Ei, bine, faza aceasta romantică a minciunilor cunoscute și acceptate a trecut. Acum se minte cu îndârjire, cu program, într-un scop anume. Iar scopul nu mai este neapărat câștigarea alegerilor prin vot, ci fundamentarea unei atmosfere care să permită preluarea puterii, în ciuda unui vot defavorabil.
Povestea durează de ani buni, dar modalitățile în care suntem mințiți devin din ce în ce mai agresive, mai intruzive, mai nesimțite. Iar la baza acestor minciuni stă faptul că, practic, oricine este astăzi un jurnalist de carton, capabil să preia o informație difuzată de un politician cu oareșce vizibilitate, fără să mai verifice și adevărul potențial din spatele afirmațiilor acestuia.
Rolul presei, unul dintre ele, era și acela de a mijloci între mincinoșii de profesie (politicieni, reprezentanți ai autorităților etc.) și victimele acestora.
În ultimii 15 ani, peste tot în lume, presa a fost exclusă din ecuație, iar fiecare individ cu acces la internet se consideră mult mai bun decât o redacție de câteva zeci sau sute de oameni care, pe vremuri, verifica informația pentru el. Așa să fie.
Pe lângă obișnuitele minciuni electorale, în campania asta pentru europarlamentare se strecoară unele minciuni cu potențial maxim distructiv pentru democrație.
Prima astfel de minciună, promovată de mulți, este că rezultatul alegerilor de duminică ar putea duce la schimbarea guvernului. E fake. Nu se poate întâmpla asta decât dacă, după alegeri, majoritatea parlamentară actuală se sparge prin trădare a mandatului încredințat de alegători. O majoritate se poate schimba doar prin traseism, amenințări cu dosare (s-a mai întâmplat), promisiuni de mită prin plasarea pe locuri eligibile pe listele pentru alegerile din 2020. Altfel, alegerile europarlamentare nu schimbă configurația parlamentului național, deci nici guvernul.
A doua minciună este că referendumul convocat de președinte are consecințe legale. Nu, nu are. Este un referendum consultativ, fără nici cea mai mică urmă de consecință legală imediată.
Astea sunt minciunile mari, fondatoare. Pe lângă ele vin minciunile de întreținere, al căror scop sunt enervarea și mobilizarea electoratului.
Președintele României, Mediatorul, minte atunci când spune că este fără precedent că CNA nu a alocat timpi de antenă pentru referendum. CNA nu a alocat timpi de antenă în cazul nici unui referendum. Niciodată. Pentru că nu are cum. Timpii de antenă se alocă în campaniile electorale partidelor parlamentare, în funcție de procent, pentru a reflecta cât de cât echilibrat dezbaterile electorale. La referendumuri există alte legi care guvernează reflectarea mediatică pe televiziuni, iar ele nu implică CNA.
Dar cea mai mare minciună în pregătire este cea a viitoarei fraude la vot. La aceste alegeri se aplică același mod de lucru și de verificare ca la alegerile din 2016, organizate de guvernul Cioloș. Acele alegeri au fost considerate drept cele mai cinstite din istoria postrevoluționară a României.
În ciuda acestui fapt, PNL se pregătește să urle “fraudă!”. A apărut un site, asumat de către PNL, numit oprestefrauda.ro. PNL comandă și plătește de 6 luni sondaje în care are scoruri mirobolante. Dacă, pe 26 mai, acest partid va obține cu 8 puncte procentuale mai puțin decât în sondajele pe care le-a plătit și mediatizat, va încerca să scoată lumea în stradă, sub pretextul fraudei.
Acceptăm, în viețile noastre, să fim mințiți câte puțin, pentru confortul nostru imediat. Dar, cu siguranță, nu acceptăm să fim mințiți grosier, programatic, ireparabil, pentru confortul imediat al unora care nu merită așa ceva.
Foto principală: EVZ / Vlad Marius
Citește și: