După dezbaterile prezidențiale din 2014, când proaspătul liberal Klaus Iohannis (a avut nevoie de derogare de vechime pentru a candida, să ne înțelegem) a dat ochii cu favoritul Victor Ponta (PSD), scena politică românească a cunoscut apusul marilor întâlniri electorale, în care principalii pretendenți la funcția supremă în stat puteau să arate cine stăpânește mai bine arta dicției, are programe electorale clare și dă răspunsuri pe marile frământări sociale.
În 2019, Klaus Iohannis nici nu a vrut să audă de vreo confruntare directă cu ceilalți contracandidați înainte de primul tur, iar înaintea celui de-al doilea tur a făcut primul exercițiu democratic: o conferință de presă mai generoasă, în care să răspundă la una sau două întrebări din partea fiecărui jurnalist prezent. De atunci, s-a așternut tăcerea privind exercițiul de transparență al lui Iohannis.
Și Viorica Dăncilă, candidata PSD la acea vreme, a fugit de ceilalți contracandidați, Kelemen Hunor, Teodor Paleologu și Dan Barna, preferând tot conferința de presă. Și am ajuns în 2024, când principalii contracandidați au dat ochii doar cu presa, nu cu oponenții care le pun probleme.
Ciolacu își face de treabă, Ciucă cumpănește
Intrăm în ultima săptămână de campanie electorală, iar șansele unei dezbateri față în față, între toți candidații sau între primii opt, sunt din ce în ce mai mici. Favoritul pentru primul tur, premierul Marcel Ciolacu, este mai mult prins cu vizitele externe, după ce a fost în Franța, în Marea Britanie, iar acum urmează să meargă în Belgia, unde se vede cu persoane din conducerea instituțiilor europene (Roberta Metsola și Antonio Costa) și NATO (Mark Rutte). Așadar, programul său e departe de cel pregătitor și premergător unei dezbateri.
Din sursele Libertatea, Ciolacu vrea să evite o confruntare care nu i-ar aduce puncte suplimentare, fiind în centrul atenției, pentru că fiecare adversar va căuta să se legitimeze ca principal competitor, dar și pentru că vine din poziția de premier, iar toate problemele guvernării îi sunt imputate.
Candidatul celui de-al doilea partid ca forță parlamentară și ca structuri din teritoriu, Nicolae Ciucă, are nevoie de voturi ca de aer, însă o dezbatere electorală i-ar da bătăi de cap, dacă nu e prezent și Marcel Ciolacu. Așadar, el și echipa lui cumpănesc posibilitatea de a sta față în față cu ceilalți contracandidați.
Dintre cei cinci cu șanse pentru turul al doilea, Ciucă e de departe cel mai slab comunicator. Dacă Marcel Ciolacu ar fi confirmat participarea la cel puțin o dezbatere cu ceilalți, Ciucă era în postura ingrată de a fi prezent. Atitudinea lui Ciolacu îl salvează (pentru a câta oară) și pe Ciucă, politician rezervat în a intra în clinciuri și bălăcăreli politici specifice dezbaterilor electorale.
Aroganța electorală persistă și la o parte din ceilalți candidați. Elena Lasconi, de exemplu, n-a acceptat prezența la niciuna dintre dezbaterile cu Ana Birchall (candidată independentă). De asemenea, nici Mircea Geoană (considerat cu șanse pentru turul al II-lea) nu a vrut să dea ochii cu Birchall în unele dezbateri, preferând să trimită emisari.
Veteranii politicii, evitați de cei cu șanse la turul al II-lea
Puțini politicieni cu notorietate au acceptat dezbateri cu contracandidații, cum a fost cazul lui Ludovic Orban (propunerea pentru Palatul Cotroceni din partea Forța Dreptei). De altfel, în mediul politic, părerile sunt că într-o dezbatere cu toți candidații, un politician precum Ludovic Orban e considerat cel mai experimentat și abil, în timp ce un nume mai puțin vizibil, Cristian Diaconescu, ar reuși să puncteze mai bine pe politică externă, nu Mircea Geoană, cu toate că ultimul a fost numărul doi din NATO, dar e perceput ca fără substanță.
Apoi, mai e și componenta de circ. O dezbatere la care ar fi prezenți și unii candidați suveraniști ar crește tensiunea mult, date fiind excesele verbale ale acestora. George Simion a și arătat zilele trecute că poate da buzna la o dezbatere organizată de o televiziune privată, fără nicio jenă. Și candidatul AUR știe că are nevoie de vizibilitate la TV și în mediul online, pentru că, deși e creditat ca al doilea politician care are șanse la turul al II-lea, din spate îi suflă un candidat care începe să ia tot mai mult din voturile Dianei Șoșoacă. Paradoxal, acesta e fosta propunere a AUR de premier: Călin Georgescu – candidat cu simpatii pentru liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu (criminal de război), dar și cu mesaje anti-Occident.
Elgabri • 17.11.2024, 15:06
Eu nu am votat in viata mea cu PSD dar acum 5 ani cand Dulapul a refuzat dezbaterea cu Dancila nu am mai putut sal accept pe mocofan si am votat Viorica, recunosc.
Demradulescu • 14.11.2024, 13:44
Până și Ion Iliescu a acceptat în 17 mai 1990 confruntarea televizată cu Ion Rațiu și Radu Câmpeanu;ăștia de azi au caracter de moldovean,în special Ciolacu.