Țăranii sunt mici rentieri, asta dacă și-au mai păstrat ceva pământ, pentru că primesc niște bani și unele produse de la mari industriași agricoli sau enorme fonduri de investiții în agricultură. Mulți „țărani” nu mai au nici pământ, nici nimic, doar corp de închiriat cu ziua. „Fermierii” sunt mai mult mit decât realitate. Își zic „fermieri” afaceriști care au nevoie de subvenții publice serioase ca să reziste. Sincer m-am cam săturat de naționalismul viclean tip „fermier”, venit de la tot felul de vătafi care au supt bani la greu din agricultură, întorcând prea puțin societății: taxe puține spre deloc, primitivism în exploatarea muncii. 

Cam ăsta-i satul, muncă la negru, zilieri care n-apar în actele instituțiilor care supraveghează munca, neasigurați, fără vreun viitor previzibil. Tot de la sat munca informală sau invizibilă a duduit, din Spania până în Vaslui. Industria îngrijirii, a „culesului”, construcții etc. – prea puțini au ieșit întregi din aceste confruntări cu „piața liberă”. 

În aceste condiții vin și Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, și un soi de rival intelectual, fostul ministru Mircea Miclea și-i tot dau cu „ruralul”, învârtind mereu aceleași două-trei cifre. Ok, am înțeles, sunt mult mai mulți elevi de la sat care iau note mici. Și de aici trag ei concluzia că e ceva în neregulă cu sistemul. Să le explicăm amândurora niște evidențe.

Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România
Recomandări
Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România

Vă e frică să spuneți „clasă”?

De ce folosesc atâta rural/urban, opoziție obosită și fără sens? Pentru că le e frică să spună „clase sociale”, e prea comunist. Dar fix despre asta e vorba. Priviți doar Ilfovul, domnule Cîmpeanu! Ne mirăm de promovabilitatea mică. Dar ați văzut câta poporul ilfovean tunde iarba prin domeniile plăcute ale elitelor bucureștene cu domeniu în jurul marelui oraș? Din poporul ăla, jumătate sunt adolescenți. Salahoria din construcții adună tineri din rural din toată Prahova, Ialomița, Teleorman, Călărași și, evident, Ilfov. Copiii ăia sunt scoși din școală de salariile bune (adică ceva mai bune decât alocația) pentru servicii necalificate. 

Așadar, o chestiune despre care nu vorbește nimeni este că piața muncii la negru-gri e principalul concurent al Ministerului Educației.

În loc să tot frecăm testele și aplicațiile, mai bine am face constatarea simplă că nevoile vieții de la țară împing copiii devreme în munca informală: tăiat lemne, păzit oi (alți mari „fermieri”, oierii, care culeg sălbatic orice băiat sărac, părăsit ca să-l bage „în producție” pe doi lei și un PET de bere).

Viitorul automobilelor pe hidrogen și al hibridelor nu sună bine. Explicațiile a doi experți: „Zilele lor sunt numărate” I Interviu
Recomandări
Viitorul automobilelor pe hidrogen și al hibridelor nu sună bine. Explicațiile a doi experți: „Zilele lor sunt numărate” I Interviu

Presiunea muncii de supraviețuirii se adaugă vechilor presiuni: familii destrămate de migrație, statul cu fratele/sora mai mică, munci domestice etc. Dacă tot împărțiți copiii pe urban-rural, v-ați gândit vreodată să-i împărțiți pe venituri? Veți constata că un copil de funcționari bine plătiți de la țară învață la fel de bine ca unul de condiție echivalentă de la oraș. S-ar putea deci ca problema cea mare să nu fie în școală, ci pe lângă școală.

Să vorbim și de aspirații

Unii mai neinstruiți spun că elevii sunt instruiți prea mult de TikTok și de maneliști populari. Ăștia, oricât de vedete ar fi, au venit după realități, nu înainte. Adică aspirația de a vinde în Germania o fată mai săracă din sat nu a venit cu Dani Mocanu, era de dinainte prezentă, acum e și mai publică o astfel de nenorocire. 

