Nicolae Ciucă a anunțat public o răcire în relația dintre PNL și PSD, liberalii jucând cartea nemulțumirii față de partenerii de coaliție. Susținerea sau nu a moțiunii va acționa ca o hârtie de turnesol privind modul cum e receptată guvernarea, dar mai ales decizia CCR (controlată de oameni numiți de PSD) privind interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată cu sprijinul unei pătrimi din numărul total al deputaților și senatorilor. Ceea ce înseamnă 117 semnături. Pentru a trece moțiunea de cenzură, sunt necesare 234 de voturi.
În condițiile în care USR dispune de doar 59 de aleși în Parlamentul României, la care pot fi adăugate, eventual, alte 12 semnături, Uniunea are nevoie de voturile PNL pentru inițierea procedurii. Potrivit situației de la Cameră și Senat, PNL dispune de 100 de voturi, dat fiind că au mai pierdut din membri, după ce aceștia nu au mai fost puși pe locuri eligibile.
Pe de altă parte, USR refuză asocierea cu Alianța pentru Unirea Românilor, așa cum s-a întâmplat în septembrie 2021, când Uniunea, AUR și PSD au pus umărul la demiterea Guvernului Cîțu.
PNL refuză moțiunea cu jumătate de gură
Tonul criticilor și a unei forme de opoziție cuminte la PSD a fost dat de Nicolae Ciucă, în seara zilei de luni, 7 octombrie, într-un mesaj publicat în mediul online. În comunicat, liderul PNL sublinia desprinderea de colegii de guvernare.
„Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, anunța Ciucă.
Potrivit informațiilor Libertatea, aleșilor PNL li s-a cerut să distribuie în număr mare înregistrarea cu Ciucă și așa-zisa desprindere de PSD, însă mulți deputați și senatori l-au ignorat. Mai mult, pseudoruperea coaliției a devenit motiv de bășcălie, atât în interiorul PNL, conform surselor Libertatea, cât și în rândul partenerilor de guvernare, care i-au ironizat masiv pe liberali. Un val de ironii a stârnit anunțul liberalilor și în mediul online.
Tot cu pași timizi merge PNL și în cazul moțiunii de cenzură, unde liberalii nu au spus „da!” mișcării USR. „Cu toţii am văzut anunţul doamnei Lasconi. Un demers serios, un demers raţional, de forţă, în mod evident trebuie precedat de un anume dialog pe care trebuie să îl porţi (…). Cred că orice om raţional, cu atât mai mult un partid responsabil, ştie foarte bine că, într-o lună şi jumătate, două luni, nu poţi nici măcar constitui o majoritate parlamentară, darămite să schimbi un guvern sau să învesteşti unul nou”, a replicat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit News.ro.
Precedentul PSD
Nu ar fi pentru prima dată când un partid pleacă de la guvernare în buza alegerilor. Pe 1 octombrie 2008, miniștrii PSD și-au dat demisia din Guvernul Boc. Pe 13 octombrie, Cabinetul Boc era demis prin votul din Parlament.
Echipa Boc a continuat să gestioneze guvernarea, dat fiind că nu s-a finalizat cu succes niciuna dintre desemnări, Lucian Croitoru și Liviu Negoiță.
Dacă s-ar ajunge la depunerea unei moțiuni de cenzură, PNL și USR ar trebui, pe lângă Forța Dreptei și atragerea unor aleși ai REPER (opt la număr), să primească voturi de la UDMR, parlamentarii care reprezintă minoritățile naționale sau de la AUR, pentru a putea să-l trimită acasă pe premierul Ciolacu.
videoyoutube • 09.10.2024, 15:08
cu o luna inainte de alegeri, e praf in ochi.. romanii au sansa sa isi arate nemultumirea la alegerile de peste o luna