Între 23 și 26 mai au loc alegeri pentru Parlamentul European. Alegerile pentru cei 33 de europarlamentari români vor avea loc pe 26 mai, atât în România, cât și în secțiile de votare din străinătate.

Campania electorală începe peste două luni, pe 27 aprilie, iar depunerea candidaturilor se face până cel târziu pe 28 martie. Acestea fiind datele, să vedem mai ales ce nu votăm pe 26 mai:

  • în primul rând, nu votăm pentru schimbarea majorității parlamentare în Parlamentul României și nu votăm pentru schimbarea Guvernului României, alegerile care vor determina aceste schimbări urmând să aibă loc în noiembrie-decembrie 2020.
  • nu votăm pentru alegerea unor noi primari și a unor alte consilii locale și județene. Asta vom vota în iunie 2020.
  • nu votăm pentru alegerea președintelui. Pentru asta vom vota la iarnă.
  • nu votăm pentru arestarea și condamnarea unor politicieni, de aceste aspecte ocupându-se procurorii și judecătorii, conform Constituției și legilor existente, în măsura în care se pot dovedi acuzațiile aduse.
  • nu votăm pentru construirea de autostrăzi, spitale și școli. Nu Parlamentul European se ocupă de astfel de lucruri, ci guvernul și administrațiile locale din România.
  • nu votăm pentru schimbarea legislației și politicilor fiscale. De acest lucru se ocupă Parlamentul și Guvernul României.
  • nu votăm pentru modificarea legilor justiției. De acest lucru se ocupă tot Parlamentul României și, prea des, prin ordonanțe de urgență, Guvernul.
  • nu votăm pentru asfaltarea străzilor și a ulițelor din toate localitățile României, pentru introducerea canalizării în toate localitățile României, pentru eliminarea WC-urilor din fundul curților, pentru îmbunătățirea sistemului sanitar, pentru îmbunătățirea sistemului de educație din România. De aceste lucruri nu se ocupă nimeni, cu atât mai puțin europarlamentarii.
  • nu votăm pentru mai mulți bani de la UE. Bugetul UE pentru 2021-2027 este propus de Comisia Europeană, negociat în Consiliul UE, iar Parlamentul European votează doar cu DA sau NU, fără a putea face nici măcar o modificare.

Bun, și ce votăm, totuși? Asta trebuie să ne spună politicienii, până pe 26 mai, fără a ne amăgi cu vreunul dintre lucrurile din lista de mai sus.

Dacă nu reușesc să o facă, atunci vom merge la vot cu ideea că nu votăm nimic altceva decât 33 de politicieni care vor câștiga din salarii 80.000 de euro anual, din diurnă, alți 52.000 de euro anual plus alte zeci de mii de euro pentru care nu trebuie să aducă nici o justificare.

Dar măcar știm că pentru fiecare dintre cei 33 de concetățeni de-ai noștri care peste cinci ani vor avea economii de peste 100.000 de euro (în cel mai rău caz) fiecare vot contează.

 
 

Urmărește-ne pe Google News