PSD, un partid care se declară social-democrat, propune o lege neoliberală şi conservatoare. De ce? Practic, ceea ce era un drept fundamental care se baza pe o responsabilitate colectivă şi un principiu al solidarităţii, elemente centrale ale statului social garantat prin Constituţie şi promovat tradiţional de social-democraţia europeană, acum se năruie. De ce?
Pentru că noua lege propune radical alte principii: revenirea la responsabilitatea individuală, principiu fundamental neoliberal, şi la responsabilitatea familiei, un principiu conservator. Această lege nu e propusă nici de liberali, nici de conservatori.
Ba mai mult: mi se pare că propunerea PSD este o retragere tot mai accentuată a statului din proiectele structurale fundamentale şi încearcă să plaseze responsabilităţile statului indivizilor.
Ba chiar bănuiesc că în spatele unui astfel de proiect se urmăreşte interesul de privatizare a sistemului de pensii.
Lucru care ar arunca România, o ţară foarte săracă, într-o problemă structurală complicată şi fără ieşire: cei fără resurse şi protecţie, bătrânii, ar fi condamnaţi la o sărăcie şi o bătrâneţe soră cu moartea. Ba mai mult, legea aduce o noutate: introducerea unor pedepse.
Am întrebat-o pe Daniela Gabor, profesoară de economie şi macrofinanţe la Universitatea UWE Bristol (Anglia), ce părere are despre acest subiect şi mi-a spus succint:
“1. Este o măsură neoliberală, care atribuie responsabilitatea pentru pensii fiecăruia individual, şi nu colectiv.
2. Pensiile colective oferite prin garanţia statului sunt în general o formă mai bună de a ne organiza bătrâneţile decât copiii. Ce se întâmplă, de exemplu, cu copiii care, adulţi fiind, devin şomeri? Sau beneficiază de asistenţă socială?
3. PSD ia decizii structurale de a privatiza pensiile de stat şi a distruge statul bunăstării”.
“Aş mai adăuga: Organizatia Internaţională a Muncii a publicat un studiu în martie 2019, care confirmă ce economiştii progresişti susţinem de mult timp. Privatizarea pensiilor de stat funcţionează doar pentru sectorul financiar.
Privatizarea pensiilor de stat, măsură promovată de Banca Mondială/FMI şi introdusă de România şi alte ţări în Europa de Est, nu a adus beneficiile promise pentru cetăţeni:
1. Rata de acoperire nu a crescut.
2. Beneficiile pentru pensionari au scăzut faţă de sistemul public, generând mai multă sărăcie.
3. A crescut inegalitatea, mai ales cea de gen.
4. Costuri mari cu tranziţia de la stat la privat, asumate de stat.
5. Pensionarii plătesc costuri de administrare, management şi investiţii mult mai mari în sectorul privat.
6. Lobby-ul administratorilor de fonduri private capabil să captureze instituțiile de stat care trebuiau să le reglementeze” (sursa)
Marius Budăi, ministrul Muncii, vrea să-și retragă semnătura de pe legea ”Alocație pentru părinți”!