de Alexandra Nistoroiu
La fel ca numirea ei, la 25 ianuarie 2019, demiterea semnată de Viorica Dăncilă are loc tot la propunerea Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii. În spatele demiterii însă se află aceeaşi raţiune ca şi în spatele numirii: apropierea dintre Adriana Cotel şi Darius Vâlcolv, fostul consilier pe probleme economice al premierului.
Şi demiterea arată exact ceea ce probase şi numirea: insuportabila uşurătate a responsabilităţii asumate de guvernanţi faţă de sănătatea şi de banii românilor.
Om de vânzări cu CV ascuns și un buget de 7 miliarde de euro pe mână
La doar 35 de ani, Adriana Cotel a condus timp de patru luni una dintre cele mai bogate instituţii din România. CNAS are un buget de 7 miliarde de euro. Din această poziţie,răspundea de destinele celor 16 milioane de români asiguraţi în sistemul public de sănătate.
Prea puţine o recomandau însă pentru această poziţie, iar la instalarea ei în cele două funcţii vitale din Sănătate, nici despre aceste “prea puţine” pacienţii nu aflau nimic. Cât a fost şefa ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale) şi în primele luni petrecute la şefia CNAS, CV-ul Adrianei Cotel a fost un mister total. Nu a fost făcut public, aşa cum se procedează în mod obişnuit, decât după ce jurnaliştii Recorder au publicat o investigaţie amplă în care arătau influenţa avută de aparatul de partid în ascensiunea spectaculoasă a femeii de 35 de ani.
În doar trei ani, Cotel ajunsese masterandă, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare, scria Recorder la începutul lunii martie.
Mai şocant este însă că, înainte ca Darius Vâlcov să o pună în fruntea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Adriana Cotel nu mai lucrase nici măcar cinci minute în sănătatea publică. Avea experienţă strict ca om de vânzări în industria farma.
Numită în urmă cu patru luni și demisă pentru ”probleme nerezolvate” de acum opt ani
Astăzi, după plecarea lui Vâlcov din guvern, Dăncilă o demite pe Cotel, la propunerea ministrului Sănătăţii.
Sorina Pintea argumentează că sunt mai multe “probleme nerezolvate” şi dă exemplul sistemului informatic nefuncţional. Dar sistemul informatic al asigurărilor de sănătate este nefuncţional nu de ieri, nu de-acum patru luni, când a fost numită Cotel, ci încă de la implementarea lui, în urmă cu opt ani. Chiar dacă s-au mai ameliorat în timp, neregulile SIUI au supravieţuit mai multor preşedinţi ai CNAS. Iar în CV-ul Adrianei Cotel, publicat după ancheta Recorder pe site-ul CNAS, nu apare nici măcar un rând care să sugereze că avea experienţa necesară să rezolve aceste probleme.
Cetățenii, eternele victime
Pintea a mai spus astăzi că, în ianuarie, a considerat că “este nevoie de o persoană tânără” la conducerea CNAS, să dea un impuls instituţiei. Aşa a explicat numirea din urmă cu patru luni.
Când numirile şi demiterile la şefia unor instituţii vitale pentru români se fac în funcţie de relaţiile dintre găştile politice, primii care suferă sunt chiar cetăţenii pe care acestea ar trebui să le servească.
Cetăţenii care asigură bugetul de 7 miliarde de euro al CNAS au nevoie de o explicaţie mult mai bună decât aceea că “au fost mai multe probleme nerezolvate