sunt de 416 050 de euro și, chiar dacă ar vinde toate activele, firma este pe minus cu 127.298 de euro.
Dosare, Fisc, domnul Panaite a luat între timp măsuri: și-a vândut și donat toate casele și apartamentul.
Aici este declarația din 2016.
Aici declarația din 2017, când a devenit prefect, care nu se prea împacă cu cea din 2016 (suprafețe diferite, ani diferiți).
Aici declarația din 2018 în care domnul Vasile Panaite a început deja procesul de donație și vânzările.
Aici declariția completată în 2020, când participă la alegerile locale pe listele PNL, după câteva luni petrecute la Pro România. Nici urmă de case și niciun venit pe numele familiei.
În noiembrie 2020, Guvernul Orban îl numește pe domnul Vasile Panaite secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Funcție pe care o ocupă și astăzi în Guvernul Florin Cîțu.