Evident, președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu are mari emoții să intre în turul al doilea. Cu mașinăria de vot a partidului turată la maximum, Ciolacu nu poate lua mai puțin de 25-27% din voturi. Are multe lipsuri pentru rolul de președinte, dar beneficiază de un aparat de partid imens, care a reușit să o propulseze chiar și pe Viorica Dăncilă (un candidat nedorit de mulți membri de partid) în turul al doilea. Practic, pe 25 noiembrie, liderul PSD o să înceapă cu adevărat să aibă emoții, atunci când va afla cine intră cu el în finală.

Ce adversar și-ar dori Ciolacu? Nu-i greu de anticipat, are două preferințe: Simion sau Șoșoacă. O reeditare, bineînțeles la alt nivel intelectual (mult redus), a disputei din 2000 dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor este în avantajul actualului lider al PSD. Toate sondajele îl dau câștigător într-o astfel de variantă, mai precis, aceea în care se luptă în turul al doilea cu un suveranist. 

Ce șanse sunt pentru un astfel de scenariu? Mici, din cauza divizării votului suveraniștilor. La un loc, Simion, Șoșoacă și alți competitori de pe acest palier electoral vor strânge cât Vadim Tudor în turul 1 din 2000, între 22% și 25% din voturi, separat va fi greu ca vreunul dintre ei să aibă cifra 2 în față la primul tur.

O altă variantă favorabilă lui Ciolacu este o competiție cu Nicolae Ciucă. În candidatura actualului președinte al PNL nu mai cred nici colegii lui de partid, șansele să ajungă în runda finală fiind tot mai mici. În ceea ce-l privește pe Ciolacu, o intrare a lui Ciucă în turul 2 nu i-ar aduce mari probleme. Candidatul liberal nu are capacitatea să coaguleze în jurul lui forțele anti-PSD (vezi Emil Constantinescu 1996 și Traian Băsescu 2004), din cauză că este văzut ca un aliat al acestui partid. Ciucă este cel mai cunoscut pesedist dintre liberali, între el și Ciolacu votanții de dreapta nu au nicio dorință de a alege.

Cam acestea sunt variantele favorabile pentru Ciolacu atunci când vine vorba de turul 2 al prezidențialelor. Ceilalți doi candidați, Elena Lasconi și Mircea Geoană, sunt marea lui dilemă/problemă.

Amândoi sunt peste el din punct de vedere al discursului public. Au potențial de creștere și capacitatea de a aduna în jurul lor zone din electorat pe care liderul PSD nu le poate convinge să-l voteze. Nu în ultimul rând, tradiția votului la turul al doilea al alegerilor prezidențiale ne arată că votanții anti-PSD devin mult mai activi, prezența la urne crește cu câteva procente, iar acest lucru i-a dezavantajat pe candidații social-democrați.

Unde va mai pierde puncte Ciolacu în bătălia cu Lasconi sau Geoană? Liderul PSD va încerca să evite o confruntare directă cu ei. În orice dezbatere televizată, Ciolacu este dezavantajat. Nu iese din ecran, nu stăpânește limba română la fel de bine, nu are exercițiul dezbaterilor, mare parte dintre interviurile sale fiind aranjate.

Ce ar putea face pentru a câștiga alegerile? Primul scenariu: o schimbare bruscă de discurs, apropierea de suveraniști în speranța că va coagula voturile lui Simion&Șoșoacă. Al doilea scenariu: un anunț că va continua guvernarea alături de PNL, posibil, și că va pune un premier liberal, astfel încât să primească susținerea acestora.

Ambele scenarii au plusuri și minusuri, însă în mod cert, ele mobilizează o parte importantă din electorat împotriva candidatului PSD. Analizând datele de la alegerile locale din iunie, alianța PSD-PNL nu a trecut de 50%, lucru care îi pune pe gânduri pe strategii din jurul lui Ciolacu. Adunate în contul lui Ciolacu, voturile luate de Ciucă nu vor fi suficiente să câștige. De asemenea, nici adunând PSD/AUR/SOS nu ajungi peste 50%. Așa că drumul lin din primul tur al candidatului PSD Marcel Ciolacu poate ajunge din 25 noiembrie într-o înfundătură.

 
 

Urmărește-ne pe Google News