• Maria deține un master în studii de gen de la Universitatea Centrală Europeană (CEU) și se află în prezent în primul an de doctorat la Universitatea Norvegiană de Teologie, Religie și Societate MF, unde cercetează sclavia romilor dintr-o perspectivă de gen.

Rasismul antirom are rădăcini extrem de adânci în societatea românească. Pornește încă din 1385, de când romii au ajuns în Țările Române și au fost atestați pentru prima oară ca proprietăți ale unei mânăstiri, adică sclavi. De-a lungul istoriei, romii au îndurat tortură, dezumanizare și repudiere. 

Deși această sclavie, care a durat aproape 500 de ani, s-a încheiat, efectele persistă în mentalul colectiv român, în instituțiile române și în fiecare dintre noi. Ne naștem și socializăm într-un sistem rasist și patriarhal.

Întrebările la care nimeni nu mi-a dat un răspuns 

La 19-20 de ani am aflat despre sclavia romilor. Nu știam absolut nimic înainte, însă multe au început să se lege. Există o liniște absolută atât în sistemul de educație, cât și în afara acestuia. 

  • De ce nu am studiat această istorie (la școală)? 
  • De ce am fost sclavi?! Începusem să conectez niște puncte și să înțeleg atunci de ce romii sunt împinși să trăiască la margine. 
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
  • De ce accesul la resurse și servicii este atât de limitat, uneori chiar inexistent? 
  • De ce mama mea era privită diferit, chiar și eu eram de fiecare dată când depășeam fusta (marginea) comunității noastre segregate, o lume creată paralel de orașul nostru, Slatina? 

Îmi amintesc că aveam colegi din liceu care îmi spuneau: „Maria, nici nu știam că această parte a orașului există“. Și era adevărat, noi nu existăm – nici fizic, nici în istorie, nici în literatură, nici pentru serviciile publice, iar uneori corpurile noastre deveneau ceva de care te puteai lipsi.

Astăzi înțeleg că toate acestea sunt consecințe ale sclaviei, iar acum, în 2022, vorbim despre o violență istorică, ce și-a lăsat amprenta în societatea noastră și care continuă nu prin a ține romii în lanțuri, ci prin discriminare multiplă și prin lipsă de oportunități egale. 

Exploatarea femeilor rome 

Fiind activistă încă din adolescență, lipsa de informații despre sclavie m-a motivat să îmi fac lucrarea pentru programul Roma Graduate Preparation Grup la Universitatea Centrală Europeană în 2018, cu tema recunoașterii sclaviei în România. 

Atunci aveam să învăț că din toate grupurile de sclavi, femeile rome erau cele mai exploatate, nu doar pentru că erau rome, ci și pentru că erau femei. Din studiile curente despre sclavie, genul nu este o categorie cercetată suficient. Învățăm despre exploatarea sexuală și violuri, însă nu învățam suficient despre cum acestea erau forțate să reproducă mai mulți sclavi sau erau violate de la vârste extrem de mici sau despre faptul că la mezat (vânzări de sclavi) acestea valorau mai puțin. 

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Câți dintre noi știm că până în 1818 toții copiii născuți dintr-o mama romă erau și ei sclavi la rândul lor? Nu învățăm nici despre cum exploatarea femeii rome a continuat. 

Astăzi, în România, femeile rome sunt expuse la riscuri mult mai mari de a deveni victimele violenței, sărăciei, traficului uman și prostituției, comparativ cu alte femei. 

Este și Ziua Națională a romilor?

Așadar, ce sărbătorim de 1 Decembrie? Este și pentru noi, femeile rome, și bărbații romi, Ziua Națională? Este imnul național și imnul nostru? Cu siguranță ați auzit spunând: „înapoi în India cu ț*ganii” sau „ț*ganii nu sunt români” ș.a.m.d. 

Ce-i drept, în prezent, nu suntem tratați, deseori, ca naționali, ci ca străini, ca fiind cei răi, cei devianți, cei criminali. Nu generalizez, însă mergem în istorie și aflăm că nu noi suntem cei răi, nu noi am ținut sclavi 500 de ani o comunitate, nu noi am dezumanizat, deportat, persecutat și scris zeci de legi persecutorii împotriva unui grup, ci o parte a majoritarilor. 

M-am gândit la toate acestea atunci când mi-am așezat durerea într-un poem activist reinterpretat și inspirat de imnul național „Deșteaptă-te române“.  

Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu
Recomandări
Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu

În final, poemul meu are rolul de a critica, de a cere schimbare, justiție socială și istorică. Dorința mea este să fim recunoscuți, să ne fie recunoscută istoria și contribuțiile noastre pentru poporul român. Aceasta ar fi o deșteptare incluzivă. Suntem la fel de români ca și ceilalți. Greșim și reușim împreună. Iar România trebuie să își recunoască cetățenii. Câte și câți dintre noi știm ca Mânăstirea Cașin este construită de sclavi? Vrem să fim incluși și incluse și să primim dreptate, dar și vindecare.

Deșteaptă-te, române, din ura cea de rasă!

Deșteaptă-te, române, din neștirea cea de moarte
Recunoaște-ți trecutul, recunoaște-ți istoria.
Am fost aici 700 de ani, iar în țara noastră curge un sânge de rom,
exploatat, torturat și dezumanizat.

Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume
Tu, Românie, țară democrată
Trezește-te odată din istoria noastră uitată!

Nu de mult încoace,
Din brațele legate, în 1856, din sclavie am fost eliberați,
Iar visul cel de libertate noi l-am căpătat.

Română națiune din sclavi s-a ridicat, ai voștri romi strănepoți,
Născuți din abuz, sunt astăzi străinii pe care îi repudiezi.

Pe brațele sclavilor, am construit altare.
Ei morți fără lumină au trecut în uitare.
Ne închinăm la Cașin și Cozia, dar fără lumânare.

Deșteaptă-te, române!
Negi cu nerușinare trecutul asuprit.
Lanțurile s-au rupt, dar ura n-a încetat,
La Bug m-ai mințit și m-ai deportat.
Limba mi-ai furat-o, umanitatea mi-ai luat-o,
ai reușit să mă faci să uit cine sunt…
Crimele tale în uitare au rămas
Victimele tale dreptate n-au căpătat.
De frică și de durere noi ne-am ascuns, iar o
amnezie națională în memoria noastră a pătruns.

Deșteaptă-te, române!
La margini m-ai trimis, în sărăcie și rasism m-ai condamnat să exist.

Deșteaptă-te, române!
Aici voi rezista.
Din lanțuri m-am ridicat și mă voi ridica.
Azi, tu, române!, nu mă mai vei oprima.

Recunoaște-ți cetățenii, istoria și vina.
Deșteaptă-te, române, din ura cea de moarte.
Deșteaptă-te, române!

* Poemul a fost publicat și în volumul anual al cenaclului literar Amare Rromentza 2022.

* Proiectul de doctorat al Mariei este integrat în proiectul de cercetare finanțat de RCN-The Research Council of Norway, MEMOROBIA unde lucrează cu Magda Matache, Delia Grigore, Solvor Lauritzen și Jan Selling.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Iulianaramona   •   04.12.2022, 13:54

An: 1987. Locație: Spitalul Polizu, Maternitatea Polizu, București. Secția de copii născuți prematur. Problema mamelor de prematuri: lactația nu se produsese la majoritatea mamelo din cauza „sosirii” bebelușilor înainte de termen. O foarte tânără mămică romă, necăsătorită, născuse la șaisprezece ani, un băiețel, avea totuși lapte. Mult. Foarte mult. Am asistat la o mare înfrățire a mamelor românce cu tânăra mămică romă. Tânăra mămică romă hrănea din laptele ei încă șase - șapte copii români! Nimeni nu a discriminat albul laptelui rom, iar în final, mamele românce, au convins-o pe foarte tânăra romă, aproape încă o copilă, să nu-și abandoneze băiețelul în spital așa cum intenționase. ...și da, am văzut la TV secvența cu șoferul unui autobuz, care a bătut o femeie romă ...și da, de două ori mi s-a furat din geantă ... dar niciodată nu generalizez și nu separ în buni și răi!

pikpik   •   03.12.2022, 20:21

Mai bine se unea cu Vali Vijelie si scotea o manea din versurile acelea, desi valoare prea mare n-au. Vå autovictimizati de peste 30 ani, desi in Parlament au fost si reprezentantii vostri acolo si au primit bani pt. initierea de proiecte cu scopul de a integra pe semenii dvs. Pe politicienii aceia så-i trageti la råspundere, dar nu inainte de a face un sondaj in privinta rezultatelor obtinute, sau au fåcut un fel de Alba-Neagra cu banii primit? *** *** *** *** *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism, limbaj vulgar sau jignitor.

rololiv   •   03.12.2022, 13:17

Devreme ce dna Dumitru Ruiz lucreaza intr-un proiect de cercetare, imi permit sa ii atrag atentia si asupra problemei de distonanta cognitiva pe care o vadeste « poemul » sau. Termenul se refera la tensiunea din sistemul de ganduri, credinte, emotii, atitudini etc ale unei persoane care apare atunci cand unele componente ale sistemului intra in contradictie unele cu celelalte. Iar distinsa doctoranda si activista ofera o ilustrare de manual atunci cand : - Pe de o parte, reproseaza o perceptie drept « rai, devianti, criminali » a TUTUROR co-etnicilor sai - Pe de alta parte, se adreseaza, GENERIC, romanilor pentru a le reprosa negationism, crime, minciuni etc. Cu alte cuvinte, « romul » trebuia cantarit la bucata, pe cata vreme romanii se pot cantari si cu toptanul. Poate nu suntem chiar atat de cretini incat sa nu pricepem a propos-uri de proaspeti intelectuali !

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
FANATIK.RO
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Observatornews.ro
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință
HOROSCOP
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI