Au fost două zile (aşa-zis) festive, dedicate preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România. Un moment istoric, cel puţin pe hârtie. În realitate, însă, s-a văzut cum de gât ne-au atârnat tot vechile pietre de moară: justiţia şi corupţia.

Pe pereţii Ateneului sunt pictate momente definitorii ale istoriei României, iar zilele trecute ar fi trebuit ca această clădire să fie o parte a istoriei vii a ţării noastre. Am făcut ce-am făcut şi tot de vechile metehne am dat, însă.

În timp ce toată presa străină era, la propriu, cu ochii pe noi, în loja oficială a Ateneului a apărut un fost europarlamentar condamnat definitiv pentru corupţie şi de curând eliberat din penitenciar. S-a pus lângă Klaus Iohannis, Donald Tusk şi Jean Claude Juncker. Cei 70 de jurnalişti străini adunaţi la Bucureşti l-au văzut, altundeva în sală, pe un fost prim-ministru, condamnat tot pentru corupţie.

De parcă ne-am hotărât să ne îmbrăţişăm cu totul renumele, însă nu o să treacă multe zile până când iar politicienii se vor lamenta că nu înţeleg de ce toată Europa spune despre noi că suntem o ţară de corupţi!

Şi, ca spectacolul să fie complet, a doua zi, în conferinţa de presă susţinută de Klaus Iohannis şi de preşedintele Comisiei Europene, jurnaliştii români i-au întrebat pe oficiali fix despre amnistie şi graţiere.

N-au salvat aparenţele nici ziariştii străini. Unul nu a părut interesat de preşedinţia preluată de România. Au vrut să ştie părerea lui Jean Claude Juncker despre tensiunile din Balcanii de Vest şi au vrut să afle ce se întâmplă cu Brexit-ul.

Fiecare cu a lui: ei cu Europa, noi cu corupţia.

Ștefan Pană


Citeşte şi:

Oficialii europeni, trataţi precum „prinţii” la Bucureşti. Meniu cu sarmale şi vin românesc. Cravate şi ii tradiţionale, oferite cadou de către Guvern

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News