Am mers zilele trecute din pură întâmplare de la Reșița, unde stau o perioadă mai lungă, spre Dunăre – ca și cum aș fi făcut stopul. Un suflet bun s-a oferită să mă ducă spre zona Moldova Nouă/Moldova Veche și am mers de-a lungul Dunării pe „zona de contrabandă” cu sârbii care a devenit mitologică: Coronini, Liborajdea, Liubcova, Berzasca.

Zona de pe Dunăre care în perioada embargoului iugoslav era zona de trafic masiv și tare aglomerat, mai ales noaptea, unde se făceau bani cu sacii și țigara se aprindea de la o bancnota de 20 DM (Deutsche Mark, fosta monedă a Germaniei), zice mitul, acum pare moartă. Nici mașini nu prea trec. Dar e o zonă de o frumusețe rară, cu un imens potențial.

Un localnic îmi zice: toate vapoarele cu turiști se opresc pe partea sârbă, că aici nu avem porturi. E cam clar. Guvernul de la București nu prea are politici de dezvoltare pe această zonă.

La întoarcere am mers prin Oravița, Anina, Carașova – până la Reșița. E un drum de o frumusețe rară prin peisaj, dar și prin aceste mici orășele – aparent semipărăsite – care se păstrează bine, cu o istorie complicată în ecuația dezvoltării Imperiului Habsburgic spre resurse, natură, colonii prin nevoia inventării unui „hub industrial” unic în regiune.

Caraș-Severin pentru mine e o descoperire recentă: știam vag lucruri. Nu am făcut la picior județul cum am făcut cu alte zeci de județe. Era aici, în colț, ascuns. E unul dintre cele mai mari județe și, fără a exagera și flata pe cei de aici: e printre cele mai frumoase județe cu o ofertă naturală și orașe cu un circuit industrial și exploatare de resurse cu istorii tare lungi pe multiple planuri, regimuri, infrastructuri, politici administrative etc. Cu capitala Reșița – acest fost Silicon Valley al industriei habsburgice și românești.

Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum, ci despre traumele locului. Acest imens județ – cred că e al treilea ca dimensiuni – a avut cea mai mare pierdere de populație între ultimele două recensăminte (2011-2021): spre 17%. Reșița, la fel: îmi este și teamă să spun cifre – cam 20% între ultimele două recensăminte.

În toată țara avem această problemă, doar că în anumite zone și orașe lucrurile au fost mult mai radicale, mai ales din cauza anumitor industrii care au capotat sau au fost abandonate și lipsa unor proiecte care să micșoreze dezastrul tranziției. Unele județe au fost mai dur afectate și depopulate decât altele – unele județe au fost tratate mult mai prost și inegal decât altele.

Dacă în țară vedem multe traume și răni – adevărate stigmate ale tranziției, în județe precum Caraș-Severin se vede mai radical. Hunedoara e tot pe acolo, fiind județe apropiate ca stil, geografie, istorie, industrie etc.

În același timp ele sunt județe cu bogății naturale imense și cu o diversitate naturală amețitoare – plus istoria locului și a orașelor care încă stau binișor în picioare.

Efectele procesului de dezindustrializare aproape totală, rapidă și fără un minim substitut a aruncat în aer, pe termen mediu și lung, toată structura și compoziția socială, economică, culturală, politică și mai ales demografică. A dizolvat centre de resurse umane calificate unice în țară. Foarte puțin analizate și discutate. E o temă care merită discutată separat.

Am ajuns la Anina: amicul mă întreabă dacă știu Orașul Nou – credeam că e un cartier. Este cumva în afara orașului. Ce e? Întreb. O să vezi…

Am luat-o spre Orașul Nou Anina trecând printr-o zonă de o frumusețe rară. Orașul Nou este printre puținele zone de locuit din România amplasată într-o arie naturală protejată, respectiv în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Adică un orășel plasat în una dintre cele mai frumoase zone din România.

Când ajungi acolo însă rămâi șocat – Orașul Nou este un oraș-fantomă, abandonat, cu blocuri părăsite sau doar parțial ocupate. Ceva din Mad Max – se vede că a existat un proiect urbanistic, un proiect arhitectural, că cineva a gândit asta, că trebuia să fie ceva probabil excepțional… și vezi realitatea. Blocuri părăsite, blocuri semipărăsite, blocuri cu două scări părăsite, fără geamuri și cu o scară locuită. Blocuri lângă care stau mașini, iar în garaje oamenii au lemne de foc. Și printre ele, oameni.

