Doamna Manuela Stan Olteanu termină o facultate de Drept din București (nu știm care, că doar așa e cinstit) în 1999. Cel mai probabil, la 22 de ani.

Domnul Ion Stan, viitorul soț, era președinte al CA la Dinamo (perioada aia plină de transferuri cinstite investigate de procurori) și un om important în MAI.

Pe urmele lui Agathon

Domnul Dan Matei Agathon (fondator PDSR și coleg de liceu al domnului Năstase) era și el atunci implicat la Dinamo și un prieten al domnului Stan. În anul 2000, domnul Agathon devine ministrul turismului în Guvernul Adrian Năstase. Domnul Ion Stan este numit consilierul domnului ministru, că doar sunt prieteni.

Dan Matei Agathon | Foto: Hepta

Doamna Manuela Olteanu ajunge și ea la Ministerul Turismului în 2001, când, la 24 de ani, devine consilier juridic.

Ca orice tânără speranță, se califică după ce se angajează. Adică face un curs postuniversitar la o instituție care se afla în subordinea ministerului. 

Primele sinecuri

Cum banii sunt puțini pentru viitoarea soție de viitor general în rezervă și consilier de ministru, devine rapid și președintă de consiliu de administrație, după numai câteva luni de experiență în minister, și apoi membră în alt consiliu de administrație. 

Ambele sunt societăți care s-au ocupat de privatizarea hotelurilor de pe Litoral. Ion Stan, soțul actual, a fost și el administrator pentru societăți care s-au ocupat exact de același lucru, privatizarea hotelurilor de pe Litoral.

De remarcat este că domnul Ion Stan apare asociat într-o firmă cu nora de atunci a domnului Agathon.

Pleacă Agathon, pleacă și doamna Stan Olteanu

Pleacă prietenul soțului de la minister, se mută și doamna Stan la Ministerul Transporturilor, la Autoritatea Națională pentru Turism. Face și cursurile Colegiului Național de Apărare și, brusc, lucrurile explodează.

În șase luni trece de la director adjunct în minister, la directoare de agenție de turism, la șefă de serviciu la Corpul de Control al ministrului, la consilier juridic și apoi expert jurist la AVAS (privatizare și activele statului).

O regăsim alături de doamna Alina Gorghiu (viitoare șefă a PNL) pe postul de consilieră a președintelui AVAS în 2010. Exact în aceeași perioadă făcea și un masterat la o universitate șubredă unde preda aceeași doamnă Gorghiu.

Șefa direcției juridice din AVAS

În 2013, USL este la putere, iar doamna Stan Olteanu mai face un pas înainte: devine director general al direcției juridice din AVAS. 

Să notăm în treacăt că domnul Agathon ajunge, în 2014, în conducerea Hidroelectrica.

În aceeași perioadă, doamna Stan trece pentru patru luni directoare de cabinet la Ministerul Economiei. 

Între mai 2015 și ianuarie 2017, pe lângă poziția de directoare generală de direcție la o agenție de stat, este și consilier juridic la Societatea Națională a Sării. 

Cel mai probabil, a fost schimbată din funcție de la AVAS, dar a dat statul în judecată și a câștigat procesul. Oricum, în CV este trecut ca și cum ar fi lucrat la AVAS. Din declarația de avere aflăm că în 2019 Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, noul AVAS, i-a plătit doamnei Stan peste 100.000 de lei.

Cinci sinecuri de la Ministerul Energiei

La scurt timp după instalarea Guvernului Dragnea, doamna Stan devine consiliera ministrului energiei. În 2017, abia angajată, într-un domeniu în care are zero experiență, va fi numită de minister în 5 sinecuri. Electrocentrale, transport petrolier, termocentrale și hidrocentrale.

Extras din declarația de avere din 2018, care evidențiază veniturile din 2017

În 2018 ajunge și consilieră la SGG și încasează net 262.002 lei, ceea ce brut ar însemna, potrivit calculelor, 447.867 de lei.

Extras din declarația de avere din 2019, care evidențiază veniturile din 2018

2019 este un an mai greu, dar supraviețuiește. Ajunge la Romgaz, devine expertă și în platforme maritime petroliere, iar guvernul liberal o păstrează la SGG. 

Primește din banii contribuabililor, brut, 414.811 lei.

Figurează că este angajată la Hidroelectrica șef de serviciu în 2020, probabil delegată la Secretariatul General al Guvernului.

Abia de pe 26 februarie 2021 încetează contractul ei de muncă cu SGG.

4.900 de euro pe lună

Cum este posibil ca o șefă de serviciu de la Hidroelectrica să fie administrator la alte trei companii din domeniul energiei este o altă problemă. Potrivit calculelor, în 2020 a primit minimum 493.028 de lei de la stat. Adică 41.086 de lei brut pe lună. Adică peste 24.000 de lei net, ceea ce înseamnă aproximativ 4.900 de euro.

Începând cu 2019, doamna Stan Olteanu a avut mai multe mandate interimare de președinte al Consiliului de Administrație al Romgaz.  În acest moment, ea face în continuare parte din conducerea companiei, în calitate de membru al CA la Romgaz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News