Tot felul de prostii periculoase plutesc prin societatea tinerească, și de la sat, și de la oraș. Să zicem că în urban unii visează la averi din crypto, iar la rural, din păcănele, din „combinații”, „lovituri”. Asta nu ne arată decât în ce societate fără variante credibile de carieră trăim. Aspirațiile au început să arate fix precum modelele de succes din jur: polițist (salariu mare, pensie devreme), lucrător afară (cei echilibrați și cu noroc reușesc proiectul cu munca afară) sau un semiinterlop (școala vieții). După cum vedeți aspirațiile de polițist și interlop nu se exclud, ci se completează armonios, ca-n orice societate făcută praf.

Culmea interceptărilor. Fost șef de la Imigrări Caraș-Severin, acuzat de corupție, înregistrat de DNA în timp ce vorbește singur: „Care … e ăsta!? Nu înțeleg”
Recomandări
Culmea interceptărilor. Fost șef de la Imigrări Caraș-Severin, acuzat de corupție, înregistrat de DNA în timp ce vorbește singur: „Care … e ăsta!? Nu înțeleg”

De ce au greșit exercițiul ăla?

Cum mai explică Miclea-Cîmpeanu situația dezastruoasă: la țară nu-s meditații, deci nu-și fac profesorii treaba! Nu mai vorbesc de contradicția logică flagrantă – păi, dacă la oraș se fac multe meditații înseamnă că-și fac profesorii treaba? – însă avem și explicații mai simple totuși. 

De exemplu, acel exercițiu-minune la care au greșit peste 90% dintre copii. Eu înțeleg perfect de ce greșesc și elevii buni. Pentru că lumea lor e în rețele de socializare, iar acolo absolut totul e scris greșit. E scris greșit nu tot de alți copii, ci și de mulți adulți. Când mediul gramatical în care trăiești 4 ore pe zi e varză, ce să mai aștepți? Din nou, e o luptă disproporționată. Îmi amintesc când se lansa Facebook în România, mai bine de un an stătea scris  pe acolo „fi prietenul meu!”, fără să sesizeze nimeni din măreața afacere că e greșit. Analfabetismul digital e contagios, trebuie combătut cu medii sterile gramatical, inclusiv în mediul IT.

Pe scurt

Așa că să nu mai tot dansăm prin jurul problemelor, fără să le atingem:

Cel mai important: și la oraș, și la sat, copiii de acum sunt generația crescută de cei mai încercați muncitori și muncitoare (contracte aiurea, muncă la negru, imprevizibil, flexibilitate la maximum). Sunt cei care au crescut în sălbaticii ani 90 și care sunt acum părinți. Capitalismul dement al acelor ani nu a fost cu nimic combătut după aceea, dimpotrivă, a fost urmat de epoca cinismului de piață.

Decurge de aici firesc: la țară inegalitățile sociale sunt și mai mari, și cu tensiuni și mai complexe decât la oraș. Aici, la țară, sunt unii copii care vin la școală să se încălzească în lunile mai friguroase. Și tot aici, la țară, vârstnicii tratează scurt și dur problema inegalității și-mi spun: „s-au întors boierii!”.

Ar trebui tratată situația în funcție de clasă. De multe ori sărăcia bucureșteană e mai agresivă decât cea rurală, te exclude și mai radical. Dacă tot spunem că ruralul e sărăcia și urbanul e bogăția, uităm de sărăcia orașelor mici sau de sărăcia marginilor de oraș mare. Și mai uităm că și la țară e o subțire clasă de mijloc care contrazice toate aceste teze: sunt copii la țară care învață la nivelul oricărei școli de fițe, asta pentru că au și profesori mai ok decât își închipuie lumea, dar și pentru că o familie echilibrată, cu părinți angajați pe un ban decent, produce aproape automat și școlari fără probleme gramaticale.

Nu în ultimul rând, nu v-am auzit să urlați împotriva filosofiei „fiecare copil să fie tratat egal”. Adică statul să aloce aceiași bani și copilului de mare burghezie din Primăverii, și copilului care taie lemne cu ziua. Ce vedeți aici e produsul acestor filosofii „banul urmează elevul”, filosofie care a făcut dezastru și în sănătate: „banul urmează pacientul”. 

