Austeritatea economică o știm. Practic, nu știu să fi trăit altfel. Copilăria a fost la cozi în anii 80. Anii ‘90 au însemnat consum pe sărăcie, multe mărfuri, dar și mai multe lipsuri. O perioadă euforică de împrumuturi și rate prin anii 2000, scurtată brutal în 2010 de criză și recesiune. De atunci, lucrurile și-au mai revenit puțin, însă, ca de obicei, niciodată pe deplin. 

O țară a salariilor mici, a evaziunii celor care fac oricum mulți bani și mai sunt și subvenționați, scutiți sau posesori de monopoluri, cam de asta am avut parte. 2022 ne-a amintit că nu ne mai permitem luxul de a ne lăsa bogații și privilegiații în pace.

După 2022, vom învăța austeritatea dublată de propagandă agresivă și de amenințarea unor violențe de tip nou. Libertatea de expresie a fost deja contorsionată în fel și chip de război, ca un soi de cruciadă vestică împotriva estului barbar. Libertatea de expresie a devenit rapid ultima grijă pentru profitorii de război.

Adevărații experți – nu capete vorbitoare susținute de SRI și educate de semidocți plagiatori – spuneau de ceva timp că dezechilibrul China-SUA se va produce până la urmă, China neputând sta la nesfârșit în postura de maistru-șef peste atelierul de producție, prost plătit și foarte productiv. Iar acest dezechilibru începe să fie manifest în diverse părți de pe glob și prin interpuși, Rusia-Ucraina nefiind decât un episod timpuriu din desfășurarea acestui megaconflict global. Vestea proastă e că ne situăm pe falia Est-Vest, vestea și mai proastă e că Ucraina și Rusia sunt departe de un moment al negocierii păcii.

Mircea Drăghici, deputatul care în 2018 a golit conturile PSD, se pregătește pentru liberarea condiționată. Ce sume nejustificate a găsit instanța în averea lui
Recomandări
Mircea Drăghici, deputatul care în 2018 a golit conturile PSD, se pregătește pentru liberarea condiționată. Ce sume nejustificate a găsit instanța în averea lui

Blocajul

Pentru jurnalistul din mine a fost un an plin de învățăminte dure. Am scris mai mereu cu ușurință, nu doar pentru că îmi place, ci pentru că am un exercițiu al acoperirii imediatului de vreo 25 de ani. În 2022, a fost prima oară când am redescoperit blocajul. Orice rând puțin ieșit din linia impusă de frontul NATO-UE supăra și prieteni, și dușmani, deși practic nu făceam decât ce am învățat să fac: să chestionez cât pot de onest și de inteligent tot soiul de certitudini inventate, isterii construite pe colțul mesei de tot felul de caporali. 

O altă lecție a lui 2022, care ar trebui luată în seamă de toți politicienii europeni, este că poporul transnațional, ăla mai proletar sau din clasa de mijloc fragilizată de crize, nu mai vrea piețe libere în zone ultrasensibile cum ar fi energia. 

S-a dovedit din plin că UE și Comisia nu puteau avea idee mai stupidă decât vulnerabilizarea pieței de energie. Cu Von der Leyen în frunte, discursul a continuat în aceeași direcție greșită, încurajarea „piețelor” care au supt practic bani cu nemiluita de la mase imense în prag de sărăcire. Se întorc banii ăștia înapoi prin taxe? E aceeași poveste. 

Poate, dacă ești Germania sau Franța, mai recuperezi prin taxare. În România, când se pune problema taxării, urlă alde OMV ca din gură de șarpe. Am spus-o de ceva timp, fără recuperarea de către stat a acestor zone-cheie vom da din gură mult și bine. Taxare până când le cedează de bunăvoie, îmi pare singura politică normală, deși unii vor urla că e „radicalism”.

