Ce a urmat? Cu un guvern-marionetă condus de Dacian Cioloș și format pe jumătate din pesediști vopsiți și jumătate din tehnocrați pe care însuși Cioloș a ajuns să îi schimbe rând pe rând, PSD-ul lui Dragnea a făcut un scor istoric de 46%.
Rezultatul a fost apoi trei ani de luptă antijustiție din partea PSD, un partid ajuns atât de mare încât era și la putere, și în opoziție în același timp.
Când votezi, votul tău contează dublu
De ce? Pentru că atunci când nu votezi, votul celui care chiar își exprimă opțiunea contează dublu. Pensionarii și bugetarii au fost atunci amețiți cu celebrul „Plan de Guvernare” al lui Dragnea, care făcea și desfăcea guverne când se analiza atingerea obiectivelor.
Desigur, PSD a mai făcut atunci și „revoluția fiscală”, ca să ia înapoi 25% la stat din majorările de 50% promise bugetarilor.
Iar pentru ceilalți a avut celebra Ordonanță 114, cea plină de taxe și scumpiri. Iar pentru cine a crâcnit a avut bătaia dată de jandragni protestatatilor din Piața Victoriei în 10 august 2018, ca la mineriadele din anii 1990.
Cine nu votează nu contează
Morala este că cine nu votează nu contează.
Iar dacă vrei ceva anume, trebuie să votezi. Altfel, nu ai dreptul să te plângi când totul se duce de râpă. Nu ai dreptul să spui că vrei țară ca afară dacă tu ai stat pe tușă atunci când a contat.
Micile partide, avantajul indirect al PSD
Dar nu e numai atât: trebuie să votezi cu candidatul sau partidul care e cât mai aproape de ce vrei tu. În caz contrar, la parlamentare orice vot risipit pe partidulețe mici sau nou-apărute ce nu trec de pragul electoral ajunge, indirect, prin redistribuire, tot la PSD, care este partidul cu cele mai multe procente mereu.
Spre exemplu, dacă voturile REPER, SENS, Demos, PMP, Forța Dreptei totalizează 10 procente din total, atunci 3-4 se duc către PSD din simplul fapt că acest partid face mereu cam 30-35%.
La fel și la prezidențiale: orice vot risipit pe candidații fără șanse înseamnă de fapt un plus pentru PSD.
PSD va avea totul
Iar problema cu PSD este că, dacă Ciolacu iese președinte, atunci va avea atât șefia statului, cât și Parlamentul și Guvernul. Dacă va lua peste 35%, atunci cu tot cu redistribuire îi este de ajuns să guverneze cu UDMR și minoritățile.
Dacă are doar 30%, atunci îi va mai trebui un partener de guvernare. Ciolacu zice că ar guverna cu un PNL condus de Ilie Bolojan, după ce Ciucă a atacat PSD recent.
PNL acuză un „plan Hrebenciuc” prin care PSD să guverneze cu AUR într-un nou „binom”.
Ciolacu îl vrea pe Simion în turul al doilea
Cert e Ciolacu îl preferă pe George Simion în turul al doilea la prezidențiale. Nu știu dacă chiar au un plan împreună, dar cert e că la Curtea Constituțională PSD a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursă fără ca aceasta să aibă o sentință definitivă de decădere din drepturile electorale, demonstrând noi pusee antidemocratice, chit că Șoșoacă nu e nici pe departe un model cetățenesc.
Dar astfel voturile lui Șoșoacă se duc către cel mai apropiat candidat din punctul de vedere al pozițiilor. În acest moment, voturile merg către Simion, aflat la 17-20% în sondaje, ceea ce îl propulsează dîn finala prezidențială cu Marcel Ciolacu, care are în jur de 25%.
Acest lucru va duce la o repetare a finalei din anul 2000, dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, ceea ce mai departe îi garantează lui Ciolacu puterea.
Era Dragnea
Dar un PSD care să aibă atât președinția, cât și guvernul, parlamentul, dar și CCR nu e bun augur. În 2017, Dragnea nu avea decât două din aceste piese de pe tabla de șah, nu puterea absolută. Și tot am trecut cu toții prin 3 ani de chinuri și proteste…
Ciolacu se dorește un candidat care nu vrea să tulbure apele, dar tot s-a văzut în ultimele zile cum îi crapă armura și dedesubt se văd reflexele vechiului PSD din era Dragnea.
A atacat recent presa, după dezvăluirile că a zburat cu avionul privat închiriat de Nordis, o megaescrocherie imobiliară cercetată acum de procurori. Dar de aceasta liderul PSD este legat prin Laura Vicol, soția unuia dintre fondatorii companiei imobiliare țepare, pe care chiar Ciolacu a propulsat-o la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților.
Iar aceste reflexe de a ataca presa le-a avut fix Dragnea, care a trimis Fiscul la Autoritatea pentru Date Personale să verifice presa care scria anti-PSD. Și a pus și taxa pe telecomunicații, ca să cumințească o televiziune.
Cel mai apropiat contracandidat cu șanse
Pentru a lupta cu mașinațiunea pesedistă trebuie votat cel mai apropiat candidat de Simion, care are realmente șanse să treacă în turul al doilea. Ludovic Orban a dat semnalul, renunțând în favoarea Elenei Lasconi.
De altfel, coalizarea Dreptei este marea problemă aici: peneliștii zic că Nicolae Ciucă are 17-18%, iar mașinăria de partid crede că îl poate propulsa în turul al doilea.
Dincolo, USR are puțini primari și a pierdut Brașovul și Sectorul 1, așa că nu are mare tracțiune decât în câteva mari orașe. Iar în sondajele USR, Ciucă nu trece de 10%, așa că Lasconi ar vrea iasă din cursă Ciucă.
Ciucă nu mai e credibil
De partea cealaltă, PNL spune că are un scor politic de 28% la ultimele alegeri (consilii județene), astfel că nu îi poate dicta un partid de 8,6%, cât a scos USR.
Problema lui Ciucă este că e o căprioară speriată în fața camerelor și îi e greu să se concentreze la orice fel de întrebare ar primi, oricât de simplă ar fi.
Nu mai zic de faptul că i se citesc toate emoțiile când e întrebat de ceva inconfortabil, de la secretizarea cheltuielilor pentru vila președintelui Klaus Iohannis până la aducerea PSD la guvernare sau cheltuielile cu promovarea cărții sale., anchetate acum de procurori.
Geoană și-a făcut praf procentele
Mircea Geoană venea și el cu un bagaj de 20-22 de procente pe când era la NATO, dar a reușit să le facă praf, după ce presa a scris că s-a încojurat de diverși dubioși, de la fostul liberal Rareș Mănescu la omul de afaceri Neluțu Varga. Plus scandalul banilor trimiși de o firmă-fantomă din Bulgaria.
Plus vechile lui tare cu Sorin Ovidiu Vântu, Marian Vanghelie, Cătălin Voicu și vizita în calitate de candidat la prezidențiale pentru a se întâlni cu un consilier al lui Dmitri Medvedev în Rusia.
E același Medvedev care azi perorează aproape zilnic amenințări nucleare la adresa Occidentului…
Singura opțiune viabilă
Așa că singura opțiune viabilă rămâne Elena Lasconi, aflată umăr la umăr cu George Simion. Și da, are nenumărate hibe, mai ales în politica externă și de securitate, care sunt fix atribuțiile principale ale unui președinte în România.
Poate cel mai enervant este însă amalgamul din mintea ei, amestecul de mers la biserici și promovarea credinței (chestii de dreapta și extrema dreaptă) cuplate cu acuzații gratuite de misoginism pentru oricine o critică (care sunt lucruri făcute de extrema stângă).
Mai ușor cu acuzațiile de misoginism
Nu, nu e misoginism când cineva îi arată că greșește atunci când calcă în străchini, după cum nu era nici când Dăncilă făcea același lucru, nici când Firea făcea la fel. Amândouă reclamau misoginie atunci când greșeau grosolan…
După cum nu e nici misandrie atunci când Recorder vorbește de vila lui Iohannis, nici când Hotnews a scris de afacerile doctorului Cătălin Cârstoiu și nici când presa relatează de gafa de protocol a lui Ciolacu la întâlnirea cu premierul britanic.
Anticorupție și viziune occidentală
Dar are instincte corecte legate de anticorupție, este pro-occidentală și pro-Ucraina, iar acest lucru ne privește direct având în vedere că avem o minoritate românească mare în țara vecină aflată în război.
Bașca, Rusia a făcut campanie pe față împotriva Maiei Sandu în Republica Moldova, iar o înfrângere a Ucrainei ar aduce o presiune imensă atât asupra Chișinăului, cât și un stres mai mare legat de gurile Dunării și Marea Neagră pentru noi.
USR nu mai trebuie să fie partid de bulă oengistă
Partea bună este că se vede că încearcă. Și o apreciez că măcar încearcă să scoată USR din zona de partid de bulă, de 8% și să îl facă partid care se adresează tuturor, nu doar ONG-urilor și societății în civil.
Dacă ar fi să îi dau un sfat ar fi să lase mai moale atât acuzațiile de misoginie, cât și cu pelerinajele, pentru că oamenii vor un șef de stat diferit, nu o nouă Firea.