Prin ceața deasă după ploaie, cu o natură splendidă în jur, aceste blocuri părăsite, în ruină cu mici semne de viață lăsa un sentiment de irealitate. O fantomă ireală care te făcea să te întrebi: cum e posibil așa ceva? Într-o țară membră UE, cu un salt economic aparent mare, cu ambiții de tot felul? Cum e posibil? Și nu am fost în război.

Vă rog, cei din orașele cu pretenții, a mă scuti de morală. Pot să vă spun că aveți zone mult mai grave decât Orașul Nou. Cluj are Pata Rât – cea mai mare rușine a țării la acest capitol, iar Iași are Dallas – altă zonă abandonată total, unde oamenii nu au acte, iar copiii nu pot merge la școală. La București, ce să mai zic. Pot să vă înșir multe astfel de zone abandonate și nereprezentate de nimeni.

Orașul Nou – și numele cum sună prin contrast – orașul-fantomă, orașul și oamenii abandonați, e ca un stigmat al unei țări care se dezvoltă foarte inegal și lipsit de o minimă solidaritate și echitate socială, economică, politică, administrativă.

Orașul Nou – e ca o tăcere asurzitoare care scoate în evidență de o manieră radicală marile noastre probleme.

Dacă aș decide de unde să începem alegerile parlamentare și prezidențiale – de aici aș începe. I-aș lua de mână pe cei de la PSD și PNL, pe cei de la AUR, USR și UDMR și i-as aduce aici cu trenul de noapte, de clasa a doua, ca să înceapă campania electorală: de la nevoile acestor oameni pe care nu vrea să-i reprezinte nimeni, de la nevoile acestor comunități abandonate, pornind spre cei din centru pe care se bat toți. Invers e prea ușor.

Foto: Agerpres

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   15.09.2024, 22:47

PS, că nu mai aveam spațiu: Orașul Nou provine din visul lui Codoi (eminenta savantă dr. univ. imbcl. analfb. Elena Ceaușescu), celebra termocentrală de la Crivina, una dintre cele mai înalte realizări ale Iepocii de Aur, în care s-a băgat circa un miliard de dolari (din ăia din anii 80, nu de acum) și a funcționat 8.400 de ore (și atunci cu pierderi imense). Aia cică trebuia să ardă șisturi bituminoase, iar când era pornită, ningea peste Anina, numai că zăpada era cam neagră. Orașul Nou fusese construit pentru muncitorii de la termocentrală, iar când a fost oprită în 1988, s-a zis și cu el. A fost unul dintre cele mai mari dezastre ale epocii comuniste, mai ales financiar, din fericire pentru mediu și pentru oameni nu a funcționat decât vreo 4 ani, altfel ar fi făcut Copșa Mică să pară stațiune balneoclimaterică. Acum așteptăm comentariile care ne vor explica din nou, cu punct și virgulă, de ce totuși era mai bine atunci. Înghițeam fum, praf și cenușă, dar măcar erau ALE NOASTRE, BĂ!

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   15.09.2024, 22:40

"țigara se aprindea de la o bancnota de 20 DM" Nu, nu e mit, chiar așa se proceda, că de, gială (fală, pentru cei care nu au avut privilegiul de a se naște "bănăceni"). Dezindustrializarea a fost o consecință normală (tehnologia complet depășită și lăsată în paragină de Cârmaci, mare consumatoare de resurse, inclusiv umane, și producătoare, în cea mai mare parte, de rebuturi), cea mai mare parte a industriei din CS (cu unele excepții) era bună exact de fier vechi (Vasile, dacă ești curios, caută poveștile uzinei cocso-chimice sau a mașinii de turnare continuă de la CSR - una predecembristă și una postdecembristă). La care se adaugă, firește, jaful "tranziției" (a se vedea Noble Ventures pentru CSR și Chebuțiu, omul cu pălăria, la UCMR). S-ar putea scrie tomuri întregi numai despre drama Reșiței din cauza prostiei comuniste, hoției postdecembriste și incompetenței generale. Sau, cum se zice, frumos județ, mare păcat că e locuit...

Adysp   •   13.09.2024, 19:17

Toate orasele foste miniere au ajuns ruina par abandonate.gen Anina,Calan,Motru e t.c

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Știrileprotv.ro
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
FANATIK.RO
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
FANATIK.RO
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Observatornews.ro
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI