Argumentul este ”și în alte țări se vând cartele doar cu buletinul” și că viața unui om valorează mai mult decât teama altuia de a fi ascultat.
Problema este că în țările respective acționează politiști de acolo, iar în România avem ”miorițieni”.
Idei bune din Occident care la noi au fost dezastru
Să vă dau un exemplu: în alte țări autobuzele au bandă specială. În România, în primăvara anului 2017, când a fost implementată experimental banda pentru autobuze în București, a ieșit un haos mai mare decât cel dinainte. De ce? Pentru că se aplică în stil românesc, ceea ce mai mult strică treaba.
Și mai avem exemple. În Occident avem benzi pentru biciclete. După 2000 s-au făcut multe și în România. Doar că s-au făcut pe trotuare, iar în unele locuri pe un trotuar de un metru lățime ai o bandă de 90 de centimetri pentru biciclete. În alte locuri, benzile pentru biciclete trec prin bănci, coșuri de gunoi, stâlpi, chioșcuri. Poliția Rutieră a observat și ea acest lucru așa că a desființat 98% dintre benzile de bicicliști din Capitală.
Cum ar fi dacă ar fi
Vânzarea de cartele prepay doar pe baza actelor de identitate va aduce doar un strat suplimentar de servicii secrete și birocrație și mai nimic în cazuri urgente.
Spre exemplu, dacă STS avea echipamentul special al DOS, cel care a și reușit localizarea lui Gheorghe Dincă, nu ar fi nevoie de cartele cumpărate pe buletin, iar operatorii de la 112 ar fi putut localiza rapid de unde suna Alexandra.
Dar, în cel mai pur stil mioritic, o să vedem cartele cumpărate cu sacul de tot felul de bunicuțe și tătăici de 80 de ani, care vor fi vândute pe OLX tot așa cum se vând acum și telefoanele vechi Nokia care nu pot fi reperate.
Așa că interlopii tot vor avea în continuare cartele la îndemână, eventual chiar unele din alte țări, ca să fie și mai greu de depistat. Dacă o cartelă ar fi luată pe numele cuiva și ajunsă la mâna a enșpea la un interlop, verificarea acesteia nu va produce prea mari rezultate.
Tot așa se umpluse țara în anii 1990 de firme falimentare care făceau fraudă cu TVA și care erau deținute în acte de cetățeni kurzi. Prinde orbu, scoate-i ochii!…
Între timp, România este campioana Europei la fraudă și evaziune fiscală. Ajută cu ceva faptul că știm în orice moment, de la Registrul Comerțului, cine ce firmă deține și cine o administrează?
Nu ajută, pentru că degeaba știm. E nevoie de proceduri, verificări încrucișate, profesionalism.
SRI și protocoalele
Revenind la servicii, există și un suspin aproape colectiv că dacă protocoalele între Serviciul Român de Informații (SRI) și Parchete ar fi funcționat și astăzi atunci localizarea s-ar fi făcut imediat.
Am dubii că așa s-ar fi întâmplat deoarece la accidentul aviatic din Munții Apuseni din 2014 acele protocoale funcționau și tot n-au putut fi găsiți la timp și salvați, iar Aura Ion a murit cu lacrimile înghețate pe obraji…
Avem și contraexemple de peste hotare. În 2013 Edward Snowden șoca întreaga planetă când anunța că NSA – agenția americană de securitate – spionează tot internetul și că este ”conectată” la sistemele Apple, Google, Facebook, Yahoo sau Microsoft.
Asta nu i-a ajutat cu nimic pe americani să prevină asasinatele în masă de acum câteva zile, din El Paso (Texas) și Dayton (Ohio), după cum nu i-a ajutat nici cu jihadiștii din San Bernardino.
Și asta deși mulți dintre ucigași postau pe forumuri online.
În Germania se solicită buletinul la cartele din anul 2016, iar asta nu i-a ajutat să prevină câteva atentate jihadiste care au avut loc de atunci până acum.
Nu hrăniți ”monstrul” care nu știe să își folosească puterea
Așa că, cel puțin până când statul român nu își profesionalizează angajații să aibă mentalitatea că misiunea lor e să ajute un cetățean, eu zic să nu mai cedăm nicio fărâmă de libertate.
La Galați, o fată de 14 ani a fost descoperită cu sângele șiroind pe picioare, iar polițiștii stăteau și nu făceau nimic. Nu trebuia să o descopere, ci să facă ceva. Orice. Dar nici cu fata lângă ei nu aveau acest instinct.
Nu știm dacă polițiștii și operatorii de la 112 ar fi avut instinctul de a face ceva pentru Alexandra dacă acea cartelă era depistabilă printr-o apăsare de buton.
În fond, polițiștii l-au trimis acasă pe tatăl Alexandrei când acesta a venit să raporteze dispariția cu o zi înainte.
Cartela pe buletin nu ar schimba această mentalitate de a acționa… Și nu ar face printr-o magie ca politiști și procurori deopotrivă să știe că nu e nevoie de mandat ca să intervină atunci când viața cuiva e în pericol și să nu mai zacă pe la poarta criminalului cu orele.
- Am văzut cu toții cum baronul local Adrian Duicu vorbea din biroul premierului de atunci Victor Ponta pentru o promovare a șefului Poliției Mehedinți de atunci. Asta e Poliția la care să suni cu o problemă?
- Alt caz este cel cu cu interlopul Bercea Mondial, care ajunsese să îl șantajeze pe fratele președintelui Traian Băsescu. Cazul s-a terminat cu condamnări în justiție.
- Nu mai puțin celebru este ”Dosarul Shanghai”, în care zece ofițeri au fost recunoscuți de o serie de prostituate sechestrate de o rețea de chinezi, unele fiind minore. Nimeni nu le-a crezut la momentul anchetei, dar presa a făcut public totul. Au fost implicați politiști, sngajați SRI, ANAF, Garda Financiară, magistrați militari, aproape tot statul…
- Tot aici intră și cazul fostului primar Gheorghe Nichita de la Iași, care folosea Poliția Locală ca să își urmărescă amanta.
Mai puțină spionită, mai multă muncă!
În concluzie: mai puțină spionită și mai multă muncă din aia clasică de Poliție, de culegere și triere de informații.
Să nu ajungem în final să ne transformăm în Rusia, unde cartelele se vând numai cu acte și unde statul obligă și companiile de tehnologie să își țină serverele în țară pentru a avea la dispoziție datele fiecărei rețele sociale sau motor de căutare.
Altfel, ați văzut: autoritățile ruse tocmai au arestat câteva mii de protestatari la demonstrațiile recente… Și era să pățim și noi asta anul trecut.