Programul care-i ajută pe adolescenții români să se dezvolte în afara școlii: „Ne dorim ca peste un milion de tineri să deprindă abilitățile de viață și de carieră”
Recomandări
Programul care-i ajută pe adolescenții români să se dezvolte în afara școlii: „Ne dorim ca peste un milion de tineri să deprindă abilitățile de viață și de carieră”

Privilegiații

Anii 2000 au produs niște aberații incredibile, foarte greu de îndreptat azi. Asta pe lângă retrocedări și privatizări stupide. Pensionari de lux cu duiumul, mult mai mult decât poate duce un corp de angajați din care jumătate sunt plătiți cu salariul minim. Culmea e că mai toți privilegiații ăștia bugetari susțin privatizare și taxe mici, adică nici măcar nu-și susțin statul care îi răsfață. Apoi, sunt multe firme abonate la chestii inutile: de la programe oengistice de milioane care n-ajută pe nimeni la programe de înfrumusețat orașul de miliarde care din nou n-ajută pe nimeni.

Avem un capitalsm rentier supraetajat care, mai nou, produce și protecționism sau naționalism tip AUR cu mesaje perverse: să nu ne mai exploateze multinaționalele, că avem și noi exploatatorii noștri mici și talentați! Păi sigur că-i avem, din cauza lor au și fugit vreo 10 milioane în afara granițelor în ultimii 30 de ani. În 2022 am auzit, după ce o vreme tăcuseră pentru că era prea mică plaja de angajați, iar lecții de tipul „dacă nu-ți convine, pleacă”. 

Vor urma vremuri grele pentru angajați, la măriri de salarii nu mai visează nimeni. Ura între cei din privat și bugetari crește (niciodată n-au reușit să fie solidari). Și cea mai mare problemă e că avem sărăcie multă pe carte de muncă. Normal că ura față de asistații social e imensă când un tânăr câștigă un salariu minim care abia îl ține în viață. Diferența materială mică între sărăcie lucie și sărăcie cu ceva bani pe muncă multă este baza pentru foarte multe disfuncții sociale.

„Blestemul lunii august” bântuie din nou Rusia. Cum ar putea răspunde Putin, primul lider rus de la Stalin încoace care a pierdut teritorii în fața unei armate străine
Recomandări
„Blestemul lunii august” bântuie din nou Rusia. Cum ar putea răspunde Putin, primul lider rus de la Stalin încoace care a pierdut teritorii în fața unei armate străine

Marea piatră de moară va fi că toți acești privilegiați vor ține cu dinții de statutul lor și se vor refugia de fiecare dată sub pulpana celui mai puternic, fie că va fi capitalist veros, fie că va fi un stat polițienesc. Altfel, cum să susținem atâta popor de polițiști, judecători, procurori, sereiști tineri? 

Cum vom taxa zona energiei, zona agricolă – unde stau afaceri incredibile, și subvenționate, și slab taxate sau evazioniste de-a dreptul, că doar de „fermieri” nu te atingi – și mai ales zona imobiliară care trebuie să le producă venituri aceleiași pături de „antreprenori”? Ăștia nu-s capitaliști propriu-zis, că le e frică de capitalism ca de umbra lor. I-aș numi mai arhaic, ca Slavici așa: „bogătoi”, adică un amestec de tradiționalism, privilegii, agresivitate, primitivism. Nici măcar n-au atins un stadiu mai rafinat burghez. 

Lucruri de care trebuie să ținem cu dinții

Și pandemia, și crizele începute sau anunțate de 2022 ne-au amintit măcar unora dintre noi ce avem mai de preț în societate. În primul rând, sănătatea publică. Orice pas de acum înainte înspre privatizarea sănătății nu poate fi considerat decât atac la siguranța cetățenilor. 

S-au făcut destui pași, plătim oricum destul și asigurați fiind. Însă trebuie să ținem cu dinții de ce mai avem. Dacă renunți la așa ceva, actul nu mai e reversibil. Am făcut destule prostii, sper să n-o facem și pe asta. 

A tot crescut presiunea și pe privatizarea educației, însă aici lucrurile stau ceva mai bine încă. Singura mare problemă pe care o văd direct – sunt și profesor de română la gimnaziu și liceu – este că s-au „externalizat” către tot felul de proiecțele ineficiente elemente de bază ale sistemului, cum ar fi alfabetizarea sau reintegrarea anumitor elevi. Reintegrare nu se poate face decât în cadrul școlii, cu bani de la centru, nu prin proiecte și oengisme obosite.

