În aproape nouă luni, s-au născut deja copii concepuţi după debutul pandemiei în România. Atât de mult timp a trecut. Ai crede că a fost şi suficient timp pentru Klaus Iohannis să înţeleagă că este preşedintele României. Nu preşedintele PNL, nu liderul campaniei la parlamentare al fostului său partid, nu primul contestatar PSD al ţării.

Ai crede că a fost suficient timp să-i explice vreun consilier, vreunul dintre “experţii” la autoritatea cărora face des apel în discursurile sale, că rolul lui este să unească o naţie, nu să o dezbine şi mai tare. 

A ignorat problemele guvernării

Pandemia de COVID-19 este cea mai importantă criză prin care trece România după 1989. Poate doar mineriadele să fi avut, ca fenomen, efectul social retrograd al virusului asupra României, dar mineriadele s-au succedat pe parcursul a câtorva ani și nu au avut, direct, o cotă nefastă și frontală de mii de morți. Peste 7.000 de morți.

Medical, economic, social, pandemia este un fenomen complex. Românii au nevoie de un lider al tuturor, în care să aibă încredere că pune, mai presus de interese politice mărunte, binele oamenilor, binele celor care l-au votat şi al celor care nu l-au votat. 

Iohannis şi-a petrecut fiecare din întâlnirile sale cu presa din aceste nouă luni acuzând PSD de toate relele care periclitează ţara, comparându-l cu virusul care a îngheţat lumea în loc şi promovând PNL drept partidul salvator. A ignorat cu bună-ştiinţă sau a scuzat de-a dreptul bâlbele actualei guvernări în gestionarea pandemiei. Fără să le ceară mai mult, atunci când putea s-o facă.

PNL nici nu greşeşte. Nici măcar atunci când Ludovic Orban dă vina pe morţi că mor – cum a  făcut recent în interviul acordat Europa Liberă. 

Nici măcar atunci când guvernul scapă de sub control epidemia, care galopează într-un ritm ameţitor, pentru că măsurile de stăvilire a ei se iau târziu şi cu jumătate de gură. 

De greşit greşesc doar românii neascultători, care nu poartă mască. De greşit greşesc românii bolnavi, dar mai ales greșesc rivalii politici ai lui Klaus Iohannis. Toți oamenii președintelui sunt impecabili, competitorii sunt de blamat.

“Nu vreau să fac o polemică politică, dar din ultimii 30 de ani, 20 și ceva de ani, România a fost condusă de PSD, care a avut o politică proastă în domeniul sanitar. Foarte proastă. Asta este o realitate” – răspunde Iohannis când un jurnalist de la Adevărul îl întreabă de ce avem mai mulţi morţi raportaţi la numărul de diagnosticaţi cu COVID decât alte ţări europene.

Apoi, răspunsul devine de-a dreptul obscen, când, din poziţia sa de preşedinte al ţării, Iohannis foloseşte întrebarea despre morţii de COVID pentru a face campanie electorală pentru PNL.

“Este nevoie de o reformă profundă în domeniul sănătății. De aceea, este nevoie de un alt tip de guvernare decât am avut în ultimii 30 de ani. PNL este singurul partid care poate să vină cu o altă politică și care poate să implementeze o reformă autentică, împreună cu o largă majoritate din Parlament, care se va forma după alegeri (n.r. – alegerile parlamentare din 6 decembrie)”.

PNL l-a adus pe Nicolăescu, unul dintre miniștrii toxici ai sănătății

Pentru aceia dintre noi a căror memorie privind politica din România nu începe cu “cei doi elefanţi” din încăpere sesizaţi în 2017 de Iohannis, PNL este şi partidul care a format USL, alături de PSD. 

PNL este şi partidul care l-a dat României pe Eugen Nicolăescu, economistul care a condus, în două mandate diferite, Ministerul Sănătăţii timp de 4 ani, autorul unora dintre cele mai controversate şi “originale” reforme ale sistemului sanitar.

În căutarea verii pierdute

De un an, PNL, nu PSD – prin miniştrii săi -, conduce sănătatea din România. Aşadar, dacă e vorba să tragem la răspundere vreun partid pentru răspunsul la pandemie, deşi răspunsul este în fond al administraţiei şi instituţiilor publice, nu al partidelor politice, ar trebui să tragem la răspundere PNL.

Pentru că Guvernul Orban, şi nu altul, a gestionat pandemia. Sub acest guvern, DSP-urile au rămas nefuncţionale şi timpul dat de români autorităților în primăvară, prin respectarea carantinei totale, a rămas nefolosit.

Sub Guvernul Orban, comunicarea decidenţilor a fost ineficientă, plină de condescendenţă, dar şi de contradicţii.

Anchete epidemiologice pe genunchi

Sub acest Guvern Orban, testările au fost insuficiente, au fost făcute doar o fracţie din anchetele epidemiologice, iar autorităţile au ridicat din umeri când reguli esenţiale pentru controlul pandemiei erau încălcate, fie la proteste antimască, fie la petreceri de fiţe sau la vizitat moaşte.

Nu suntem Germania, care finalizează 95% dintre anchetele sale epidemiologice, dar noi nu doar că nu știm câte reușim să facem, nici nu considerăm normal să ne informăm cetățenii!

Aşteptăm de la preşedintele României să asculte de experţi, nu doar să îi pomenească generic atunci când nu are răspunsuri mai bune la întrebările presei. 

Aşteptăm de la preşedintele României să nu mai politizeze excesiv un subiect deja delicat şi creator de controverse cum este, din păcate, criza de COVID.

Aşteptăm echilibru, empatie, răspunsuri informate de studii şi de experienţa altor ţări. Aşteptăm respect pentru morţii de COVID cât să nu-i deturneze electoral în discurs. Aşteptăm capacitatea de a recunoaşte că guvernul a greşit atunci când greşeşte. Aşteptăm să ceară Guvernului Orban răspunsuri mai bune şi bazate pe dovezi. Şi aşteptăm să prioritizeze viaţa oamenilor, nu alegerile din decembrie.

Urmărește-ne pe Google News