• Managerii și șefii de secție au reacționat negativ după ce Sorina Pintea a luat o măsură corectă.
  • În urma descoperirii falsului medic de la Spitalul Ilfov, ministrul a cerut intrarea în legalitate în privința voluntarilor.
  • Cei care se opun măsurii susțin că mulți medici care așteaptă posturi nu vor mai putea practica.
  • Dar, nu cumva, acești medici sunt ținuți la mâna șefilor de secție și ținuți în condiția provizoratului ca să accepte o poziție de subordonare umilă?!
  • Nu cumva soluția este ca ei să fie puși pe posturi plătite?


de Mirela Neag
De trei săptămâni, spitalele publice au trebuit să stopeze temporar colaborarea cu medicii voluntari până la intrarea în legalitate cu acest tip de contract. Mai exact, legătura dintre spital și medicul voluntar trebuie să fie făcută de un terțiar, adică ONG, fundație sau asociație, așa cum prevede legea.

Decizia a fost luată de ministrul Sorina Pintea după scandalul medicului-impostor Raluca Bîrsan, care a profesat timp de 10 ani în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Ilfov deși absolvise doar 8 clase.

Pe toată această perioadă, escroaca a avut contract de medic voluntar încheiat direct cu spitalul.

Imediat au apărut voci puternice din sistemul medical care au criticat decizia ministrului ca fiind una abuzivă, manageri de mari spitale din București și șefi de secție reclamând pierderea medicilor care s-au specializat la ei și care deveniseră voluntari în lipsa posturilor.

Două definiții utile:

Voluntar = persoană care se oferă să facă un serviciu de bunăvoie și dezinteresat.

Voluntariat = activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material.

Chiar și un medic-fake e mai util sistemului decât un medic nesupus!

Să revenim puțin asupra cazului escroacei Raluca Bîrsan, unul care developează extrem de clar compromisurile și complicitățile din sistemul medical românesc și în care interesul pacientului aproape că a dispărut.

Impostoarea a putut să profeseze timp de zece ani ca medic-voluntar, deși toți cei din Spitalul Județean Ilfov știau că ceva e putred în legătură cu documentele din dosarul ei de absolventă a Facultății de Medicină și cele de rezident.

Doar un exemplu: nici un rezident din lume nu stă într-o singură secție vreme de ani!

De ce au tăcut? Pentru că tuturor celor din conducere și cu atât mai mult mentorului ei, doctorul Roxana Dragu, șefa Secției de Ginecologie, le-a fost utilă.

Le-a convenit să aibă lângă ei o persoană umilă, care să accepte să le facă serviciile mai puțin onorante, acelea de a informa pacienții în legătură cu „tarifele” spitalului, de a urmări tot ce se întâmplă în spital și de a da raportul.

Escroaca primise atât de multă putere, încât toți medicii ajunseseră să tremure în fața ei! Iar cei care n-au rezistat au plecat sau au fost eliminați. Teroarea analfabetei ținute în brațe de stăpânii care au preferat un fake umil, decât un medic competent, dar nesupus.

Dar chiar și dacă lăsăm deoparte acest caz extrem, o întrebare rămâne. Câți medici români aflați la început de carieră și fără alte surse de venit își permit să facă timp de 10 ani voluntariat în sensul corect al definiției?! Probabil că nici unul.

La un calcul pesimist pentru ea, Raluca Bîrsan pleca acasă cu 4.500 de euro pe lună numai din mita adunată de la pacientele din spital.

Calcul pesimist!

România, medicii-voluntari și dependența lor față de șeful de secție și de plic

Într-o Românie cu 60% din populație în pragul sărăciei, câți cetățeni care nu mai au și alte câștiguri își permit să-și facă din voluntariat o profesie?

Și nu pe o perioadă scurtă, o lună, două, șase! Ci timp de ani? Cât poate rezista un medic într-un spital ca voluntar pe bune? Fără să întindă mâna către pacient? Fără să cadă victimă compromisurilor și complicităților?

Voluntariatul e un fenomen nobil și el indică gradul de empatie dintr-o societate. Dar aici vorbim despre altceva.

Subiectul voluntariatului din sănătate este un subiect important tocmai pentru că într-un sistem medical deformat, cum este cel românesc, în loc să ajute, acest tip de activitate are efectul invers: întreține sistemul de tip feudal, dar și șpaga din spitalele publice.

Voluntariatele în sistemele corupte sunt precum ajutoarele în țările dominate de cleptocrație. Generozitatea celor mulți, gestionată de cei puțini și corupți ajunge să întărească sistemele toxice.

Care este lanțul slăbiciunii?

Un sistem medieval

Medicii voluntari devin sclavii șefilor de secție, acești dictatori din spitale, în timp ce unii medici angajați, dar nesupuși, sunt cu timpul eliminați și înlocuiți cu cei umili.

Medicii români care au plecat și continuă să plece în străinătate nu caută doar bani mai mulți, ci și condiții profesionale demne. Adică relații colegiale, clarități decizionale, previzibilitate. Ei refuză să mai lucreze în acest sistem care nu mai promovează și aproape că nici nu mai produce competențe reale.

Și dacă exodul de medici a golit spitalele românești, în loc să se plângă că trebuie să respecte legea, managerii ar trebui să găsească soluții pentru ca medicii specialiști să fie angajați imediat și să nu mai fie nevoiți să apeleze la aceste voluntariate deloc onorante după ce au învățat timp de 24 de ani fără întrerupere.

Sau se supără cumva Stăpânii Secțiilor?!

Foto: HEPTA


Citește și: 

Rețeaua doctorilor falși se extinde și în spitale publice! O femeie de 30 de ani și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov!

Bani și documente ridicate din locuințele medicului fals și șefei secției de Ginecologie de la Spitalul Ilfov. Raluca Bîrsan și Roxana Dragu, audiate la Secția 9

Google News Urmărește-ne pe Google News