Concluzia 

Ne așteaptă un fel de ani 80 cu foarte multe necunoscute. Nu vom mai face turism la fel, nu vom mai călători la fel de ușor, nu vom mai avea bani prea mulți pe lângă chestiunile esențiale, am și descoperit forțat că o temperatură scăzută în case e „sănătoasă”, vorba aia. 

Revin presiuni de stânga: adică vrem reglementare puternică și justiție socială, numai că nu prea știm costurile pentru asta. Un Logan pentru mai mulți se poate, un BMW pentru toți e o prostie. Ca să nu mai zic că ar cam trebui să cerem un tren sau un autobuz electric ca lumea pentru toți.

Oamenii vor protecție de la stat, dar au uitat cum să fie o „societate”. Fiecare vrea protecție în stil interlop, vrea un tătuc protector, un naș, cuscru, socru mare de valoare. Ăsta e Ev Mediu, nu modernitate. Nu se poate fără solidaritate. Tocmai această atomizare duce și la un vânt puternic în pânzele extremei drepte, alimentată de tot felul de zone privilegiate ale societății care se simt amenințate ba de UE, ba de socialism și marxism, ba nu mai pot de grija lui Putin (și ei gândesc ca niște putiniști) și ne-ar băga puțin și în război. 

România ar trebui să-și regândească tonul pe plan extern, să devină o voce cumpătată într-o zonă de graniță, practic, între doi poli care au intrat în fricțiune. Iar intern, tot ce e social prin UE, tot ce e taxă și serviciu public trebuie adaptate aici în regim de urgență, în ciuda chirăielilor de tot felul. Dacă taxa nu doare în Germania, nu trebuie să mai doară nici în România.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

BakerMan   •   07.01.2023, 21:25

@Rololiv Nu conteaza c-a lasat nelamurita sintagma ,,dezechilibrul China-SUA''. Se poate referi si la PIB, ca observ ca-ti plac datele macroeconomice, alea care-n general nu spun nimic despre inegalitatea sociala (Rogozanu se face ca nu intelege ca inegalitatea sociala inhiba solidaritatea sociala) . Dar se poate referi si la sutele de miliarde de dolari - vreo 300 - pe care China le castiga anual din schimburile comerciale cu SUA. Ori la politicile economice neconcurentiale ale Chinei, alea care obliga multinationalele occidentale la cedari de tehnologie. Poate fi orice! Da' matale nu vezi padurea din cauza copacilor! C-asa-i cand te uiti doar la datele macroeconomice. Organizatia de Cooperare de la Shanghai, Asian Infrastructure Investment Bank, New Development Bank si Belt and Road Initiative sunt institutii si politici regionale ale Chinei pe care SUA le contracareaza cu AUKUS, QUAD si cu o doctrina Biden, care cu privire la Taiwan, e chiar mai asertiva decat doctrina Trump. Sa speram ca ce zicea grecul ala cu capcane - Tucidide, parca - nu se va adeveri. ,,Zone-cheie'' ale economiei pe care sa le controleze statul? Adica productia de energie, de semiconductori, industria chimica si de armament ca-n Germania? O parte importanta din sectorul bancar ca-n marea majoritatea a fostelor tari comuniste? Romania nu-si controleaza nici macar capacitatile fiscale, daramite activitatea productiva. Cand pierzi anual peste 30% din TVA, e clar ca nu vrei sa controlezi nimic.

