Florin Roman nu a ajuns ministru din senin, nu este vreun specialist-surpriză din rezerva de cadre a partidului, promovat pentru meritele sale deosebite în domeniul pentru a cărui coordonare l-a ales PNL. Deputatul din Alba Iulia a fost chiar foarte prezent pe ecranele televizoarelor, fiind unul dintre politicienii urlători care a reprezentat PNL în diverse emisiuni de televiziune. Politicianul urlător, prezent în toate partidele, este acel personaj pe care partidul îl pune pe o listă de pseudocomunicatori, cei de pe listă fiind singurii autorizați să apară la televizor.
Printre calitățile unui politician urlător trebuie să se numere: agresivitatea verbală, lipsa unei minime discipline a dialogului, puterea de a întrerupe orice argumentație a adversarului cu subiecte fără legătură cu discuția, capacitatea de a urma la virgulă punctajul de comunicare al zilei trimis de partid.
Florin Roman stăpânește toate aceste tactici ale unui bun urlător și mai are câteva atuuri prin mânecile sacoului. Asemenea omologilor săi de la PSD, USR etc., Florin Roman nu apare la televizor pentru a participa la dezbateri, ci pentru a le distruge. Un astfel de om, util pentru partidele din România, trebuie răsplătit la momentul oportun. Unii se mulțumesc să obțină câte o funcție de director sau președinte de agenție, alții vor mai mult. Să ajungă miniștri, de exemplu.
Ei bine, domnul Roman în această fază a carierei domniei sale a ajuns: a urlat, s-a luptat și a învins, este ministru. Și pentru că actuala coaliție promovează meritocrația, Florin Roman a primit un minister pentru care îl recomanda și CV-ul, având acolo o lucrare științifică din zona digitalizării „Teoria sistemelor informaționale”.
În realitate, s-a dovedit că CV-ul domnului Roman este o fraudă. Cartea despre care proaspătul ministru spunea că i-ar fi autor există, este adevărat, dar nu-i aparține, ci este scrisă de altcineva.
Prins cu mâța în sac, Florin Roman a transformat ditamai volumul într-o „lucrare științifică” publicată într-o revistă. Doar că până acum nu s-a găsit nici lucrarea, nici revista. Pentru a pune capac acestei epopei a imposturii, Florin Roman a pus el însuși la dispoziția ziariștilor o mostră din lucrarea sa de masterat, mostră care este plagiată integral.
Un ministru de fraudă totală
Probabil nu a trimis și paginile care au conținut original de teamă să nu fie, la rându-i, plagiat ca-n codru.
Până în acest moment, Florin Roman s-a dovedit a fi, în domeniul academic, fraudă totală. Acest lucru nu l-a împiedicat pe generalul Ciucă, prim-ministru, și pe partenerii din coaliția PSD-PNL să-i pună în brațe 1,8 miliarde de euro, cu forța. Căci, în fapt, bugetul digitalizării din PNRR nu este destinat acestui minister proaspăt reșapat.
Nu se alocă 1,8 miliarde pentru digitalizare de dragul digitalizării, ci procesului de digitalizare ce urmează a avea loc în mai multe domenii și instituții, aflate în subordinea altor ministere. Ministerul așa-zis al cercetării, inovării și digitalizării nu este decât o vamă în plus pusă în calea acestor bani.
Privind așa lucrurile, vom înțelege că în fruntea unui minister de la care vrei să obții bani numești un om obișnuit să-și însușească lucruri care nu-i aparțin. Iar Florin Roman a dovedit că excelează în acest domeniu. Problema lui și a celor care l-au pus în funcție este că domnul Roman este și foarte ușor de prins. Dacă furtul intelectual practicat de domnul ministru nu este suficient pentru a determina schimbarea sa, pe susținătorii săi ar trebui să-i îngrijoreze măcar faptul că și un procuror stagiar îi poate documenta frauda în maximum două săptămâni. În caz de ceva, o să fie un dosar rapid.
Și, ca să nu se spună că judecăm mânați de prejudecăți, trebuie să spunem că, mult mai mult decât inexistenta-i operă academică, altceva îl califică pe Florin Roman pentru postul pe care-l ocupă. E drept, are legătură mai mult cu societatea degetală, decât cu cea digitală, dar omul este foarte priceput să-și facă selfie-uri în oglindă, la bustul gol, și să le posteze pe rețelele de socializare (acum au dispărut, e drept). Contracandidații lui, femei sau bărbați, nu dețineau acest atu digitalizat.