„Vaccinul nu te ferește de boală, dar dacă te vaccinezi, vei face o formă ușoară”. Odată cu apariția vaccinurilor împotriva Covid 19 am aflat pentru prima oară acest lucruri despre vaccin. Știam, căci așa ni se spusese zeci de ani, că vaccinurile ne protejează de boli. Că uneori trebuie să refacem un vaccin, după o anumită perioadă de vreme, pentru a ne reînnoi imunitatea. Dar nu ni se mai spusese niciodată că un vaccin nu ne ferește de contractarea unei boli. Pentru profani, vaccinurile împotriva Covid 19 au adus această noutate informațională.
Am înțeles, așadar, că s-ar putea să ne îmbolnăvim chiar dacă ne-am vaccinat, că nu este o tragedie și nici ceva neobișnuit. Dar, chiar dacă ne îmbolnăvim (deși sunt șanse mai mici, acum, dacă ne vaccinăm), nu vom avea în niciun caz o formă gravă a bolii, nu vom muri din cauza infectării cu SARS CoV-2. Nu am auzit nici un medic, nici un singur specialist spunând că există riscul de deces la persoane care s-au vaccinat și apoi au contractat boala. Pur și simplu, singurul risc este acele al unei forme ușoare de boală.
Ei, bine, comunicarea pe această temă este departe de a fi una onestă.
Suntem oameni mari, unii dintre noi chiar maturi, ba și vaccinați. Avem tot dreptul să ni se comunice toate informațiile legate de vaccinul împotriva Covid 19 și de ceea ce pot, totuși, păți cei vaccinați, dar și infectați ulterior cu virusul SARS CoV-2.
Nu putem acuza statul român că ne-ar fi ascuns informația. Nu, de data asta, statul a făcut informația publică, în mod repetat. Doar că această informație nu a ajuns la publicul larg.
De ce? Este greu de înțeles. Probabil că presa a fost mai ocupată cu lucruri mult mai importante.
Dar să revenim la informație.
Pe data de 13 mai, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile publica pe site-ul instituției un document numit „Situație persoane confirmate după vaccinare 09 05 2021”.
Acest tip de raportare nu este o premieră pentru CNSCBT. Rapoarte similare au tot fost publicate începând cu 23 februarie (6 rapoarte similare până acum, publicate în datele de 23 februarie, 16 și 30 martie, 14 și 29 aprilie, 13 mai). Raportul publicat pe 13 mai prezintă situația persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, la data de 9 mai 2021.
Până astăzi, cazurile de infectare post-vaccinare erau considerate o raritate, o curiozitate, tratate mai degrabă cu amuzament. Dar informațiile publicate de către CNSCBT ne dau o cu totul altă dimensiune a fenomenului.
Cele mai multe persoane vaccinate depistate pozitiv la testele PCR fac parte din categoria persoanelor vaccinate cu o singură doză (22.911 persoane), ceea ce reprezintă 0,6% din totalul persoanelor vaccinate. Există însă, până la 9 mai 2021, și 4.363 de persoane vaccinate cu ambele doze care au fost testate pozitiv la infecția cu SARS CoV-2, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul persoanelor vaccinate cu a doua doză.
Cifrele sunt neînflorite, necomentate. Conform CNSCBT, „10,8% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021 au fost persoane vaccinate. Dintre acestea, doar 44,3% au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2”. Acest „doar” strecurat de comunicatorii CNSCBT în fața lui 44,3% este ușor manipulator, dar justificabil din punctul lor de vedere. Din alt unghi, cifrele pot fi citite și așa: aproape jumătate din persoanele vaccinate care au fost testate au avut un test pozitiv de infecție cu SARS CoV-2.
Asta nu ne spune nimic despre eficiența vaccinului. Dacă raportăm numărul celor infectați la numărul persoanelor vaccinate ne aflăm în parametrii de eficacitate raportați de producătorii vaccinurilor – 0,6%.
Informația cea mai cutremurătoare însă care până acum nu a ajuns la publicul larg este că 488 de persoane vaccinate au decedat din cauza infecției cu SARS CoV-2 în România.
Astfel, 414 persoane vaccinate doar cu o singură doză au decedat în urma infectării cu SARS CoV-2. Tot în urma infectării cu SARS CoV-2 au decedat și 74 de persoane vaccinate cu ambele doze.
Acestea sunt informațiile seci, comunicate de către statul român, prin intermediul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, informații pe care le puteți consulta și domniile voastre pe site-ul instituției respective.
Deși acest text apare în categoria „Opinii”, nu am absolut nici o opinie de exprimat, nici o părere personală pe care să simt nevoia să o comunic.
Îndrăznesc, totuși, să adresez o rugăminte responsabililor cu comunicarea despre evoluția pandemiei și a campaniei de vaccinare, precum și specialiștilor de toate felurile: încetați să ne mai spuneți că cei vaccinați riscă cel mult să contracteze boala într-o formă ușoară. Atâta vreme cât nu există informații credibile de pe lumea cealaltă, nu putem considera moartea o formă ușoară a niciunei boli.