    rololiv   •   09.01.2023, 16:36

    BakerMan   •  07.01.2023, 21:25

    @Rololiv Nu conteaza c-a lasat nelamurita sintagma ,,dezechilibrul China-SUA''. Se poate referi si la PIB, ca observ ca-ti plac datele macroeconomice, alea care-n general nu spun nimic despre inegalitatea sociala (Rogozanu se face ca nu intelege ca inegalitatea sociala inhiba solidaritatea sociala) . Dar se poate referi si la sutele de miliarde de dolari - vreo 300 - pe care China le castiga anual din schimburile comerciale cu SUA. Ori la politicile economice neconcurentiale ale Chinei, alea care obliga multinationalele occidentale la cedari de tehnologie. Poate fi orice! Da' matale nu vezi padurea din cauza copacilor! C-asa-i cand te uiti doar la datele macroeconomice. Organizatia de Cooperare de la Shanghai, Asian Infrastructure Investment Bank, New Development Bank si Belt and Road Initiative sunt institutii si politici regionale ale Chinei pe care SUA le contracareaza cu AUKUS, QUAD si cu o doctrina Biden, care cu privire la Taiwan, e chiar mai asertiva decat doctrina Trump. Sa speram ca ce zicea grecul ala cu capcane - Tucidide, parca - nu se va adeveri. ,,Zone-cheie'' ale economiei pe care sa le controleze statul? Adica productia de energie, de semiconductori, industria chimica si de armament ca-n Germania? O parte importanta din sectorul bancar ca-n marea majoritatea a fostelor tari comuniste? Romania nu-si controleaza nici macar capacitatile fiscale, daramite activitatea productiva. Cand pierzi anual peste 30% din TVA, e clar ca nu vrei sa controlezi nimic.

    Comentariul meu a fost despre bazaconiile dlui Rogozanu, nu despre raporturile dintre SUA si China. Asa ca impresia ca PIB-ul spune totul nu imi este imputabila mie. Pentru a va imprumuta formulele elegante de exprimare: matale ar trebui sa iti schmbi "adrisantul", ca e cunoscut.

Elenuca   •   06.01.2023, 09:06

Bun articolul ,e nevoie sa privim in interiorul Romaniei ca sa ne adaptam, sa rezistam in plina zona de frictiune intre blocuri . Deciziile privind sanctiunile financiare si pe energie impotriva Rusiei s au dovedit suicidale pentru EU si Comisie dar trebuie sa intelegem ca sunt idei transatlantice ,emise lejer si egoist inca din perioada Trump . Eu imi adcuc aminte cum presa Trump sa renunte Germania la gazoducte ...ca se poate cumpara LNG din America . Acum chiar a iesit la iveala ca LNG nu e numai mai costisitor ,imposibil de livrat constant si in volum mare ,prosus in cantitati insuficiente ,,mai periculos la transport . LNG este um dezastru din p d v ecologic ,pentru ca e un subprodus al exploatarilor de sist . Ani de zile ecologistii din Canada si SUA au tras semnale de alarma privind efectele secundare ale LNG .liderii politici au ajuns exact invers fata de angajamentele lor ecologice la summituri COP . Asta ca sa nu mai aducem in discutie efectele exploziilor ,incendiilor ,loviturilor de racheta ,al minelor personal (pai erau interzise international !) care toate emit gaze nocive in atmosfera ,contamineaza solul pe cele mai fertile campuri din Europa ,contamineaza rauri care se varsa in Marea Neagra ,o mare inchisa si deja pe punctul de a deveni o mare moarta .Pe lumea asta existam si noi :cei 500 mil de oameni din EU au dreptul sa intrebe ce s a ales de tratatele EU ,o organizatie conceputa special ca sa evite confruntarile periculoase in Europa ,care duc inevitabil .

    rololiv   •   06.01.2023, 10:57

    Elenuca   •  06.01.2023, 09:06

    Bun articolul ,e nevoie sa privim in interiorul Romaniei ca sa ne adaptam, sa rezistam in plina zona de frictiune intre blocuri . Deciziile privind sanctiunile financiare si pe energie impotriva Rusiei s au dovedit suicidale pentru EU si Comisie dar trebuie sa intelegem ca sunt idei transatlantice ,emise lejer si egoist inca din perioada Trump . Eu imi adcuc aminte cum presa Trump sa renunte Germania la gazoducte ...ca se poate cumpara LNG din America . Acum chiar a iesit la iveala ca LNG nu e numai mai costisitor ,imposibil de livrat constant si in volum mare ,prosus in cantitati insuficiente ,,mai periculos la transport . LNG este um dezastru din p d v ecologic ,pentru ca e un subprodus al exploatarilor de sist . Ani de zile ecologistii din Canada si SUA au tras semnale de alarma privind efectele secundare ale LNG .liderii politici au ajuns exact invers fata de angajamentele lor ecologice la summituri COP . Asta ca sa nu mai aducem in discutie efectele exploziilor ,incendiilor ,loviturilor de racheta ,al minelor personal (pai erau interzise international !) care toate emit gaze nocive in atmosfera ,contamineaza solul pe cele mai fertile campuri din Europa ,contamineaza rauri care se varsa in Marea Neagra ,o mare inchisa si deja pe punctul de a deveni o mare moarta .Pe lumea asta existam si noi :cei 500 mil de oameni din EU au dreptul sa intrebe ce s a ales de tratatele EU ,o organizatie conceputa special ca sa evite confruntarile periculoase in Europa ,care duc inevitabil .

    Aglomeratie mare de experti, nu gluma. 1) Gazul natural lichefiat (adica GNL si nu LNG, devreme ce tot suntem patrioti) este perfect livrabil in mod constant si in mari cantitati. Daca nu ar fi fost, Japonia si Coreea de Sud (de exemplu) nu ar consuma gaze naturale. 2) Sa afirmi ca GNL este un "subprodus al exploatarilor de sist" este o aiureala. Da, gazele naturale extrase in SUA sunt mai ales gaze de sist. Dar SUA este abia al treilea exportator mondial de GNL, dupa Australia si Qatar, care nu au nicio treaba cu gazele de sist. Si, de altfel, niciun alt exportator de GNL in afara de SUA nu are "exploatari de sist". Pot intelege ca il admirati pe dl Rogozanu, dar nu este cazul sa il imitati pana si in ignoranta lui fudula, mare doritoare de a da lectii urbi et orbi.

Biile   •   06.01.2023, 07:03

Să ții cu dinții de un sistem de sănătate public care te omoară cu zile in orice spital de stat sună masochist. Oricum merg la privat pentru orice problema de sănătate, de ce sa mai plătesc asigurarea la stat? Ca să poată merge tanti Lenuța gratis și să se întoarcă cu o infecție intra spitalicească? Sau să sară în aer cu toată secția ATI? Sau să ia foc pe masa de operație?

    .ZORRO.   •   06.01.2023, 09:16

    Biile   •  06.01.2023, 07:03

    Să ții cu dinții de un sistem de sănătate public care te omoară cu zile in orice spital de stat sună masochist. Oricum merg la privat pentru orice problema de sănătate, de ce sa mai plătesc asigurarea la stat? Ca să poată merge tanti Lenuța gratis și să se întoarcă cu o infecție intra spitalicească? Sau să sară în aer cu toată secția ATI? Sau să ia foc pe masa de operație?

    Rolo, Costi nu afirma controlul absolut al statului in economie, ci al zonelor-cheie, pt a putea exercita putina protectie sociala, care este foarte necesara in coditiile actuale. In rest tot comentariul tau e tendentios - in privinta situatie externe, istoriei recente etc. Pari un tip inteligent, deci nu cred ca poti crede cu adevarat ceea ce scrii; pari mai degraba un trol; daca crezi ce scrii, e si mai nasol in ce te priveste.

      rololiv   •   06.01.2023, 10:41

      .ZORRO.   •  06.01.2023, 09:16

      Rolo, Costi nu afirma controlul absolut al statului in economie, ci al zonelor-cheie, pt a putea exercita putina protectie sociala, care este foarte necesara in coditiile actuale. In rest tot comentariul tau e tendentios - in privinta situatie externe, istoriei recente etc. Pari un tip inteligent, deci nu cred ca poti crede cu adevarat ceea ce scrii; pari mai degraba un trol; daca crezi ce scrii, e si mai nasol in ce te priveste.

