Viața merge înainte în Olanda, cu sau fără Corona. Cu diferența că viața merge înainte de acasă, din spatele computerelor. Olanda stă acasă încă trei săptămâni, cu excepția meseriilor care nu pot fi exercitate de acasă.
Școala a murit, trăiască școala!
Școlile sunt închise, dar școala merge înainte. E ca și cum s-a oprit pentru un timp lumina și s-a trecut pe un generator. Mergem pe generator înainte.
Examenele s-au amânat, dar nu și temele. Totul merge prin Skype, discuțiile cu profesorul sau diriginta, lecțiile de pian și canto, întâlnirile de la psiholog. ”Suntem în control”, își spune în barbă olandezul, cam ca totdeauna. Nu prea cântă de la fereastră, pentru că are multe de făcut.
Lecțiile merg înainte, cursurile merg înainte, temele merg înainte. Si mai ales ședințele, prin Skype, dar merg înainte.
Teatrul Național din Haga tocmai a ținut o ședință importantă despre sezonul de teatru 2020-2021, ședința care nu putea fi amânată. E Olanda, tara ședințelor. Nici măcar un virus letal nu încetinește entuziasmul olandezului de a pune țara la cale în ședințe.
Olanda promite că nu va lăsa pe nimeni să cadă fără să-l ajute
Și mai ales în timpul coronavirusului se vede simțul organizatoric al unei țări în care totul e trecut într-un sistem, pentru orice există un protocol. ‘Sistemul nu te lasă la greu, zice olandezul cam cum zice românul că el e născut poet.
Premierul Mark Rutte a asigurat alaltăieri seară țării că totul e sub control și asta înseamnă la olandez fapte și nu vorbe.
Înseamnă că nimeni nu va fi lăsat să cadă fără plasă, că nu are sens sa disperi, nici măcar să te întrebi ‘cum va fi mai departe?
Miniștrii își bat deja capul cu asta și chiar și gafa ministrului Eric Wiebes, care cam vroia să-i lase pe lucrătorii independenți și persoanele fizice autorizate cam cu buza umflată, a fost corectată de premier: chiar și ei, sau mai ales ei, artiștii, vor fi compensați.
”Nu cereți banii înapoi pe bilete, considerați-i donați-i”
Oamenii sunt sfătuiți să nu ceară banii pe bilete pentru spectacolele amânate, chiar sunt rugați să doneze bani teatrelor independente, să cumpere cărți ca să-i ajute pe scriitori sau fotografii online ca să-i ajute pe fotografi.
Nici un strat al societății nu e trecut cu vederea. Big Brother se comportă mai degrabă ca un părinte care nu-și lasă odrasla la greu.
La casele de plată în supermarket ți se cere să plătești cu cardul, cafenelele sunt închise si e de preferat să urmărești din spatele geamurilor cum vine primăvara.
Spitale, medicii de familie, casele de bătrâni lucrează strâns împreună. ‘Totul e foarte bine organizat, spune profesor microbiolog Greet Vos de la spitalul universitar Erasmus din Rotterdam într-un interviu.
”În principiu, aceste protocoale nu sunt noi. N-am uitat gripa porcină din 2009. Un pacient cu sau suspectat de COVID-19 este internat într-o cameră specială de izolare. Erasmus MC are zeci de astfel de camere. Știam că va trebui să facem față acestor tipuri de epidemii înainte de construirea noului spital. Erasmus MC acordă o mare importanță prevenirii infecțiilor. De aceea au fost create atât de multe camere de izolare.”
O cameră de izolare este o așa-numită cameră sigilată, o cameră cu două uși și un mic portal în care personalul și vizitatorii își pun îmbrăcăminte de protecție și se pot spăla sau dezinfecta pe mâini.
Aerul din acea cameră este evacuat. Aerul expirat de pacient, care conține particule de virus, nu poate intra pe hol sau în celelalte încăperi. În acest fel, nu se infectează alte persoane. Presiunea aerului din cameră este reglată astfel încât aerul să nu poată scăpa prin ușă.2919987
Pare că Olanda joacă șah cu virusul. Încă nu se știe cine va câștiga runda, dar in orice caz, Olanda nu se joacă. Mai ales când e vorba de vieți.