Victor Petrini din „Cel mai iubit dintre pământeni”, romanul lui Marin Preda, avea să intre în ocnă pentru că securiștii au interpretat aiurea o scrisoare a unui prieten care conținea cuvântul ORDONANȚELE drept un mesaj codat. Chipurile, ei erau membri ai unei organizații care răzbunase moartea unor ofițeri români, considerată o bandă de criminali, Sumanele negre. Ce importanță avea că Petrini și prietenul său se distrau în scris pe baza unei piese de teatru? Intelectualul filozof care locuia într-o casă de boieri trebuia pedepsit.
Tot într-o piesă absurdă – de data asta cu actori reali, actori politici – ne aflăm și acum. Ordonanța care ar fi amnistiat și grațiat infractori și potențiali infractori era sau nu era pe agenda Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria? Liderii puterii și ministrul Justiției au spus: „Nici vorbă!”. Reprezentanții opoziției și jurnaliști critici ai regimului Dragnea băgau mâna în foc că ordonanța este „pe țeavă”.
Că situația juridică a lui Liviu Dragnea reprezintă un scop al multor parlamentari PSD+ALDE, s-a văzut după aprobarea modificării Codului Penal care a dezincriminat tocmai abuzul în forma care apare în condamnarea liderului PSD, din 8 iunie. Că ordonanța a amenințat liniștea vigilenților jurnaliști și reprezentanți ai societății civile protestatare e foarte sigur. „Pe surse”, documentul era noul elefant pe care Klaus Iohannis se pregătea să îl demaște, atunci când a chemat-o pe Viorica Dăncilă la Palat. Dar Iohannis – care încă își linge rănile imaginii șifonate după decretul de revocare a Codruței Kovesi – a lăsat „oastea” cu ochii în soare. Nimic despre Dăncilă sau despre ordonanță.
Eu cred că absurdul este tocmai frica de ordonanța reală sau nu. Frica de un viitor controlat de o camarilă. Absurd este faptul că o parte din presă și din opinia publică pândește ordonanțele Guvernului, în țara unde copiii mor din cauza nevaccinării. Nici poveștile despre un viitor luminos ale lui Darius Vâlcov nu au reușit să ne dea alte subiecte de tălmăcit.
Ordonanțele lui Liviu Dragnea rescriu prezentul, înainte de a schimba viitorul.