La 20 de ani, domnul Cozmanciuc se înscrie în PNL, în timp ce face cursurile de Drept la o catastrofă de universitate privată la Iași. În 2014 universitatea va fi închisă de guvern. Termină facultatea și, conform CV-ului, nu face absolut nimic timp de doi ani. Lucru care îl face perfect pentru poziția de consilier municipal din partea PNL la Iași, la 26 de ani. Este acuzat de incompatibilitate și este forțat să demisioneze după doi ani.
Absolut “meritat”, omul care nu a făcut nimic, nimic, până la 29 de ani conform propriului CV și a fost forțat să demisioneze pentru incompatibilitate, este numit director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Este cunoscut în Iași ca fiind omul/finul lui Relu Fenechiu. Relu Fenechiu este primul ministru al transporturilor, liberal, care este acuzat de 46 de acte de corupție de DNA și condamnat la cinci ani închisoare.
În timp ce Cozmanciuc este la Oficiul de Cadastru, instituția cumpără, pe un preț de trei ori mai mare decât ar fi costat, construcția unui sediu nou, o clădire care aparține, desigur o coincidență, unui partener de afaceri al șefului de partid al domnului Cozmanciuc, domnul Fenechiu.
Actualul ministru al mediului, apelor și pădurilor, domnul Costel Alexe, este, exact în aceeași perioadă, consilier la serviciul juridic și relații cu publicul.
Mai întâi, consilier la serviciul juridic și abia apoi, student la Drept
Cum ajunge domnul Alexe, la vremea aceea un puști de 24 de ani, care profesional, până în acel moment, a făcut doar sondaje de piață și își făcea un master în biodiversitate și arii protejate, consilier la serviciul juridic la Cadastru, este o altă minune liberală demnă de curbarea timpului, căci, doar cinci ani mai târziu, devine și student la Drept și director al aceluiași Oficiu.
De menționat este că, în timp ce consilia la stat actualul ministru al mediului, mai avea și o slujbă de coordonator pe zona Moldova, termina un masterat și făcea un doctorat în climatologie și meteorologie. Unul despre care publicația ReporterIași scrie în aceste zile că este un plagiat, în care a copiat chiar și greșeli de transcriere. Și domnul Alexe are, accidental desigur, la vremea aceea o relație strânsă cu domnul Fenechiu.
Dar să revenim la domnul Cozmanciuc.
Își face treaba la Cadastru și, după un pic peste doi ani, devine director Compartiment Juridic la firma pentru care a fost dat afară de pe poziția de consilier local, firmă care acum nu mai există. A fost redenumită, că doar așa fac oamenii de treabă. În perioada în care el este ditamai directorul juridic, firma are doi angajați. Soția domniei lui, Roxana Teodora Cozmanciuc, a fost și ea juristă la aceeași firmă.
De la Zootehnie și Drept, la Garda Financiară
Cariera ei este cel puțin la fel de siderantă. Doamna Cozmanciuc a terminat Zootehnia și, desigur, și ea a făcut o altă bombă de facultate pe bani, tot la Drept, și apoi un masterat la aceeași facultate.
În timp ce își face masteratul face și un doctorat pe creșterea bovinelor, predă la zootehnie și este, desigur, jurist la firma mamei soțului pentru un an. O lovește și pe ea geniul și, la 25 de ani, anul în care soțul devine director la Cadastru, ea devine, ca orice tânără zootehnistă, comisar la Garda Financiară.
Averea celor doi soți explodează.
La 31 de ani, domnul Cozmanciuc este numit director de marketing la C.E.T Iași, firma de stat de care sunt legate niște scandaluri uriașe. În perioada în care este director de marketing la stat mai este și consilier juridic în alte trei locuri, că doar așa e cu munca la stat. Firesc, C.E.T-ul intră în faliment, iar domnul Cozmanciuc devine, printr-o minune, director la o firmă implicată în falimentul C.E.T, căci așa e cu liberalismul de Iași.
Șef de CET, secretar de stat și deputat
Perfect justificat, următoarea lui numire este pe un domeniu cu care nu are absolut nicio legătură – secretar de stat la Ministerul Mediului și Pădurilor, timp de vreo 6 luni, în care își face și campania la greu și după care, firesc pentru orice apropiat a lui Fenechiu, ajunge deputat în Parlament.
Directorul tot pentru 6 luni de la Oficiul de Cadastru, domnul Costel Alexe, îl însoțește în Parlament.
Cariera nevestei domnului Cozmanciuc bubuie și ea. La 31 de ani, specialistă în pești guppy și în taurine de rasă Bălțată cu Negru, fina lui Fenechiu trece de la poziția de Comisar la Garda Financiară la reprezentantă a ministerului la conducerea Portului Constanța și a Corpului de Control al ministerului condus, iarăși coincidență, de Fenechiu.
În momentul când Fenechiu este forțat să demisioneze din cauza condamnării, doamna Cozmanciuc devine consiliera doamnei Mănescu, un alt far al cinstei liberale. Apare și prin concursurile de la Consiliul Național al Magistraturii, căci trăim într-o lume normală la cap.
Conform ultimei declarații de avere, doamna Cozmanciuc era, în 2019, șefa compartimentului juridic al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică, unde primea cam 3.000 de euro pe lună din banii proștilor. Singurul CV disponibil este din 2011.
Acum figurează ca directoare de cabinet a secretarului de stat de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Gelu Puiu.
Gelu Puiu nu are nici el CV pe site-ul ministerului. Numele lui este menționat în mai multe articole legate de mafia lemnului. În 2012, un raport al Romsilva descoperea numeroase nereguli la ocolul silvic pe care îl conducea. Este un apropiat al lui Flutur, unul dintre cei mai onești liberali în viață. Lucru care probabil l-a făcut perfect pentru a fi secretar de stat al domnului Costel Alexe, fostul consilier al soțului doamnei directoare de cabinet (Corneliu Cozmanciuc, respectiv Teodora Cozmanciuc, n.red.), căci nu există nepotism la partidul lui Orban.
Anul acesta firma soției domnului Fenechiu are 60 de contracte de consultanță cu primării liberale pentru iluminare. Banii vin de la ministerul domnului Alexe, care participă la alegerile locale pentru poziția de șef al Consiliului Județean.