În cursul lunii august, TVR 3, canalul Societății Române de Televiziune (SRTV), a difuzat în fiecare zi, în prime-time, serialul „Lumini și umbre”, „un roman cinematografic” produs și transmis în premieră în anii 1979-1982. De la căderea comunismului, în urmă cu 33 de ani, SRTV a mai difuzat de mai multe ori acest serial, prezentându-l acum drept un film care „a marcat generații de români la începutul anilor 80”, care a înregistrat recorduri de audiență la acea vreme, care a reunit sute de actori și mii de figuranți, bla-bla-uri de marketing. 

Păstrând proporțiile, „Lumini și umbre” ar fi pentru SRTV, la numărul de difuzări de-a lungul timpului, un fel de „Singur acasă” (Home Alone) pentru PRO TV. Numai că producția americană a făcut de fiecare dată audiențe-record, în timp ce „Lumini și umbre” pare mai degrabă să cârpească grilele de programe ale televiziunii publice. Așa s-a întâmplat și cu această ultimă difuzare a „luminilor și umbrelor” pe TVR 3. Primele 28 de episoade (dintr-un total de 33) au înregistrat o audiență medie de 21.000 de telespectatori pe minut la nivel național (0,1% rating).

Propagandă comunistă

Dar nu ratingul foarte mic este problema, ci minciunile din această „frescă social-istorică”. 

13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
Recomandări
13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE

Scris și realizat după dogmele naționalismului comunist al regimului Ceaușescu, filmul este un balast, o toxină în vremurile noastre, un gunoi ce merită îndepărtat din memoria colectivă și conservat doar pentru studiul profesioniștilor (istorici, critici, cineaști). O justificare a vizionării a acestei producții, care își are desfășurarea în perioada 1944-1947 într-un orășel din Ardeal, urmărind destinele unor oameni simpli, este doar curiozitatea (bolnăvicioasă) de vedea cum regimul ceaușist a modificat istoria și cum tehnicile de manipulare au fost folosite de scenaristul Titus Popovici, scribălăul favorit al sistemul comunist. În acest film, comuniștii sunt „băieții buni”, care au făcut „Revoluția de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă din august 1944”, care au luptat împotriva dușmanilor țării, care au câștigat alegerile din noiembrie 1946 și care au făurit viitorul de aur al României. 

Oricâte nostalgii se trezesc în publicul care îi revede pe marii actori ai neamului, filmul se bazează pe minciuni. O „operă cinematografică”, apărată de justificarea unei așa-zise „ficțiuni”, care nu respectă adevărul istoric, oricât de bine este jucată artistic, reprezintă, până la urmă, tot un gunoi. 

O toxină comunistă difuzată de TVR 3
Foto: Captură video YouTube
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Recomandări
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii

Din păcate, „Lumini și umbre” nu are nici măcar o valoare artistică: regia schematică (Mihai Constantinescu, Mircea Mureșan și Andrei Blaier), dialogurile forțate, personajele îngroșate (burghezii și lumea veche sunt caricaturi, desigur!), comuniștii fără pată și intriga neverosimilă și cusută cu ață albă. Mesajul este în spiritul epocii: comuniștii au fost niște eroi care au luptat să construiască lumea nouă. 

Niciun cuvânt (secvență) despre trupele de ocupație sovietice, despre comisarii ideologici ai regimul Stalin, despre crimele acestora și cum a fost impus regimul comunist în România: prin violență și crime. 

Desigur, ar fi fost o nebunie ca Ceaușescu să aprobe un astfel de scenariu în epoca lui Brejnev! Dar asta nu-i o scuză pentru a scoate curat acest serial. Românii din anii 80 n-au fost „marcați” de acest „roman cinematografic”, cum vrea să-l vândă marketingul SRTV, ci au fost spălați pe creiere de ideologia comunistă, la comanda partidului. Ajung să cred că șefii actuali ai televiziunii publice, care au aprobat includerea serialului în grila din această vară pe TVR 3, ori dau dovadă de prostie ori răspund la niște comenzi obscure.    

Nici motivația că telespectatorii din prezent îi pot revedea pe marii noștri actori nu stă în picioare pentru difuzarea serialului. 

Cum protejează Înalta Curte „intimitatea” inculpaților în fața anchetelor DNA și DIICOT. Lista VIP-urilor care au scăpat de interceptări acuzatoare
Recomandări
Cum protejează Înalta Curte „intimitatea” inculpaților în fața anchetelor DNA și DIICOT. Lista VIP-urilor care au scăpat de interceptări acuzatoare

„Lumini și umbre” face parte din patrimoniul cultural și artistic al cinematografiei românești? Adică, un film plin de minciuni și prost făcut merită să facă parte din patrimoniu? Numai pentru că are în distribuție actori precum Ilarion Ciobanu, Margareta Pogonat, Gina Patrichi, Mitică Popescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, filmul își câștigă automat locul în patrimoniu? 

În cariera unui mare actor există roluri bune, foarte bune, dar și prestații în roluri proaste. Pentru actorii invocați mai sus, „Lumini și umbre” reprezintă o „umbră” din punct de vedere artistic, mai direct spus: un rateu. Este evident că, urmărindu-le prestațiile actoricești, ei au spus replicile fără să creadă în personaje. Nu este vina lor, ci vina echipei de regizori. Când un actor joacă prost, nu e vina lui, ci a regizorului: ori l-a distribuit greșit, ori n-a știut să-i transmită energia personajului. Dar în „Lumini și umbre” personajele au energia ideologiei comuniste, care n-are nicio legătură cu arta interpretativă. 

De exemplu, într-o scenă în care doi comuniști discută în contradictoriu (episodul 29), în preajma alegerilor din 46 (falsificate de comuniști – dar în film nu se spune), Ilarion Ciobanu (primarul orașului) și Alexandru Repan (activistul de partid) rostesc niște replici care nu sunt decât niște șabloane și lozinci. Bieții actori s-au chinuit să intre în pielea comuniștilor imaginați de scenaristul Titus Popovici.

Ce-ar putea să creadă un tânăr din zilele noastre dacă ar nimeri din greșeală cu telecomanda pe această scenă? Comuniștii au fost niște „băieți de gașcă”, ce luptau pentru binele poporului și făceau brainstorming.

Tovarășul Bereanu (Alexandru Repan): „Tovarășe Bălan, dumneata ești un naiv superb. Nu-ți dai seama că dacă partidele istorice câștigă în alegeri, țara alunecă pe panta unui război civil? (vechea amenințare a bolșevicilor, „războiul civil” – nota P.B.) Poporul este înapoiat politic și ei (partidele istorice – nota P.B.) se bucură de prestigiu…”.

Tovarășul Bălan (Ilarion Ciobanu): „Tovarășe Bereanu, când aud din gura unui comunist că poporul e înapoiat încep să mă cam supăr. Poporul nu-i înapoiat, e doar crescut la școala mizeriei și a grijilor. Dumneata nu cunoști poporul, n-ai de unde. 

Bereanu: „Tovarășe Bălan, nu te știam antisemit”. 

Probabil că această replică a personajului a fost pe gustul tovarășilor din conducerea de partid din anii 80, inclusiv a lui Nicolae Ceaușescu. Dar personajul Bălan nu se lasă intimidat de această amenințare:

Bălan: „Ascultă! Dumneata nu cunoști poporul pentru că n-ai trăit în mijlocul lui. (…) Pot să-ți dau un sfat că nu ne aude nimeni: Dezvățați-vă de răstălmăciri! Cum nu vă convine ceva sau nu aveți argumente, dați cu ștampila și asta nu-i pe placul poporului”.

Disputa mai continuă cu două replici, până când tovarășul Bălan (Ilarion Ciobanu) rostește un citat memorabil, demn de cuvântarea lui Nicolae Ceaușescu de la tribuna congresului PCR: 

Bălan: „Cel care se simte stăpân pe dreptate și forța lui se bate cu mâinile goale, pe față!”.

Un stop cadru cu explicații

Astfel de scene (sunt destule în film), ca să fie prizate de publicul tânăr ar trebui întrerupte în „stop cadru” și explicate și comentate de istorici și specialiști. Numai așa, difuzarea episoadelor din „Lumini și umbre” ar putea fi procesate într-un material educativ despre modul cum comuniștii au intoxicat arta cu valorile lor utopice. Altfel, lăsând să curgă episoadele, zi după zi, conducerea TVR n-a făcut decât să difuzeze o toxină. Pentru că, dacă mai e nevoie să amintesc, comunismul este o toxină. Mortală.

Post scriptum

Circa 86% din audiența națională a primelor 28 de episoade din „Lumini și umbre”, difuzate de TVR 3, a fost reprezentată de persoane cu vârste mai mari de 45 de ani. Persoanele cu vârste de peste 65 de ani au fost în proporție de 40%. Persoane cu studii superioare au avut o prezență de 16,5% și cota persoanelor cu studii medii a fost de 70%, conform datelor din monitorizarea Kantar Media.    

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

lipanileana   •   19.09.2023, 01:40

Și mie mi-a plăcut acest film

valihaita   •   13.09.2023, 09:35

Mie mi-a placut acest serial si nu dau 2 bani pe parerea acestui domn Petre Barbu care crede ca americanii n-au facut filme propagandistice..

Marica13   •   11.09.2023, 20:59

Atat timp cat sunt in functie persoane puse politic

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei
Știrileprotv.ro
Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Viva.ro
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Surpriza “nebunească” făcută de Medana soțului ei, Alin Oprea, la un an de căsnicie: ”Nici prin gând nu mi-a trecut că va accepta". Medana a atras toate privirile
Libertateapentrufemei.ro
Surpriza “nebunească” făcută de Medana soțului ei, Alin Oprea, la un an de căsnicie: ”Nici prin gând nu mi-a trecut că va accepta". Medana a atras toate privirile
S-a deschis o nouă fabrică în România, care va avea sute de angajați. S-au investit 70 de milioane de euro în ea: “Este amplasată strategic”
FANATIK.RO
S-a deschis o nouă fabrică în România, care va avea sute de angajați. S-au investit 70 de milioane de euro în ea: “Este amplasată strategic”
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
GSP.RO
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
Descoperire fabuloasă în Maramureș. Ce au scos cercetătorii din pământ: “Urmează analiza lor în profunzime”
FANATIK.RO
Descoperire fabuloasă în Maramureș. Ce au scos cercetătorii din pământ: “Urmează analiza lor în profunzime”
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Financiarul.ro
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Observatornews.ro
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși
HOROSCOP
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI