Aflată în subordinea Ministerului de Interne, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) este organismul-far la nivel național pentru stabilirea politicilor privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi în domeniul asistenţei integrate a consumatorilor, după cum ne informează site-ul instituției.
Din prima mi-a sărit în ochi faptul că pozițiile de director și director adjunct sunt ocupate prin împuternicire. Adică nu există numiri pe post. De altfel, din cele 14 poziții de conducere în București, 5 sunt împuterniciți.
Asta înseamnă 35%. Cifra este grăitoare pentru lipsa de stabilitate la nivelul ANA. În plus, peste 20% dintre pozițiile din organigramă sunt libere – 67 de posturi din 325.
Și nu este deloc evident că oamenii de la conducerea ANA ar avea experiența necesară pentru a face o diferență pe partea de consum de droguri.
CV-urile conducerii sunt greu de găsit, în afară de cele ale împuterniciților pe poziția de director și director adjunct.
Pe lângă cei doi, am reușit să identific și alte două persoane în poziții-cheie la ANA.
Director birocrat
Domnul Cătălin Valentin Negoi-Niță este împuternicit director al agenției din aprilie anul trecut. Din CV-ul public pare a avea zero experiență practică, de stradă, pe partea de droguri.
Este absolvent de ASE și a fost din 2008 până la numirea în poziția de director împuternicit, în aprilie 2021, responsabil de relații internaționale, fonduri europene, rapoarte, călătorii de studiu și alte minunății specifice unui birocrat european și deloc unui ofițer de teren care să înțeleagă problemele uriașe și foarte complexe ale consumului de droguri.
Adjunct de la „acoperiți”
Director adjunct împuternicit este domnul Cristian Georgel Ivan. Comisar-șef de poliție, domnul Ivan a terminat Dreptul în 2006, la 22 de ani, la o universitate privată – Hyperion – al cărei nume apare des în scandaluri de mită și diplome false.
Fără nicio calificare care să justifice asta, se angajează din 2005 referent economic la Trefo SA în București. Trefo era combinatul de la Galați cu probleme grave de insolvență.
În 2007 se înscrie la un masterat de „Studii de Securitate” la Universitatea București și, printr-o minune, tot cu zero experiență, devine ofițer angajat al Direcției de Operațiuni Speciale (ofițeri acoperiți) ca urmare a diplomei de facultate și a două cursuri făcute tot în 2007, unul în Slatina și altul la Grădiștea (SRI).
În 2016, la 32 de ani ajunge șef de serviciu la exploatare tehnică și apoi detașat la Parchetul Militar. În 2020 este numit șef la Transporturi (Siguranța și Protecția Călătorilor) pentru câteva luni, revine apoi la Operațiuni Speciale, tot pentru câteva luni, înainte de a fi promovat șeful Inspectoratului de Poliție Dolj. În decembrie 2021 ajunge șeful adjunct al Agenției Naționale Antidrog.
Șefa de la strategie vine de la resurse umane
Susan Arina Iuliana era înscrisă, în 2008, la cursurile doctorale ale Facultății de Jurnalism, la care a renunțat. În 2003, publicase o carte de studiu pentru admiterea la engleză. În 2007 pare să nu fi avut niciun venit, conform declarației de avere, iar în 2008 devine instructor de poliție.
Până cel puțin la mijlocul lui 2020 a lucrat la Direcția de Resurse Umane și Direcția de Afaceri Europene. În acest moment, după o experiență de cel mult un an pe partea de droguri, conduce Serviciul Analiză Strategică, Planificare și Politici al Agenției Naționale Antidrog.
Primul șef al agenției – Pavel Abraham
Andreea Cristina Chelaru-Preda este șefa Serviciului Monitorizarea Reducerii Ofertei de Droguri. Nu am găsit CV, iar declarațiile de avere sunt pline de linii barate. Am aflat că este fiica generalului Mircea Chelaru, fost șef al Statului-Major, astăzi deputat AUR.
Asta nu înseamnă că nu poate să fie un bun profesionist. Activează în cadrul Agenției Naționale Antidrog de foarte mult timp. Prima declarație de avere completată în 2009 indică ANA drept unică sursă a veniturilor pentru anul precedent – 2008.
2008 a fost și ultimul an în care instituția a fost condusă de generalul Pavel Abraham, primul șef al Agenției Naționale Antidrog. Cu state vechi în Miliție și Poliție, domnia sa a fost cel care a recomandat în direct la TV folosirea armamentului împotriva protestatarilor anti-PSD din 2017.
Drogurile sunt o problemă uriașă. Asta, din păcate, se datorează și iresponsabilității, nepotismului și incompetenței din sistemul menit să controleze și să reducă problema.