Aleasă președintă a partidului cu o largă majoritate, Elena Lasconi a știut de la votul pentru Biroul Național al USR că va avea de gestionat majorități conjuncturale în forul de conducere al formațiunii. Însă numeroasele opinii pe subiecte privind activitatea din partid s-au transformat treptat în săgeți și atacuri sistematice la adresa noii șefe a USR.

Din rândul celor care contestă tot mai des s-au evidențiat două persoane – Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz, care teoretic par în unele poze că sunt lângă Lasconi, dar în realitate critică demersurile acesteia. Ionuț Moșteanu, lider de grup al deputaților și fost purtător de cuvânt al USR, a făcut parte la Congres din echipa „USR Unit”, în timp ce Lasconi era din „USR Reconstrucție”.

Încă de la primul Birou Național în noua formulă, Moșteanu a fost primul care a ridicat mâna împotriva lui Lasconi, opunându-se noilor schimbări, cum a fost cazul propunerii Cristinei Prună ca purtătoare de cuvânt. Potrivit surselor Libertatea, tot Moșteanu a criticat aducerea consultantului american despre care a spus că este „din era pre-internet”.

Cel mai recent exemplu cu Moșteanu ca opozant a fost când Elena Lasconi a afirmat că l-ar pune pe Ilie Bolojan premier, dacă ea ar fi aleasă președintă a României, pe motiv că sunt suficiente exemple de oameni performanți în partid. De altfel, o altă persoană destul de vocală împotriva lui Lasconi, adică Clotilde Armand, a și precizat pe unul din grupurile de WhatsApp ale conducerii USR că ar fi trebuit menționat Cătălin Drulă ca variantă de premier. Adică exact liderul de partid care a dus formațiunea la 8,71% la europarlamentare, într-o formulă de alianță.

Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”
Recomandări
Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”
Elena Lasconi și o parte din aleșii din Parlament FOTO Dumitru Angelescu
Elena Lasconi și o parte din aleșii din Parlament. Foto: Dumitru Angelescu

Prin mișcarea făcută de Lasconi, șefa USR a arătat cel puțin două lucruri: a) disponibilitatea la dialog cu un partid mai bine ancorat în teritoriu și probabil principala formațiune pentru negocieri; b) alegerea celui mai votat lider de CJ din România, care nici nu face parte din grupul restrâns al conducerii PNL, ceea ce înseamnă că nu e asociat cu gruparea Ciucă/Bode.

Acest lucru nu l-au înțeles Moșteanu și Armand, care contestă modul de comunicare al Elenei Lasconi, cu un sprijin discret spre absent de cele mai multe ori, deși alegerile din noiembrie-decembrie sunt cruciale.

Moșteanu e și cel care controlează filiala Argeș. La ultimele alegeri a candidat la Primăria Pitești dar a luat doar 9.957 de voturi (18,32%), într-un oraș cu 136.870 de votanți. În schimb, Lasconi și-a câștigat primăria cu 9.203 voturi (69,58%), într-un oraș de cinci ori mai mic.

Ionuț Moșteanu - deputat și lider de grup al USR FOTO Dumitru Angelescu
Ionuț Moșteanu – deputat și lider de grup al USR. Foto: Dumitru Angelescu
Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”
Recomandări
Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”

Unii colegi îl suspectează de înțelegeri ascunse cu PSD. De asemenea, surse liberale susțin că Moșteanu a făcut jocurile PSD la ultimele locale, în condițiile în care a pus candidați puternici acolo unde social-democrații erau pe cale să piardă funcția de primar, pentru a diviza voturile dreptei.

Un al doilea contestatar, văzut ca o extensie a grupării Drulă-Barna (de altfel Drulă l-a și propus ca succesor al său) e Dominic Fritz, primar al Timișoarei. Fritz a fost principala voce din partid care a criticat încercarea lui Lasconi de schimba modul de alegere a listei pentru viitoarele parlamentare, adică prin vot popular al membrilor, nu prin delegați.

În timp ce delegații pot fi controlați, totalitatea membrilor nu, ceea ce ar duce la pierderea influenței diferiților lideri locali, care în primul rând urmăresc să prindă ei un loc pe listă.

Dominic Fritz în sine e un caz cel puțin interesant. Față de alți primari USR de orașe, Fritz nu s-a confruntat cu atacuri ale PSD așa de intense, cum a fost cazul lui Lucian Stanciu-Viziteu, Clotilde Armand sau Allen Coliban. De altfel, PSD nici nu și-a pus candidat, ci l-a susținut pe liberalul Nicolae Robu, iar implicarea social-democraților în alegerea fostului primar PNL a fost mai mult decât discretă.

Asistenții maternali, condiție nouă pentru a putea activa. Dramele pe care le poate naște modificarea: „Ne gândim la interesul superior al copilului”
Recomandări
Asistenții maternali, condiție nouă pentru a putea activa. Dramele pe care le poate naște modificarea: „Ne gândim la interesul superior al copilului”

Potrivit surselor Libertatea, nici liberalii nu s-au așteptat la un sprijin prea mare al PSD, fiind de la început discutat faptul că între Fritz și Alfred Simonis, președinte PSD Timiș și nou șef de CJ, există o bună colaborare. Dovada e că imediat după realegere, Simonis a promis sprijin în Consiliul Local, în timp ce liberalii, prin vocea interimarului Vasile Blaga, au zis că trebuie să cumpănească înainte de orice formă de sprijin pentru Fritz.

Lunga tradiție a devorării președinților

Elena Lasconi nu poate spune că are parte de un tratament preferențial. În USR, tradiția punerii de bețe-n roate în cazul șefului de partid are o istorie de șapte ani, debutul fiind la scurt timp de înființarea Uniunii. Ales președinte pe 13 mai 2017, Nicușor Dan și-a dat demisia pe 1 iunie, după ce forul executiv al formațiunii a decis să se poziționeze oficial contra referendumului pentru familia tradițională. La acea vreme, Nicușor Dan ceruse ca partidul să nu se poziționeze clar, pentru că nu voia o ruptură între conservatorii și progresiștii din partid, mai precis să evite etichetarea USR ca partid progresist.

Următorul președinte care a căzut în vâltoarea internă de partid a fost Dan Barna. Spre deosebire de Nicușor Dan, Barna a rezistat patru ani ca președinte, adică până la prima confruntare internă cu un adversar mai bine cotat, adică Dacian Cioloș. Deși plecase ca favorit, pe 1 octombrie 2021 a Barna a pierdut în competiția cu Cioloș. De menționat că Barna a fost singurul care a plecat în urma pierderii funcției la urne, nu prin demisie.

Dacian Cioloș n-a apucat să vadă vara următoare. Din cauza opoziției interne, în condițiile în care grupul celor care fuseseră alături de Dan Barna era mai puternic, Cioloș a demisionat de la șefie pe 8 februarie 2022. Interimar a venit Cătălin Drulă, fiind cel mai votat vicepreședinte din USR.

Iar din interimar, Cătălin Drulă a reușit să câștige la pas șefia formațiunii, cu peste 70%, în iulie 2022. Însă și Drulă, dintr-o speranță a formațiunii pentru anii următori, a ajuns unul din groparii partidului. Dacă în noiembrie 2023, conducerea de atunci a USR arăta că alături de PMP și Forța Dreptei pot lua 22%-24% la alegerile din vară, rezultatul final a fost catastrofal: 8,71% la europarlamentare.

Mai mult, prin mișcarea tactică gândită, de alianță de trei partide, scorul slab a făcut USR să rateze și unele CJ-uri, pentru că a avut sub 8%. Și asemenea cazuri sunt Teleormanul, Călărași, Olt, Mehedinți, Suceava, Bistrița Năsăud sau Bihor.

USR bate țara la pas, echipa Drulă-Barna discretă

În timp ce Elena Lasconi este în mișcare tot timpul pentru a se face cât mai cunoscută și pentru a atrage susținere, cei care nu sunt din grupul de apropiați politic, cum sunt Cătălin Drulă și Dan Barna, nu vin cu mesaje de sprijin. Aspectul a fost sesizat și de activistul Valeriu Nicolae, cel care în 2020 a fost la un pas de a intra ca independent în Camera Deputaților: „Până acum oamenii cei mai inteligenți și cu cele mai bune realizări personale din USR nu au ajutat deloc campania doamnei Lasconi. Au părut că abia așteaptă să îi dea în cap”, scris zilele trecute Nicolae pe pagina sa de Facebook.

Elena Lasconi nu mai are nevoie de atacurile adversarilor, e sabotată suficient din interior. Continuă tradiția USR a devorării președinților de partid

În schimb, Elena Lasconi se împarte între vizite la festivaluri de muzică, mânăstiri și târguri, când nu are întâlniri cu diferiți ambasadori. Chiar weekendul trecut a mers la Posada Rock 2024, festival de muzică rock desfășurat în Câmpulung, localitate unde e primar. Timp de aproape două ore a stat Lasconi în festival, unde a înmânat și premiul echipei câștigătoare. Cu crucea la gât, îmbrăcată în negru, cu o vestă cu numele unei trupe foarte cunoscute, Lasconi a prins la public, cei prezenți fiind atrași de venirea edilului, nu invers, în căutarea unei băi de mulțime pre-aranjate.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

ED1953   •   05.09.2024, 10:27

Lasconi este un fel de Firea+ Sosoaca

Vruum   •   04.09.2024, 03:52

Partid de litera a treia!

X01Y   •   03.09.2024, 21:14

Îmi pare rău de Elena. De când și-a manifestat dorința de a candida, toate hahalerele USR-ului o atacă. Un partid de nimic, fără ideologie, doctrină și identitate. A câștigat politic după ce Nicușor, creatorul organizației, că nu pot să-i zic partid, s-a retras. Bine văzuți de electorat, care era sătul de politicieni psd și PNL cu diplome emise de Universitatea din Roșiori sau cea din Pașcani sau a Institutului Politehnic din Orșova. Dar, de la debarcarea lui Plicușor și venirea lui Julien ca și copresedinte, alături de *** de Barna, membrii au început să părăsească organizația, iar cei notorii, din conducere, gen Drulică, Voiculescu și *** franceză, au început să se înjunghie unu' pe altu'. Biata Elena încearcă, vrea, dar nu poate reuși din moment ce *** o mușcă din toate părțile. De unde știu astea? De la foști susținători, care acum se jură că nu mai sunt interesați de politică. Eu ii cred.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. A fost puternic industrializat în trecut, cu nu mai puțin de 10 fabrici, iar astăzi este considerat o adevărată perlă a turismului românesc. E vizitat de zeci de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 3.901
FANATIK.RO
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. A fost puternic industrializat în trecut, cu nu mai puțin de 10 fabrici, iar astăzi este considerat o adevărată perlă a turismului românesc. E vizitat de zeci de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 3.901
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Mașina de la Dacia care nu se vinde și în România. Modelul are dotări de top și e la fel de scump ca unul de la BMW sau Audi
FANATIK.RO
Mașina de la Dacia care nu se vinde și în România. Modelul are dotări de top și e la fel de scump ca unul de la BMW sau Audi
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
LIVE TEXT. Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Tabără de sinistrați la Slobozia Conachi
Observatornews.ro
LIVE TEXT. Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Tabără de sinistrați la Slobozia Conachi
Horoscop 15 septembrie 2024. Vărsătorii au parte de o zi pe gustul lor pentru că le aduce un sentiment de libertate de care le-a fost dor
HOROSCOP
Horoscop 15 septembrie 2024. Vărsătorii au parte de o zi pe gustul lor pentru că le aduce un sentiment de libertate de care le-a fost dor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI