Pe poarta ramolită scrie: „Ministerul Educației și Cercetării – Clubul Copiilor Nr. 1 – Complexul Sportiv Cireșarii”. De ani buni, complexul este închis cu un gard mare, inaccesibil publicului larg și locatarilor din zonă.
Arată deplorabil, aproape abandonat. În ciuda acestui fapt, aici încă se petrec multe activități în care sunt prinși copiii din cartier. Mai pot participa la antrenamentele clubului de fotbal Cireșarii și la multe alte cercuri.
Tot de ani buni, autoritățile locale încearcă să recupereze această bază sportivă de la Guvern. În 2016, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre prin care cerea Guvernului Baza Cireșarii. Nimic.
„Mihaela, dragostea mea”, varianta Clotilde Armand
Trec ani, trec guverne, vin guverne. Nimic. Anul trecut, la scurt timp după instalarea la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand anunța victorioasă că primăria va primi în administrare baza sportivă.
Se dă și comunicat: „Edilul Clotilde Armand a avut, în această dimineaţă, o întâlnire cu ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Cristina Anisie, ocazie cu care a început demersurile pentru preluarea în administrare de către primărie a acestei importante baze sportive din sectorul 1”. A fost ca la Geoană cu „Mihaela, dragostea mea”.
Apare investitorul privat
Am ajuns deja la remanieri, iar Baza Cireșarii e în continuare închisă și tot la minister. Ultimele vești nu sunt deloc încurajatoare. Le-am aflat direct de la sursă, de la Elena Lucaci, reprezentant al primăriei de sector în Consiliul de Administrație al Clubului Copiilor S1 „Cireșarii” și reprezentanta comunității locale Părinți de Cireșari – Piața Domenii, care reprezintă interesele locuitorilor din zonă.
În urma unei întâlniri pe care a avut-o, luni, 5 iulie, la Ministerul Educației a aflat că există o propunere de „sponsorizare” pentru Clubul Copiilor prin care o firmă propune să construiască trei terenuri de fotbal și un bazin, cu o investiție de circa 300.000 de euro.
În schimb, firma în cauză cere dreptul folosirii acestor terenuri „pe perioadă nedeterminată și notificare cu 3 ani înainte de a înceta parteneriatul” pentru propria școală de fotbal.
Pe repede-înainte
În cursul săptămânii, propunerea se dezbate pe repede-înainte în Consiliul de Administrație, unde Elena Lucaci este singura care votează împotrivă.
După votul din CA, Clotilde Armand sare ca arsă și face ce știe mai bine: scandal pe Facebook și dă vina pe PSD. Scrie un amplu material – „PSD și afaceriști apropiați de Liviu Dragnea vor să pună mâna pe Baza Cireșarii!”.
Concluzia primarului de la sectorul 1:
„PSD a reușit să ţină închisă această importantă bază sportivă a Capitalei zeci de ani în loc să fie reabilitată de către Primăria Sectorului 1 şi redată circuitului sportiv. Noi vom redeschide acest parc și vom pune capăt intereselor imobiliare.
PS: Acum înțelegeți dimensiunea jafului de la sectorul 1 și de ce vor unii referendum pentru demiterea mea? Acesta este doar un nou episod prin care noi am reușit să-i oprim. #Continuăm #Niciunpasînapoi”.
Florin Manole, președintele PSD sector 1, îi răspunde tot pe Facebook și arată cu degetul spre putere: „Guvernul Cîțu blochează un proiect de interes pentru locuitorii din sectorul 1 – preluarea bazei sportive Cireșarii de către administrația locală – iar Clotilde Armand acuză PSD. În 2020 am semnat alături de alți parlamentari PSD, USR și PNL un proiect prin care baza trecea la Primărie. Guvernul Cîțu se opune. Ce înțelege Armand? Nimic, dar își hrănește trolii cu «PSD e de vină»”.
Motivul pentru care Guvernul se opune proiectului normativ la care face referire Florin Manole este că transferul nu se poate face printr-o lege, ci este necesară adoptarea unei hotărâri de guvern.
La mâna lui Cîțu
Cert este că Baza Cireșarii se află încă în proprietatea Ministerului Educației și soarta acestui complex sportiv și parc se află în pixul prim-ministrului Cîțu și guvernarea actuală. De ce vor decide ei depinde soarta poate celui mai mare complex sportiv încă nedistrus și rămas în posesia statului.
Îl vor privatiza și scoate din circuitul public devenit un nou loc exclusivist pentru cei cu bani? Îl vor da dezvoltatorilor imobiliari (vorbim de peste 30.000 mp)? Sau îl vor renova și include în circuitul publicului, pentru cetățenii sectorului 1 și ai Capitalei?
Ține doar de decizia politică. Mingea se află în terenul actualilor guvernanți. Colegii de coaliție ai doamnei Clotilde Armand. Iată un moment în care pot dovedi că ei guvernează pentru cetățeni, nu pentru interese economice meschine.
Mărirea și decăderea
Grupul de inițiativă „Părinți de Cireșari – Piața Domenii” a făcut o cercetare (sursa) din care am selecționat câteva date importante:
- 1895 – se înființează „fabrica sistematică” de cărămizi la marginea Căii Griviței și a Filantropiei de către inginerul N. Cutarida. Locurile rămase după scoaterea pământului vor fi cunoscute sub numele „Gropile Cutarida”
- 1936 – pe o hartă a Bucureștiului din acel an apare „Fabrica de Cue”
- 1947 – în groapa rămasă se amenajează „Parcul Copilului” – ca numele străzii din spate (str. Copilului)
- 1972 – parcul intră în administrarea „Ministerului Educației și Învățământului” – aliniere la planurile de a introduce sportul în viața tinerilor
- 1975 – încep să se construiască câteva terenuri de sport și o sală de gimnastică, se modifică spațiul verde de la intrare (se scot florile, dispare o alee) și se face terenul de fotbal – corelat cu prima ediție a jocurilor sportive „Daciada”
- 1972 – anii 2000 – parcul este deschis în permanență publicului și au loc unele activități sportive. Capătă numele de „Parcul Cireșarii” (se pare că numele a fost inspirat de romanul „Cireșarii”).
- 1998 – 2005 – parcul este distrus și în același timp lăsat neîngrijit
- 2012 – prezent – se caută soluții pentru redeschiderea parcului
Foto: parculciresarii.wordpress.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!