De fapt, toate aceste orbiri și filosofeli ascund tendința de a acorda din ce în ce mai multe facilități învățământului privat. Ne plângem de „sistem”, deși mie mi se pare că sistemul încă funcționează miraculos la ce probleme sociale sunt în jur. Și fetișizăm testele, ca să viseze clasa de mijloc că-și dă copilul la ceva privați care produc 10 pe bandă rulantă. 

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Blaga. „Prostia s-a născut la sat”, ne spun experții zilei. Greșite amândouă. Satul e mort cu tot cu veșnicia lui, lumea a evoluat în alte direcții, ar trebui să gândim integrarea zonei rurale decât să tot fantazăm cu „ruralul, altă lume”. Iar lipsa de performanță școlară ascunde, de fapt, inegalități mult mai adânci decât sesiuni de exorcizare oengistică a sărăciei cu dansuri și donații. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Nic12   •   02.07.2022, 13:50

Cine vrea să învețe, învață! Nimic nu e ușor, nimic nu e gratis!

BakerMan   •   02.07.2022, 12:34

Usor, usor, Costi Rogozanu devine cel mai pertinent expert de stanga pe mediul rural din Romania. Felicitari! Niciun politician din Romania nu va discuta despre ,,cresterea economica pauperizanta" din ultimii treizeci de ani. Ar fi in dezacord cu ,,populismul creșterii economice", care e atât de inegal distribuita încât pe unii ii face și mai saraci, iar pe alții și mai bogați. O dezbatere despre ,,dezvoltarea subdezvoltarii" din Romania ar contrazice flagrant naratiunea triumfalista a integrării in UE. Care, indiscutabil, a avut numeroase beneficii, printre care și dreptul de a munci în străinătate acordat unor oameni care altfel ar fi muncit doar ca sa nu moara de foame. Dincolo insa de indicatorii macro-economici, care ,,duduie" când merg sectoarele controlate de capitalul strain, raman problemele la nivel micro. Acestea vor persista pe termen lung atâta vreme cat câștigul capitalului il intrece net pe cel al muncii. Toti politicienii au promovat munca ieftina în Romania. A fost o strategie perfect corenta de subdezvoltare care face ravagii mai ales in mediul rural, unde euro-iobagia e palpabila. Acesta e ,,populismul neoliberal", amintit dar nedezvoltat de Cornel Ban. Care, paradoxal, insista candva pe comparații între Romania contemporana si Romania comunista ori fostele republici sovietice, ca sa fie clar cât de bine ne merge și sa ne ,,indignam soft". Abordarea e corecta. Daca ne-am compara cu fostele tari comuniste, exista riscul sa ne ,,indignam hard".

Ghetie   •   01.07.2022, 16:04

Nu inteleg de ce va legati de numele Miclea, daca doar ca sa atrageti cititori la mine a functionat. Adica nu mai are nici o treaba cu ministerul de ani de zile si chiar a terminat filozofia, deci poate filozofa oricat ca asta ii e vocatia. In rest articolul e doar o revolta fara un inceput si un sfarsit, se rupe firul logic. Probabil vorbiti din situatii concrete pe care le cunoasteti si de la locul dumneavoastra de munca si generalizati la situatia intregii tari ca si cum ati facut un studiu pe intreaga populatie de elevi a tarii. Filozofati, exact cea ce acuzati in titlu ca fac altii, fara date concrete, fara sa luati in calcul altceva decat propia opinie.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Știrileprotv.ro
Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
FANATIK.RO
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Cea mai bună metodă pentru a proteja trandafirii iarna. Nu vor îngheța deloc și vor înflori spectaculos anul viitor
FANATIK.RO
Cea mai bună metodă pentru a proteja trandafirii iarna. Nu vor îngheța deloc și vor înflori spectaculos anul viitor
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Financiarul.ro
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
"Testez iubiţi, soţi, amanţi". Un trend de pe TikTok a devenit motiv de înșelăciune. Cum rămân fără banii oamenii care cad în plasa anunțului
Observatornews.ro
"Testez iubiţi, soţi, amanţi". Un trend de pe TikTok a devenit motiv de înșelăciune. Cum rămân fără banii oamenii care cad în plasa anunțului
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI