În urmă cu câteva zile, portretul secretarului de stat Andrei Baciu apărut pe coperta publicației „Times of Africa” ridica sprâncene în rândul celor care au urmărit știrile recente privind vaccinarea, pentru că, în România, de ceva vreme, campania a stagnat, tot mai puțini oameni alegând să înceapă schema de vaccin.
De pildă, în ultima zi, în România au fost vaccinate cu prima doză numai 14.735 de persoane, iar alte 10.588 și-au primit a doua doză de vaccin, ceea ce duce numărul total de persoane vaccinate cu cel puțin o doză la ceva mai mult de 4.815.000 de români.
Folosim puțin peste o șesime din capacitatea totală de vaccinare de la nivelul întregii țări, deși majoritatea românilor nu sunt vaccinați încă: peste două treimi din populația eligibilă nu a mers încă la vaccin.
La nivelul UE, 62% dintre oameni au primit deja o doză de vaccin, iar 42,2% sunt vaccinați complet. Ținta campaniilor de vaccinare, la nivel european, este de 70%.
România este foarte departe încă de această țintă, cu doar 30,4% dintre adulți vaccinați. Singura țară care stă mai prost decât noi (în UE) este Bulgaria, cu 16,9% din populație vaccinată cu cel puțin o doză.
Cele mai dezamăgitoare procente sunt la grupele de vârstă la risc
Media UE de vaccinare cu cel puțin o doză a populației 80+ este de 80,7% (78% sunt, în medie vaccinați cu schema completă). În schimb, în România, procentul vaccinării în același grup de vârstă este de 19% – penultima poziție în Europa (doar Bulgaria stă mai prost decât noi). La această categorie, Danemarca, Irlanda, Norvegia și Spania au atins deja pragul absolut: 100%, potrivit raportărilor ECDC.
Nu stăm mai bine nici la categoria de vârstă 70-79 de ani. Aici, procentul României este de 35,4% – pe când mediana în Europa este de 85% (oameni vaccinați cu cel puțin o doză). La acest capitol, Portugalia, Irlanda și Islanda au atins deja ținta absolută de 100%. În afara Bulgariei (26,2%), stăm cel mai prost din Europa și la această grupă de vârstă.
La grupa de vârstă 60-69 de ani, România a vaccinat cu cel puțin o doză 36,9% din segmentul populațional, în vreme ce media Europei este de 78% (60% vaccinați cu schema completă)
69,6% este media acoperirii vaccinale cu cel puțin o doză la europenii cu vârste între 50 și 59 de ani, dar în România, raportul e de doar 34,6%. La acest segment de vârstă, Islanda, Irlanda sau Danemarca depășesc procente de 92%.
În ciuda procentelor insuficiente de acoperire vaccinală și a numărului mic de „prime doze administrate zilnic”, România continuă să vaccineze majoritar populația tânără, activă.
În ultimele săptămâni cel puțin, cel mai mare procent din dozele de vaccin (44-46% în fiecare săptămână a mers la populația din categoria de vârstă 25-49 de ani – un procent echivalent cu dozele folosite pentru vaccinarea populației de 50 ani sau mai mult.
Într-adevăr, după cum începuse, campania de vaccinare părea un succes, însă ultimele săptămâni arată o stagnare îngrijorătoare, dacă ne gândim că în toamnă există risc mare pentru un al patrulea val al pandemiei.
Dincolo de coperțile revistelor internaționale, succesul campaniei va sta (sau nu) în numărul de îmbolnăviri grave și decese pe care le va evita România. Iar pentru asta, coordonatorii campaniei trebuie să facă o treabă mult mai bună în aducerea populației vulnerabile la vaccin decât articole cu parfum de advertorial prin reviste străine.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!