Mie unuia, care știu că un conservator de tip occidental e moderat și iubitor de libertate, „documentul” mi-a produs cea mai neagră impresie. Pe de o parte, mi s-a părut că Patriarhia încalcă linia neutralității electorale, reafirmată cu o zi mai devreme. Pe de alta, am scanat „decalogul” așa-ziselor criterii după care alegătorul ortodox se cuvine să-și identifice salvatorul politic și m-am îngrozit.

Dacă scoteai glazura religioasă a limbajului, dădeai de nucleul unui manifest eugenico-demografic de cea mai impură extracție ceaușistă. Recomandările conturau profilul unui neolegionar naționalist, călare pe un califat pravoslavnic, ducând imediat gândul spre „programul” eco-purificator și pășunist al candidatului manciurian, proiectat pe TikTok direct în finala competiției prezidențiale din acest an.  

Din păcate, așa cum din orice calomnie, oricât de absurdă, rămâne întotdeauna o urmă, presupun că și făcătura de care vorbim a produs daune masive, transmițând în tabăra celor hipnotizați de Georgescu semnalul că el nu e, iată, doar „alesul lui Dumnezeu”, sosit pe cal alb pentru a pregăti țara pentru „venirea lui Iisus”, ci și alesul Bisericii Ortodoxe Române. Cum ar putea Biserica, biata de ea, să nu-l recunoască pe adevăratul Mesia? 

Vă veți întreba, desigur, de ce am crezut inițial că gogoașa asta e adevărată. Răspunsul e, din păcate, la îndemână. Mi s-a părut că acele criterii sunt plauzibile, întrucât BOR cuprinde vădit numeroase figuri clericale și obști (mai ales monahale) unde nunta dintre legionarism și protocronismul ceaușist se consumă nestingherit, intoxicând mințile și deturnând sufletele de la dreapta credință. 

Toți acești exponenți filetiști ai unui ortodoxism cu miros rusesc sunt convinși că secularizarea a venit din Occident, nu din cei 45 de ani ai dictaturii comuniste ateist-științifice și că ea poate fi stopată dacă idolatrizăm națiunea și blestemăm Occidentul, redus în chip neonest și caricatural la excesele, tot mai sleite, ale ideologiei woke.

Ei au certitudinea că ne-am putea păstra identitatea spirituală, evident asociată cu tradiția creștinismului răsăritean, doar dacă refuzăm modernitatea, decredibilizăm știința, încurajăm pietismul superstițios și ne refugiem în munți (sau în vreun tunel dacic) îmbrăcați în costume populare și echipați cu furci, topoare, tulnice sau cobze. 

Cu alte cuvinte, o fi fost Ceaușescu ateu, dar îi putem recupera naționalismul, lipsindu-ne de patriotismul faptei și al valorilor și instalându-ne într-o comică operetă pășunistă, derulată la Muzeul Satului. Și dacă facem fuziunea cu legionarismul interbelic, cu atât mai bine: în fond, trăim în democrație, așa că să ne mai lase în pace liftele iudeo-masonice cu afirmația că Zelea Codreanu a fost un criminal antisemit. Unde sunt vremurile eroice în care mareșalul Antonescu, de mână cu Hitler, trecea Prutul pentru a recupera Basarabia? 

Acești clerici și monahi, care refuză prezentul și ne închid viitorul pentru a se refugia într-un trecut mitologic, nu ezită totuși să folosească masiv internetul și rețelele de socializare, uitând convenabil nu doar că lumea s-a schimbat și România a evoluat imens de când e membră a UE și NATO, ci și faptul că BOR însăși a înflorit în ultimele decenii grație libertății obținute prin jertfă și, în mare măsură, pe seama fondurilor europene destinate restaurării patrimoniului ecleziastic.

Așa cum uită că milioanele de români din diaspora vest-europeană nu s-ar fi putut organiza bisericește fără ospitalitatea liturgică oferită lor de către „heterodocșii” din Biserica romano-catolică, anglicană, luterană etc. 

Că facțiunea filetistă (deci, tehnic vorbind, eretică) din BOR are tracțiune și impact se vede și din evidentul declin al dialogului ecumenic, foarte viu în anii 90, când BOR a găzduit admirabil vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, dar aproape dispărut, paradoxal, tocmai după ce ne-am integrat în Uniunea Europeană.

Dacă meteoriticul candidat manciurian, antiglobalistul din Clubul de la Roma și „creștinul” mason ar ajunge președintele României, patronând cu varii complicități ale serviciilor secrete nereformate o schimbare de macaz geopolitic în politica externă a României, vom putea spune că falanga comunist-legionaroidă din BOR a repurtat o victorie netă, cu urmări de durată, care ar afecta deopotrivă destinul țării și, da, libertatea religioasă de care se bucură principala confesiune din România. Cunoscându-l de mult și bine pe Patriarhul Daniel, cu care am fost în 1990 „coleg” în Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, vreau încă să cred că acest scenariu de radicală avarie va fi evitat. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News