Dacă e o lecție de învățat din alegerile americane este că Trump a câștigat al doilea mandat prin convingerea moderaților, care au respins toată propaganda de extremă stânga făcută de democrați.
Când parezi orice critică la adresa ta cu acuzații de misoginie practic îndepărtezi jumătate de potențialii votanți…
Partea bună este că învață repede. Și din cauză că se vede că încearcă să acumuleze mult și rapid, merită șansa. Și merităm și noi să nu avem din nou de ales între două rele…
Nici măcar nu trebuie să îți placă Lasconi sau USR, dar trebuie să constientizeze toată lumea că trebuie o contrapondere la puterea PSD.
PNL este „PSD-ul galben”
Din păcate, pentru PNL este mult prea târziu să mai poată fi luat în serios.
Încă este la guvernare cu PSD, dar spune că vrea guvernare de dreapta, în timp ce a acceptat până acum două rânduri de măriri de taxe braț la braț cu PSD.
Mai mult, au avut și un plan comun: pentru cine nu își aduce aminte, la europarlamentare au candidat împreună. De ce? Ca să nu se vadă scorul real al PNL în fața votanților și a-i salva pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode de la conducerea partidului.
Iar la locale au avut candidați comuni împotriva primarilor USR, deși argumentul folosit pentru comasare a fost că e făcută împotriva extremismului. Așa ceva nu se poate uita în 6 luni…
Comasații Nicu și Marcel
Comasații Ciucă și Ciolacu aveau chiar un plan mai mare: alegeri comasate și în toamnă, cu candidat unic și împărțirea funcțiilor.
Dar când PNL s-a văzut cu sacii în căruță după europarlamentare, cu un scor de 28% și cu câteva consilii județene pierdute în fața PSD, nu a mai vrut.
PSD l-a făcut pe Simion să pară un simpatic
Așa că nici PSD nu și-a mai respectat partea sa de înțelegere: a desecretizat că Ciucă a semnat pe modernizarea vilei din Aviatorilor și a scos-o din joc pe Șoșoacă pentru a-l propulsa pe Simion pe locul doi.
Ba mai mult, când PNL tot îi dădea înainte cu faptul că Simion ar fi omul Rusiei, PSD a prezentat scrisoarea ucraineană cu motivele pentru care acesta este interzis în țara vecină și a reușit să îl facă chiar simpatic. Și asta pentru că motivul era activitatea sa unionistă, nu cea pro-rusă.
Bolojan deja a preluat PNL
Ciucă va deconta rapid oalele sparte și combinațiile nereușite cu PSD…
De altfel, Ilie Bolojan e deja liderul informal al partidului: apare cu Ciucă în reclamele electorale, a venit chiar și la tv cu Ciucă de mână și a avut inițiativa ca Lasconi, Ciucă și Geoană să se întâlnească pentru a stabili cine se retrage, astfel încât să existe o șansă la turul al doilea.
PNL-ul în sine a ajuns în epoca Ciucă să fie cunoscut drept „PSD-ul galben”, iar Ciucă de fel nu are nicio treabă cu liberalismul, fiind impus de Iohannis în partid.
Votul util
Așa că, da, cel mai util vot duminică asta este cel pentru Lasconi. Dacă intră în turul al doilea e un deja un succes pe jumătate, iar dacă și devine președinte măcar va avea cine să echilibreze puterea executivă.
În caz contrar, pregătiți-vă de impozit progresiv și noi scheme de furat Pilonul al II-lea de pensii în anii ce vin…
Matematica nu minte, tot ce trebuie e să o asculți… Și să îți respecți votul.
Sunt unii prin Rusia, Turcia, Belarus, China, Coreea de Nord, Asia Centrală, Africa, Orientul Mijlociu care ar da orice să poată vota liber și să fie în Uniunea Europeană și în NATO.
Poate lumea are impresia că e foarte rău pe la noi, dar țineti minte că doar pe un sfert de planetă există democrație autentică. Avem „Occident” doar în UE, Norvegia, Elveția, Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Australia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Restul sunt direct dictaturi, cleptocrații sau state eșuate.
Nu trebuie să ne batem joc de sacrificiile făcute pentru a ajunge aici…
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
securinamo89 • 22.11.2024, 23:27
O umflati pe Lasconi ca pe Burduja la primarie si cand colo ea va fi dupa Ciuca si Georgica.
Demradulescu • 22.11.2024, 22:39
Adunând și scăzând,înmulțind și împărțind matematica asta acră,nu a lui Nichita Stănescu mă face să spun:aș da zile de la mine,numai Ciolacu să nu iasă președinte,chiar și pentru o zi.