Klaus Iohannis este viitorul președinte al României. Cel mai probabil, dacă nu se întâmplă un accident, dacă nu se împiedică de covorul roșu, dacă nu-i trage cineva, cu brutalitate, măreția de sub picioare, fostul primar al Sibiului nu poate rata acest mandat.
Nu putem spera decât că președintele Iohannis, cel ales în noiembrie, va fi mai bun, mai lucid și mai relaxat decât actualul președinte, căruia inactivitatea perpetuată a început să-i dăuneze.
Luni, într-un gest greu de înțeles, Klaus Iohannis și-a trimis purtătoarea de cuvânt în fața presei pentru a se certa cu democrația.
Guvernul, nu știm exact de ce, a făcut un lucru bun. A modificat, prin ordonanță de urgență, modul în care sunt aleși președinții de Consilii Județene.
De fapt, s-a revenit la o prevedere care presupune alegerea președinților de CJ prin vot direct, uninominal. Acest model de alegere a mai funcționat doar la două scrutinuri: în 2008 și în 2012. Din 2016 s-a revenit la alegerea președinților de Consilii Județene indirect, de către consilierii județeni, după validarea mandatelor.
Nu știu exact ce-l nemulțumește pe președintele Iohannis-Actualul în această modificare, dar doamna Dobrovolschi, purtătoarea sa de cuvânt, părea supărată tare. De parcă democrația și votul direct ar fi devenit, brusc, dușmani ireconciliabili ai Cotroceniului.
Să detaliem puțin.
Președintele unui Consiliu Județean este, de departe, cel mai puternic om dintr-un județ. Cele mai mari bugete, cei mai mulți bani trec prin CJ, nu prin primării, oricât de importante ar fi acestea. De aceea este normal ca un om cu o asemenea putere să fie ales direct de către cetățeni și nu să ajungă în funcție ca rezultat al unor negocieri netransparente între partide.
Și mai normal ar fi ca un președinte de CJ să fie ales uninominal în două tururi, cum normal ar fi să se revină la alegerea primarilor în două tururi. Doar un astfel de tip de vot poate garanta că alesul este cât mai aproape de voința reală a celor mai mulți cetățeni.
Ei, bine, doamna Dobrovolschi, citând scrâșnit din șeful domniei sale, nu este de acord.
Constituția României spune că președintele țării are rol de mediator. Dar, este drept, Constituția nu spune nimic despre rolul purtătorului de cuvânt al Președinției.
Care purtător de cuvânt, luni, n-a fost altceva decât un biet agent electoral al unui partid care preferă înțelegerile de culise ale democrației. Părea că arendașul moșiei România, obosit de lipsa autostrăzilor și de vizita Papei, și-a trimis un argat arțăgos să-i șfichiuiască din limbă șerbii, spunându-le, indirect, că votul și discernământul lor sunt bune doar atunci când este ales Vodă și cam atât.
Legea electorală nu trebuia schimbată prin ordonanță de urgență. Asta e clar. Dar, deocamdată, a fost schimbată în bine. Ne-a redat nouă, iobagilor, puterea de a decide cine ne gestionează banii la nivel local.
Zborșindu-se la public în modul în care a făcut-o, chiar și prin intermediul purtătoarei de cuvânt, Vodă ne transmite că democrația trebuie să aibă limite, și anume cele impuse de Măria Sa, pentru că nu poporul trebuie să decidă chiar tot, ci doar politrucii.
Mai iartă-ne, Măria Ta, mai îngăduie-ne și pe noi. Totuși, datorită unui vot direct, uninominal, în două tururi, ai ajuns președinte. Dacă era să fii ales de Parlament, ca în Germania, probabil că și azi mai puneai gresie în una dintre cele șase case.