Pe 27 septembrie, fără eclipsă, o dronă rusească ne-a salutat („intersectat”, după terminologia MApN) de pe cerul național preț de sub trei minute. La fel, a fost monitorizată de supersonicele care fac poliție aeriană. Un serviciu de luptă permanent, care se execută impecabil. De foarte de sus, îl simt uneori și bucureștenii insomniaci.
Pe 24 septembrie o echipă MApN-MAI-SRI a găsit la sud de deja celebra localitate tulceană Plauru resturile unei drone rusești de tip Geran 2. Și serialul va continua.
Dronele rusești vor intra probabil în cultura pop, asemenea „ciclonului” cu nume din „Pe aripile vântului”. Un prilej de dat cu părerea la un fresh, o sămânță bio și un covrig fără gluten despre dilema „de ce le fugărim cu avionul și nu le punem la pâmânt”. Nu le punem că nu avem legi, s-au repezit unii (fals).
Cum suntem la o temperatură electorală în creștere, președinta comisiei senatoriale pentru Apărare (liberală și ferventă susținătoare a lui Nicolae Ciucă) i-a chemat la „instrucție” pe reprezentanții Apărării. Să dea cu subsemnatul despre „completarea legislației privind capacitatea de reacție la pătrunderea în spațiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate”.
Și nu a scăpat ocazia să-i înțepe cordial dar justificat pe motiv de productivitate și inspirație în legiferare. „Nu se pune problema să ținem noi în sertar legislația specifică…este util și firesc ca Ministerul Apărării să fie cel care inițiază proiectele legislative”. Doar că ministerul este destul de firav la inițiativa legislativă și îndeosebi la finalizare.
În materie de drone, legislația a fost completată destul de târziu. Dar există. Însă trebuie detaliată și adusă în logica prezentului agitat pe care în trăim. Este vorba despre proceduri, tipuri de reacție, dimensiunea lor, responsabilități. Și mai ales este vorba despre viziune. Despre o necesară analiză strategică a Apărării. Despre revizuirea documentelor programatice în domeniu. Sunt teme majore care ar trebui să fie obligatoriu pe agenda viitoarelor autorități.
Altfel, ne vom mulțumi comod cu invocarea rațiunii superioare a „liniștii” și a ingnorării șicanelor. Și s-ar putea ca la următorul episod din „El dron pasa” să rămânem cu ochii în noapte.
Foto ilustrativ: Profimedia
gri57 • 03.10.2024, 20:07
MAPN este un sat Potemkin ....2200 de generali , clarinetistul fanfarei de la marina Mangaliei iese la pensie la 45 de ani cu 6500 de lei pensie , fregatele luate de la fier vechi din UK sunt niște carcase GOALE fără nici măcar o rachetuta de trimis către un remorcher sau canoe ruseasca care poate liniștit sa le scufunde , sunt de fapt niste carcase goale fara niciun armament anti nava .... corvetele sunt eterna poveste de adormit boboru ( 3 licitatii trântite si to be continued ....) armata romana este oglinde bantustanului cu PM un fost bisnitar din Buzau