Chiar așa!
Ce-am ajuns în țara asta! Politicienii trebuie să justifice banii primiți din buzunarul comun în care contribuabilii își varsă taxele și impozitele! Unde s-a mai auzit?
De la începutul lui 2018, s-a schimbat considerabil modul de finanțare a partidelor politice. Printr-un artificiu pe care președintele Iohannis, acum atât de atent, nu l-a sesizat și a promulgat modificarea.
Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a depus un amendament la legea finanțării partidelor politice. El voia ca articolul care prevedea suma acordată anual drept subvenție partidelor politice să conțină un prag minim, respectiv 0,02% din veniturile bugetului de stat. Până atunci, legea spunea doar că partidele parlamentare pot primi „până la 0,04%” din veniturile bugetului de stat.
Amendamentul lui Mircea Drăghici, ridicat la fileu, a fost lovit de un coleg senator PSD, care a coborât, în comisii, pragul minim la 0,01%. Dar a mai modificat ceva: minimum 0,01% până la maximum 0,04%, dar nu din veniturile bugetului, ci din PIB, adică dintr-o sumă de aproape cinci ori mai mare.
Așa se face că subvențiile pentru partidele parlamentare au crescut, în 2018, până la peste 170 de milioane de lei, față de doar 30 de milioane de lei în 2017. Iar pentru 2019, lucrurile stau și mai bine, căci parlamentarii și-au votat pragul maxim de alocare, astfel încât subvențiile pentru partidele parlamentare vor ajunge pe la 409 milioane de lei.
Din acești bani se înfruptă toți.
PSD ar urma să primească anul acesta 232,3 milioane de lei, PNL – 106,34 milioane de lei, USR – 31 de milioane de lei, ALDE – 23 de milioane de lei, PMP – 14,7 milioane de lei. Grămezi de bani, totuși.
Ei bine, acești bani nu pică din cer. Nu sunt un dar al zeilor.
Sunt, pur și simplu, bani publici, proveniți din impozitele pe care le plătim și, când nu sunt bani destui, din împrumuturi ale Guvernului. Împrumuturi pe care tot noi le plătim.
Din acest motiv, pentru că sunt banii noștri, partidele politice care primesc subvenții de la stat ar trebui obligate să-și publice lunar toate cheltuielile făcute din acești bani. Tot, până la ultimul leuț.
Ce fac ele cu banii primiți din donații e treaba lor, atâta vreme cât e legal. Dar ce fac, lună de lună, cu banii primiți de la buget este și treaba noastră.
Și nu, nu ajunge să ni se spună că partidele sunt controlate de Curtea de Conturi sau de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Atâta vreme cât acestea sunt conduse de membri de partid, foști sau actuali, controalele respective pot fi și părtinitoare. Sigur, procurorii trebuie să-și dovedească acuzațiile, dar și partidele trebuie să ne spună, lună de lună, ce au făcut cu banii de la noi.
O fi bucătăria internă a partidelor, cum zice Ștefănescu, dar, când gătești pe banii mei, e absolut normal să vreau să știu ce ți-ai pus în farfurie.
Dacă eu mănânc o lună doar cartofi pentru ca tu să-ți permiți caviar, nu e deloc OK.
Foto principală: Inquam Photos / Octav Ganea