Protestul inocenților
De Oana Dușmănescu (stiricurate.ro)
Copiii din clasele a VII-a și a VIII-a care au dat foaia goală la simularea de ieri poate au făcut o mare tâmpenie. Poate au renunțat la una din ocaziile de a se testa în condiții de stres, poate s-au pus rău cu autoritățile din viața lor – părinți, meditatori, profesori.
Poate au ales o formă extremă de a-și exprima protestul față de uniformitatea și monotonia promovate de învățământul românesc. Dar cred că, puțini sau mulți, ne-au dat lecția că ideile lor contează, că știu să-și manifeste nemulțumirea creativ – așa cum sistemul ar trebui să fie. Au demonstrat că au un glas care începe să cântărească, chiar dacă unora protestul lor li se poate părea stupid, în ciuda banilor cheltuiți pe meditații și a presiunii de a intra la un liceu bun. Au strigat în felul lor că evaluările liniare sunt greșite și că, în zilele noastre, cu o medie de 9,20 după examenul din vară, un copil-adolescent e considerat un eșec.
Ei sunt cei încă necorupți de șpagă, pile, ambiții – în afară de momentele în care sunt expuși la toate acestea de propriii părinți sau de școala la care merg. Cer schimbare, nu mai vor să existe ca simple recipiente de memorie încărcată cu lucruri forțate, ci liberi să se dezvolte după capacități și abilități. Un lucru normal în antropologia zilelor noastre – diversitatea atât de mult promovată în alte direcții, dar strict interzisă în școala românească.
Un sistem educațional slab și lipsit de perspective nu poate fi compensat cu evaluări din an în an, nici măcar din doi în doi ani ca acum. Cum spun și cei din Consiliul Național al Elevilor, când măsori cunoștințe, nu sclipiri, vei avea ani la rând același rezultat. Un pas bătut pe loc pentru niște elevi care stau în sala de examen, cu subiecte strânse de gât, și se gândesc la universitățile din Anglia sau din Statele Unite. Sau poate la o tarabă cu flori din colțul străzii. Poate la medicină sau poate la sport. La tâmplărie sau la microbiologie. La o carieră în muzica rock sau la bursă. Continuați voi lista cu ce vă trece prin cap.
Din toată povestea, rușinos mi se pare că s-au revoltat copiii, nu părinții lor. Dar și mâine e o zi.