Întrebarea e ce așteaptă Klaus Iohannis pentru a-și îndeplini promisiunea?

Al doilea mandat, sfârșitul lumii, să intre Mercur în retrograd? Până astăzi, cu excepția unor lungi și inexplicabile absențe pe la început de mandat, președintele Klaus Iohannis nu doar că n-a practicat o altfel de politică, ci chiar a început să alunece înspre politica agitată și dăunătoare practicată de Traian Băsescu. Iar numirea noilor judecători ai Curții Constituționale a demonstrat, din nou, că aproape toți sunt adepții vechiului fel de a face politică.

Expirând mandatele a trei dintre judecătorii CCR, au trebuit numiți trei noi judecători. Conform legii, unul este numit de președintele României, altul este numit de Camera Deputaților și cel de-al treila este numit de Senat.

Primul a mutat președintele, numind-o ca judecător al CCR pe fosta sa consilieră juridică Simina Tănăsescu.

Cei care au deschis România mai târziu vor fi poate interesați să afle că Simina Tănăsescu a fost nevoită să-și dea demisia din funcția de consilier prezidențial în vara anului trecut, după ce a făcut presiuni nepermise asupra unui judecător al CCR. Prin numirea făcută, Klaus Iohannis a demonstrat, din nou, că este fix practicantul aceleiași politici ca toți ceilalți de până la el, o politică ce răsplătește loialitatea și nu ține cont de faptul că un om compromis nu are ce căuta într-o poziție atât de importantă precum cea de judecător al Curții Constituționale.

PSD a făcut două propuneri la fel de păguboase.

În Cameră l-a propus pe șeful Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan. Ei, mai contrazi-i, acum, credibil, pe cei care spun că SIIJ nu este controlată de PSD, când șeful secției este răsplătit cu un loc în CCR, după dosarele deschise pe numele Laurei Kövesi.

În Senat, PSD l-a propus pe Cristian Deliorga, fost procuror, actualmente judecător și, mult mai important, prieten cu Șerban Nicoale și cu adjuncta SIIJ, Adina Florea. Aparent, este vorba despre doi magistrați încă activi, care nu pot face parte dintr-un partid politic, deci nu sunt membri PSD. Cel puțin nu în acte.

PNL, partidul prezidențial, nici măcar nu s-a ostenit. A propus direct doi membri de partid: deputatul Ioan Cupșa și senatorul Daniel Fenechiu.

În fine, USR a propus doi avocați. Pe Mircea Ursuța, avocatul partidului în procesele cu Primăria Capitalei și Gabriela Firea, și pe Ștefan Vlad. În noiembrie 2015, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarului din Buftea, Gheorghe Pistol, pe care l-a acuzat de conflict de interese pentru că și-a plătit avocații personali cu banii primăriei. Avocații erau cei de la cabinetul de avocatură Vlad, Minea, Cenușe și Avocații, mai exact chiar Ștefan Vlad. Atât.
Până la urmă, cei trei noi judecători ai CCR vor fi Tănăsescu, Stan și Deliorga. Toți trei o dovadă, printre nenumărate altele, că politica altfel merge bine în campanie, dar, în lumea reală, tot politica la fel face legea.

Patrick André de Hillerin

Foto: Inquam Photos / George Călin

 
 

Urmărește-ne pe Google News