      Deci "Costi", care bate campii la greu, nu poate fi contestat decat de un trol. E fascinant sa vezi cum idei primite se rostogolesc fara nicio incercare de a le verifica. Adica statul nu o fi bun sa controleze "absolut", dar este sigur in masura sa controleze "zone-cheie". Logica impecabila. In plus, cam care ar fi zonele-cheie si in functie de ce anume se deosebesc ele de celelalte? Altminteri, nu ma simt flatat ca sunt banuit de oarecare inteligenta de catre cineva care nu gaseste ca este absolut stupid sa consideri ca o evolutie statistica previzibila este punctul de pornire al unui "megaconflict global", iar raportul de putere economica ("Costi" il numeste "dezechilibru", ca si cum echilibrul ar cere ca toate tarile sa aiba acelasi PIB) dintre SUA si China este prefigurat de ... conflictul ruso-ucrainean.

    .ZORRO.   •   06.01.2023, 08:24

    Biile   •  06.01.2023, 07:03

    Să ții cu dinții de un sistem de sănătate public care te omoară cu zile in orice spital de stat sună masochist. Oricum merg la privat pentru orice problema de sănătate, de ce sa mai plătesc asigurarea la stat? Ca să poată merge tanti Lenuța gratis și să se întoarcă cu o infecție intra spitalicească? Sau să sară în aer cu toată secția ATI? Sau să ia foc pe masa de operație?

    Spitalele private nu o vor primi in veci pe tanti Lenuta, deci singura ei sansa e spitalul de stat. Da, in privinta infecției intraspitalicesti, spagii etc se poate lupta. Se vede ca nu faci parte din aceeasi categorie cu Lenuta, deci nu comenta in numele ei.

      Biile   •   06.01.2023, 17:11

      .ZORRO.   •  06.01.2023, 08:24

      Spitalele private nu o vor primi in veci pe tanti Lenuta, deci singura ei sansa e spitalul de stat. Da, in privinta infecției intraspitalicesti, spagii etc se poate lupta. Se vede ca nu faci parte din aceeasi categorie cu Lenuta, deci nu comenta in numele ei.

      Cineva trebuie sa comenteze in numele ei, nu suntem toți bugetari sinecuriști care ne vedem veniturile speciale amenințate de zonele private.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un tren cu 28 de vagoane nu a fost lăsat să intre în România. Ce au descoperit autoritățile
Știrileprotv.ro
Un tren cu 28 de vagoane nu a fost lăsat să intre în România. Ce au descoperit autoritățile
Wow! Anca Țurcașiu, surprinsă în compania unui bărbat pe litoralul românesc, la plajă. Gesturile care au dat de bănuit că bărbatul ar fi noul ei iubit
Viva.ro
Wow! Anca Țurcașiu, surprinsă în compania unui bărbat pe litoralul românesc, la plajă. Gesturile care au dat de bănuit că bărbatul ar fi noul ei iubit
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Ce a apărut pe Dunăre în ultimele zile. Fenomen îngrijorător în dreptul orașului Corabia
FANATIK.RO
Ce a apărut pe Dunăre în ultimele zile. Fenomen îngrijorător în dreptul orașului Corabia
Mama gimnastei Simone Biles, mărturie terifiantă după Jocurile Olimpice. A abandonat-o pe fiica sa din cauza drogurilor: „A fost greu, nu mă judeca după trecutul meu”
GSP.RO
Mama gimnastei Simone Biles, mărturie terifiantă după Jocurile Olimpice. A abandonat-o pe fiica sa din cauza drogurilor: „A fost greu, nu mă judeca după trecutul meu”
Stațiunea din România care s-a umplut până la refuz zilele acestea. Turiștii au ocupat toate locurile de cazare, e plin și pe plajă și în mare
FANATIK.RO
Stațiunea din România care s-a umplut până la refuz zilele acestea. Turiștii au ocupat toate locurile de cazare, e plin și pe plajă și în mare
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Orangesport.ro
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
O companie aeriană lansează un abonament anual prin care poţi zbura nelimitat, la doar 500 de euro
Observatornews.ro
O companie aeriană lansează un abonament anual prin care poţi zbura nelimitat, la doar 500 de euro
Horoscop 15 august 2024. Capricornii se ocupă, în perioada următoare, de chestiuni delicate, greu de rezolvat din cauza unor implicații
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2024. Capricornii se ocupă, în perioada următoare, de chestiuni delicate, greu de rezolvat din cauza unor implicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI